Photo News

Dáárom is gaan eten in Ikea zo belachelijk goedkoop

Ikea weet als geen ander bedrijf de klant stevig aan zich te binden. Daarvoor gebruikt de Zweedse meubelgigant uiteraard ook handige - al dan niet psychologische - trucjes. Eén daarvan is het belachelijk goedkope restaurant, waar je Zweedse gehaktballetjes met frietjes, inclusief drankje, kan nuttigen voor amper 4,95 euro. Verkoop met verlies? Het zal ze daar Köttbullar wezen. Want kópen doe je vroeg of laat sowieso toch bij Ikea.

Chris Spear is een chef die vroeger in een Ikearestaurant werkte. Hij legt op de website Quora uit dat het doel van die fastfoodservice - huh, wat is in godsnaam de link tussen meubels en eten? - neerkomt op het "promoten van het lage prijzen-profiel" van de rest van de koopwaar in de winkel. Zelfs als dat inhoudt dat ze met verlies verkopen.

"Je weet niet wat een sofa kost", schrijft hij op Quora. "Je ziet er een die wil kopen voor 599 euro. Een goede prijs? Dat weet je niet want je hebt er nog nooit een gekocht. Maar: voor nog geen vijf euro kan je bij Ikea een volledige maaltijd eten. En je weet wél dat dat elders veel meer kost. Bij het buitengaan zie je ook nog eens dat je voor amper 50 cent een hotdog kan kopen. En ook frisdrank. Waarom verkopen ze Amerikaanse producten in een Zweedse voedingswinkel? Omdat je je kan identificeren met die producten. Iedereen is het erover eens dat een halve euro voor een hotdog de beste prijs is die je ergens zal vinden."

Goedkoopste
Volgens Spear is het voor Ikea belangrijk de goedkoopste te zijn in een straal van 50 km en heeft het bedrijf het er zelfs voor over om hun etenswaren met verlies aan de klant te slijten. "Ze maken dan wel geen winst op jouw eten, maar jij koopt intussen wel voor 1.000 euro aan meubels", schrijft Spear.

Een andere Quoragebruiker, Mark Binfield, bevestigt dat het Ikea geen moer kan schelen als je enkel komt eten in hun restaurant zonder iets te kopen. "Want vroeg of laat heb je toch huishoudartikelen of meubels nodig. En als je dan toch in Ikea bent, waar je hun goedkope eten gewoon bent, dan heb je de natuurlijke neiging om ook daar je meubels te kopen. Het is tenslotte een bekende plek, waar je je goed voelt, en het is handig."

Lees meer