THINKSTOCK

Chocolade verlaagt risico op hartziekten

Goed nieuws uit de wetenschappelijke wereld. Tot honderd gram chocolade per dag eten kan het risico op hartziekten en op beroertes verlagen. Tot die conclusie kwam een studie onder leiding van de Universiteit van Aberdeen.

De onderzoekers vonden geen bewijs van het idee dat minder chocola eten een verlaging zou inhouden van het risico op hart- en vaatziekten. Integendeel. Uit de studie van de Universiteit van Aberdeen bleek dat wie meer chocolade tot zich nam 11 procent minder kans had op cardiovasculaire ziektes dan personen die geen chocolade aten, en 25 procent minder kans om daaraan te sterven.

Nog een link tussen de eters en niet-eters van chocola: negen procent minder kans op een ziekenhuisopname of op een overlijden als gevolg van een coronaire hartziekte voor de eters, en er kan ook 23 procent minder kans op een beroerte aan deze groep gekoppeld worden, zelfs als er rekening wordt gehouden met nog andere risicofactoren.

Pure of melkchocolade?
Het hele onderzoek gaat de impact van diëten na op lange termijn op de gezondheid van 25.000 mannen en vrouwen uit Norfolk. De conclusies over chocolade zijn gebaseerd op bijna 21.000 volwassenen die deelnamen aan het onderzoek en op nog eens 137.000 personen uit eerdere wetenschappelijke studies.

De wetenschappers geven nog mee dat er aan donkere chocola doorgaans meer heilzame effecten worden toegekend dan aan melkchocolade, maar dat die laatste wel meer werd gegeten door de deelnemers aan het onderzoek uit Norfolk.

Lees meer