UNKNOWN

Bijna dubbel zoveel klanten verlaten energieleverancier

In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn in Vlaanderen bijna dubbel zoveel gebruikers van energieleverancier veranderd als in dezelfde periode vorig jaar. Sinds januari kozen bijna 190.000 gezinnen en bedrijven voor een nieuwe elektriciteitsleverancier, terwijl ruim 126.000 overstapten naar een andere aardgasleverancier. Dat heeft de Vlaamse energieregulator Vreg vandaag bekendgemaakt bij de voorsteling van zijn jaarverslag 2011.

Als het aantal overstappende consumenten aan dit tempo verdergaat, zou over het hele jaar 2012 wel eens een op de zeven afnemers bewust kunnen kiezen voor een andere leverancier van elektriciteit of aardgas, aldus de VREG.

Van januari tot en met mei kozen 189.572 gezinnen en bedrijven voor een nieuwe elektriciteitsleverancier. In de eerste vijf maanden van 2011 waren dat er 104.820. Januari 2012 was een absolute recordmaand met 51.893 wissels.

Inzake aardgas waren er tijdens de eerste vijf maanden 126.222 leverancierswissels (tegen 60.846 in dezelfde periode in 2011). Hier was de voorbije maand mei goed voor een absoluut record van 31.224 wissels.

Stijging switchgraad
De Vreg merkt op dat de eventuele leverancierswissels ten gevolge van de hele prijzenheisa in april, pas in juni of juli zullen opduiken in de cijfers.

Doordat steeds meer mensen bewust de overstap zetten naar een andere leverancier, stijgt ook de zogenoemde switchgraad: het percentage afnemers dat een andere energieleverancier kiest. Terwijl dat percentage in 2011 nog op 8 (elektriciteit) tot 9 procent (aardgas) lag, kan de switchgraad dit jaar oplopen tot 13 à 14 procent, verwacht de Vreg. "Dat is een op de zeven afnemers", verduidelijkt gedelegeerd bestuurder André Pictoel. Kiezen voor een andere leverancier kan opbrengen.

Gezinsbesparing
Een gemiddeld gezin (drie personen, 1.600kWh dagverbruik en 1.900 kWh nachtverbruik) had vorig jaar gemiddeld een elektriciteitsfactuur van circa 730 euro en een gasfactuur (23.260 kWh op jaarbasis) van ruim 1.600 euro. Als zij zouden kiezen voor de goedkoopste leverancier, zouden zij 102 euro kunnen besparen voor elektriciteit en zelfs 261 euro voor aardgas, zo blijkt uit het jaarverslag van de Vreg.

De Vlaamse energieregulator schat overigens dat ongeveer 10 procent van de afnemers sinds de liberalisering nog geen enkele actie ondernomen heeft. Ook zij kunnen baat hebben bij een overstap, zegt de Vreg: zowel voor elektriciteit als voor aardgas ligt de gemiddelde factuur van de standaardleveranciers hoger dan het marktgemiddelde.

Lees meer