photo_news

Bijna geen steun voor oudere die huis verkoopt, wel voor wie huis verhuurt

Een oudere die zijn huis heeft verkocht, heeft amper recht op overheidssteun om zijn rusthuisfactuur te helpen betalen. Wie zijn huis houdt en dat verhuurt, kan wél aankloppen bij de overheid om via het zorgbudget steun te krijgen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) geeft toe dat er iets schort met de berekening en "staat achter het idee om dit te bekijken".

"Een van de middelen om de rusthuisfactuur draaglijker te maken, is via het ziekenfonds, de gemeente of het OCMW een zorgbudget aanvragen", legt Joris Moonens van het Agentschap Zorg & Gezondheid uit. Die tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden is een budget van maximaal 583 euro per maand voor 65-plussers met een beperkt inkomen en gezondheidsproblemen. "De grootte van het bedrag is ­afhankelijk van de zorgzwaarte en de financiële middelen van de oudere."

En daar wringt het schoentje, schrijft Het Nieuwsblad. De wet bepaalt dat huur­inkomsten niet meetellen in de afrekening, terwijl een spaarpotje - bijvoorbeeld na de verkoop van een huis - wel voor een stuk in rekening wordt gebracht.

Zes procent van de verkoopsom wordt aangerekend als inkomsten die worden afgetrokken van het zorgbudget. Concreet: wie zijn huis ­verkoopt voor 200.000 euro zal geen overheidssteun krijgen vooraleer 12.000 euro opgesoupeerd is. Wie zijn huis niet verkoopt, maar verhuurt, kan wel aankloppen voor steun via een zorgbudget. 

De huurinkomsten van een ­woning met een kadastraal ­inkomen onder 1.500 euro tellen immers niet mee voor de berekening van het zorgbudget. Alleen: weinig huizen in Vlaanderen hebben een KI dat zo hoog is.

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) geeft toe dat er iets schort met de berekening en "staat achter het idee om dit te bekijken". Toch wil hij het principe niet zomaar aanpassen. "Het is niet onlogisch dat er een verschil is ­tussen verhuur en verkoop. Alleen is dat verschil nu sterk in het nadeel van wie het huis verkoopt." 

Vooraleer het systeem wordt aangepast, wil hij rekening houden "met álle factoren die een ­invloed hebben op de samenstelling van het zorgbudget".

12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jennifer Peeters

    Alles weer voor de rijken hé Vandeurzen. Zorg er liever voor dat IEDEREEN een rusthuis kan betalen van zijn pensioen!!!

  • Christian Alex

    Ik veronderstel dat men niet kan nagaan hoeveel geld iemand heeft. En wat als hij al het geld aan zijn kinderen geeft? Wat Van Deurzen zeker eens moet bekijken is om de werkelijke kostprijs van rusthuizen te afficheren in plaats van de opleg na de subsidies. Er zijn nog altijd mensen die denken dat dat 1500€ kost, terwijl er eerst al 4000€ subsidies gegeven zijn.

Lees meer