Shutterstock

Daarom betaalt u jaarlijks bijna 250 euro extra op uw energiefactuur

Onze elektriciteitsfactuur behoort tot de duurste van Europa, terwijl onze stroom meestal niet meer kost dan in andere landen. Hoe dat kan? Een Vlaams gezin betaalt jaarlijks gemiddeld 251,68 euro aan zogenaamde ‘openbaredienstverplichtingen’. 

Energieregulator VREG bracht onlangs voor het eerst die ‘openbaredienstverplichtingen’ (ODV’s) in kaart. Die transparantie bleek broodnodig, want leveranciers en netbeheerders rekenen die ODV’s op verschillende plaatsen van uw factuur door. Het totale aandeel is dan ook niet min. Verhoudingsgewijs bevat vooral de elektriciteitsfactuur hoge ODV-kosten. Op een gemiddelde elektriciteitsfactuur van 947,16 euro voor een gezin, zijn er ruim 250 euro aan openbaredienstverplichtingen. Voor aardgas is dat wel maar 26,74 euro op een jaarfactuur van 1.155,10 euro.

Tip: Energieleveranciers vergelijken? Bekijk hier de beste aanbiedingen

Factuur ontcijferen

Maar wat zijn die ODV’s dan precies? Volgens de VREG gaat het om “uiteenlopende verplichtingen, opgelegd aan de distributienetbeheerders en energieleveranciers op de elektriciteits- en aardgasmarkt in Vlaanderen. Ze zijn bedoeld als correcties op de vrije marktwerking, in het algemeen belang.” 

Zoomen we er concreter op in, dan blijken er zowel ‘technische’, als ‘sociale’ als ‘ecologische’ openbaredienstverplichtingen te bestaan. De ecologische bevatten onder andere premies voor energiebesparing, de installatie van laadpalen voor elektrische auto’s en de vergoeding voor groenestroomcertificaten.

De ODV-kosten voor de distributienetbeheerders zijn gegroepeerd onder de distributienettarieven op uw energiefactuur (gemiddeld 168,69 euro voor elektriciteit of 17,81% van de totale factuur). De kosten verbonden aan de ODV’s van de energieleveranciers trekken dan weer de prijs van het onderdeel energiekosten omhoog (met 82,99 euro of 8,67%).

Lees ookEnergiefactuur te ingewikkeld? Dit is het enige waar u op moet letten

Verbruik beperken

Het kostenpercentage voor openbaredienstverplichtingen is wettelijk vastgelegd. U kunt die zelf niet reduceren. Hoe minder u verbruikt, hoe minder ze u uiteraard kosten. Het enige aspect op de energiefactuur dat u zelf rechtstreeks kunt beïnvloeden zijn de energiekosten. Dat is de reële prijs van de stroom die u aankoopt van de energieleverancier. Hoewel dat onderdeel in augustus slechts 29,10% van de totale energiefactuur bedroeg, kunt u door een overstap naar een goedkopere energieleverancier al snel meer dan honderd euro besparen. Wie de voor zijn woning meest lucratieve aanbieder voor elektriciteit en aardgas kiest, doet mogelijk zelfs tot 250 euro voordeel. 

Tip: Vergelijk hier de goedkoopste energieprijzen.

Lees ook:

Sluipverbruik voorkomen? Zo bespaart u tientallen euro’s

Slechts 1 op de 5 Belgen kent elektriciteitsverbruik

Vanaf hoeveel euro bent u bereid om van energieleverancier te veranderen?

Bron: mijnenergie.be.

47 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Sjonny Martero

    Door de vrije markt is de prijs van marketing enorm opgelopen. Hun reclame is zeer duur en het zou mij niet verwonderen dat 25 procent van onze factuur naar dat gaat. Als het niet meer is. En voor hen is dit nog een onkost dat ze terugbetaald krijgen.

  • Frank Dehaene

    Nog maar te zwijgen over de pro consumententaks. Mensen die al serieuze investeringen gedaan hebben bij het plaatsen van zonnepanelen mogen daar nu nog eens een zonnepanelen taks op betalen. Iemand die via zonnepanelen 10KVA opwekt mag daar nog eens +/- 1000€ op jaarbasis aan taksen betalen via de elektriciteitsfactuur. Groene stroom voordelig?? Puur diefstal op de kop van de kleine werkende man. Een ware schande.

Lees meer