Behalve in Luxemburg worden ook in de Nederlandse filialen van Lidl producten die diezelfde dag nog moeten worden opgegeten tegen een prikje verkocht.
ANP Behalve in Luxemburg worden ook in de Nederlandse filialen van Lidl producten die diezelfde dag nog moeten worden opgegeten tegen een prikje verkocht.

Exclusief voor abonnees

Binnenkort in Vlaamse Lidl: 25 eurocent voor een biefstuk

In strijd tegen voedselverspilling verkoopt supermarktketen net niet vervallen producten aan dumpingprijzen

In de strijd tegen voedselverspilling verkoopt supermarkt Lidl producten die de dag zelf nog vervallen aan regelrechte dumpingprijzen. Momenteel loopt een proefproject in Luxemburg dat in het najaar wordt geëvalueerd. De kans is groot dat je daarna ook bij Lidl in Vlaanderen een biefstuk voor amper 25 cent op de kop kan tikken.

Uit de Vlaamse monitor van voedselverlies uit 2018 blijkt dat er in totaal 907.000 ton voedsel verloren gaat, perfect eetbaar voedsel, geen restafval. Huisgezinnen zijn verantwoordelijk zijn voor 241.000 ton verspild voedsel, liefst 5,9 procent van de totale consumptie. Supermarktketen Lidl wil tegen volgend jaar zijn voedselverspilling - onverkocht voedsel dat niet meer wordt opgegeten maar wordt vernietigd - met een kwart terugdringen en tegen 2025 met de helft.

In Luxemburg loopt in die optiek een proefproject. “Twee dagen voor de houdbaarheidsdatum krijgen onverkochte producten in onze winkels een etiket met 30 procent korting. In mei hebben we een nieuwe stap gezet: producten die de dag zelf vervallen, krijgen in onze tien Luxemburgse filialen het label ‘Bon appétit, zéro gaspi’”, zegt Isabelle Colbrandt, afdelingshoofd pr en communicatie. “Ze worden verkocht tegen zeer lage prijzen om te voorkomen dat ze moeten worden vernietigd. We werken wel samen met de voedselbanken, maar het is een hele logistiek om verse producten uit de koeltoog bij de doelgroep te krijgen. Vandaar dat vis of vlees dat de dag zelf vervalt, wordt verkocht aan 50 of zelfs 25 cent. Fruit herverdelen we in een box van 5 kilo en bieden we aan voor 1 euro. De helft van die opbrengsten wordt geschonken aan de Luxemburgse voedselbanken; zij kunnen er dan zelf voedsel mee kopen.”

De kans dat het Luxemburgse experiment naar ons land komt overwaaien, lijkt groot. “Het project wordt in het najaar geëvalueerd, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend”, beaamt Colbrandt. Overigens is het systeem volstrekt wettelijk, ook al mag je volgens de wet geen producten met verlies verkopen. Dat komt omdat het om producten gaat die eigenlijk al zijn afgeschreven en niet meer voor de verkoop zijn bestemd.

Andere supermarkten staan niet te popelen om het voorbeeld van Lidl te volgen. Colruyt haalt alle producten vier dagen voor de vervaldatum uit de rekken om ze een andere bestemming te geven. Kortingen geven is met die optiek overbodig. “99,32 procent van alle producten die in een Colruyt-winkel binnenkwamen, raakten in 2018 ook effectief verkocht”, zegt woordvoerster Yana Morren. Delhaize werkt al 30 jaar samen met voedselbanken en daarnaast hebben 500 filialen een overeenkomst met sociale organisaties. “Wij zorgen voor opleidingen, helpen bij de logistiek en waken erover dat de pakketten diezelfde dag bij de doelgroep terechtkomen”, zegt woordvoerder Roel Dekelver. “We gaan nooit biefstuk voor 25 eurocent verkopen. Persoonlijk vind ik dat een devaluatie van het product en van het werk van boeren, distributeurs en winkeliers.”

56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Verstappen Martine

    Geen goede zaak voor de nog enkele kleine warenhuizen en de beenhouwers vrees ik. Let op ik ben tegen verspilling en ik eet geen vlees maar dit is toch niet goed voor het economisch evenwicht.

  • Dikke Van Aarschot

    is een heel slecht teken, dat is mensen aanzetten om te wachten tot het voedsel bijna ten einde consumatie is om toch goedkoper te kunnen kopen, de mensen die laag inkomen hebben gaan daar trachten gebruik van te maken, doch heeft iedere burger gelijke kansen in een democratie , dus heeft hij recht op vers voedsel en geen vervallen bazaar. politiek word aub wakker!!!!!!!!

Lees meer