De ontgrendeling van de iPhone X gaat door middel van gezichtsherkenning. De iPhone X kwam zonder problemen door de test van de Consumentenbond
Tweakers De ontgrendeling van de iPhone X gaat door middel van gezichtsherkenning. De iPhone X kwam zonder problemen door de test van de Consumentenbond

Consumentenbond waarschuwt: smartphones te ontgrendelen met pasfoto's

Een flink deel van de smartphones op de markt is eenvoudig te ontgrendelen met een goede portretfoto van de gebruiker, als de gezichtsherkenningsfunctie is ingeschakeld. Daarvoor waarschuwt de Consumentenbond, de Nederlandse tegenhanger van Test-Aankoop, na een test van de 110 meest gebruikte toestellen.

Uit de test blijkt dat 42 van de 110 onderzochte smartphones gevoelig zijn voor de zogenoemde fotohack. Daarbij houd je een pasfoto van de gebruiker voor de telefoon, om deze via de gezichtsherkenning te ontgrendelen. Volgens de bond zijn onder de Galaxy A7 en A8 van Samsung, de Huawei P20 en P20 Lite, Nokia model 3.1 en 7.1 en de Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact kwetsbaar. De Consumentenbond adviseert gebruikers van deze toestellen om alleen een vergrendelcode of een vingerafdruk te gebruiken.

Niet alle toestellen van de genoemde merken zijn met een foto van de gebruiker te kraken. Zo hebben de Galaxy S9, S9+ en Note 9 en de Huawei Mate 20 en Mate 20 Pro wel een goede gezichtsherkenningsfunctie. Gebruikers van Apple hoeven niet bang te zijn hun telefoon terug te vinden in de lijst. Alle iPhones zijn veilig, stelt de Consumentenbond.

Bekijk hier de lijst met de 42 telefoons die niet door de test kwamen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer