2 Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem.
Steven Richardson Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem.

Exclusief voor abonnees

De beste bieren voor voor donkere dagen: “Meer dan 10 procent alcohol, dus traag drinken”

Wanneer het buiten regent of stormt, is het net heerlijk om bij het haardvuur te genieten van een delicieus bier. Onze biersommelier Sofie Vanrafelghem heeft tien bieren met uitgesproken smaken geselecteerd waar je langzaam van kan genieten. “Krachtige gerstewijnen - bieren van minimum 10 % - die je dankzij hun moutkarakter en/of houtijping niet snel zal vergeten.” Dit zijn haar toppers.

Duvel Barrel Aged - Brouwerij Duvel Moortgat - 11,5 %

Prijs: € 24,99 - 75 cl

Houtrijping is niet eenvoudig, en al zeker niet met blonde bittere bieren. Met de Duvel Barrel Aged 4e batch demonstreren de brouwers van Duvel Moortgat opnieuw hun vakmanschap. Voor de vierde batch werden een 300-tal eikenhouten vaten van bekende Amerikaanse bourbon distilleerderijen zoals Heaven Hill, Woodford Reserve, Four Roses, George Dickel en Jack Daniels naar Breendonk gebracht. Deze vulden de brouwers met Duvel om het bier vervolgens negen maanden te laten rusten. In de neus van dit delicieuze bier opent zich meteen een boeket aan aroma’s van vanille, Bourbon, karamel, donker fruit en leuke houttonen die gedragen wordt door een volle en complexe body.

Foodpairing: ciabatta met gegrild hert, gegrilde peer en perensiroop. Het bier tilt het hert helemaal omhoog en vult het gerecht aan met zijn aroma’s van zoet fruit en vanille.

Bush de Nuits – Brasserie Dubuisson - 12 %

Prijs: € 17,40 - 75 cl

De oudste Waalse brouwerij van ons land is jarig en mag 250 kaarsjes uitblazen. Hun Bush Caractère is ondertussen een iconische Belgische gerstewijn geworden. Het bier wordt al sinds 1933 gebrouwen. Zijn impressionante moutpersoonlijkheid wordt verfijnd tijdens de maandenlange rijping op eikenhouten Bourgognevaten van Nuits-Saint-Georges. Belangrijkste gevolgen van de houtrijping zijn de verminderde zoetheid en de toegevoegde complexheid. Heerlijk geurend naar vanille, noten, dadels, karamel, eik, gedroogd fruit en aalbessen is het genieten vanaf de eerste slok.

Foodpairing: stoofpotje van hinde met bosbessen. De fruittoetsen van het bier komen samen met die van het gerecht, terwijl zijn complex moutkarakter het vlees en de volle smaak helemaal optilt.

Triporteur Full Moon Belgian Oak - B.O.M. Brewery - 10,2 %

Prijs: € 2,10 - 33 cl

De Roeselaarse moutbakker en brouwingenieur Bert Vanhecke gaat geen uitdaging uit de weg. Zo heeft hij bier met pasta en tomaten en bier met goud in zijn gamma. Ook houtrijping pakt hij zeer verschillend aan. Hij gebruikt ook houten vaten, alleen niet op de wijze die je zou verwachten. Ze worden in stukken gezaagd en dat hout gaat Bert zelf roosteren. Daarop laat hij zijn karaktervolle donkere bier met zijn eigen mouten rijpen. Het resultaat is een aangenaam donker bier met duidelijke aroma’s van chocolade, karamel en noten dat ondersteund wordt door een volmondig karakter.

Foodpairing: geroosterde bloemkool met pasta en peterseliepesto. De geroosterde toetsen van de bloemkool gaan mooi over in die van de mouten. Het geheel aan smaken wordt goed aangevuld door de zoete, volle smaak van het bier.

Gouden Carolus Whisky infused - Brouwerij Het Anker - 11,7 %

Prijs: € 2,10 - 33 cl

Waar je nu brouwerij Het Anker vindt, wordt al sinds het begin van de vijftiende eeuw gebrouwen, toen door begijntjes. De Mechelse familiebrouwerij brouwt nog steeds bier en voegde daar ook een whisky aan toe. De Gouden Carolus Whisky Infused is een blend van beide. Dat lijkt simpel, maar is het zeker niet, geen van beide dranken mag namelijk overheersen. En dat is perfect gelukt! Het donkere basisbier is doordrongen van de intense aroma’s van de whisky, zonder dat het zijn mooie moutkarakter en gistfruitige accenten verliest. Een bier om langzaam van te genieten bij het haardvuur.

Foodpairing: pannacotta van chocolade en banaan met geroosterde pindanoten. Wanneer de zoetheid van gerecht en bier samenkomen, worden de andere smaken meer centraal gezet. Het moutkarakter, de whisky, de chocolade en banaan komen meer naar voren.

Cuvée de Mortagne - Brouwerij Alvinne - 12,8 %

Prijs: € 3,55 - 33 cl

In het West-Vlaamse Zwevegem rijpt er heel wat bier op hout. Meer specifiek in deelgemeente Moen creëert brouwerij Alvinne voornamelijk fijn zure en houtgerijpte bieren. De quadrupel Land van Mortagne laten ze gedurende enkele maanden rijpen op rode wijnvaten. Ook hier gebeurt dit niet lukraak. Glenn Castelein kiest als barrel manager zeer bewust welke vaten hij wil gebruiken en houdt alle houtrijping nauwlettend in de gaten. In combinatie met de vineuze accenten van de wijn en de tannines van het hout krijg je een complexe robuustheid met een indrukwekkende zoetzuur balans tussen de moutsmaken, de gistfruitigheid en wijntoetsen in het bier. Het zorgt voor een machtige smaaksensatie.

Foodpairing: zalm met kruidenkorst en zure room. Het bier weet met zijn elegante zoetzure smaak de romigheid te breken en de fijne smaak van de zalm en de kruiden te benadrukken.

Adriaen Brouwer Oaked - Brouwerij Roman - 10 %

Prijs: 1,96 euro – 33 cl

De oudste brouwerij van ons land bevindt zich in Mater. Al bijna vijf eeuwen lang wordt daar bier gebrouwen. Met de veertiende generatie aan het roer durft de brouwerij ook te innoveren. Zo werd hun gamma onder andere uitgebreid met een geslaagde IPA, een alcoholvrij mooi gehopt bier en ook deze karaktervolle Adriaen Brouwer Oaked. Het donkere biologische bier rijpte op eikenhout van sherry- en whiskyvaten, wat het bier leuke houttonen en aroma’s van gedroogd fruit en vanille geeft. Het bier heeft een krachtige en zoete moutpersoonlijkheid en volmondig, complex karakter. Een bier waar je de tijd voor neemt.

Foodpairing: risotto met Gorgonzola en geroosterd lamsvlees. Magnifiek hoe het zoete moutkarakter contrasteert met de romige blauwschimmelkaas Gorgonzola.

(lees verder onder de foto)

2 1. Zeven Zonden Invidia, 2. Adriaen Brouwer Oaked, 3. Cuvée de Mortagne, 4. Trappist La Trappe Quadrupel, 5. Triporteur Full Moon Belgian Oak, 6. Gouden Carolus Whisky infused, 7. Basement Barrel Aged Imperial Stout, 8. Malheur 12, 9. Duvel Barrel Aged en 10. Bush de Nuits.
Steven Richardson 1. Zeven Zonden Invidia, 2. Adriaen Brouwer Oaked, 3. Cuvée de Mortagne, 4. Trappist La Trappe Quadrupel, 5. Triporteur Full Moon Belgian Oak, 6. Gouden Carolus Whisky infused, 7. Basement Barrel Aged Imperial Stout, 8. Malheur 12, 9. Duvel Barrel Aged en 10. Bush de Nuits.

Malheur 12 - Brouwerij Malheur - 11,5 %

Prijs: € 2,30 - 33 cl

Alhoewel de naam anders doet vermoeden, is deze mooie gerstewijn zeker geen ongeluk. Het paradepaardje van de familie De Landtsheer is een topper in het Belgische bieraanbod. Door in 1997 de brouwerij op te richten, knoopte Manu De Landsheer terug aan bij de brouwtraditie van de familie. De familiale toekomst van de brouwerij is ondertussen verzekerd. Zijn zoon Guillaume is de hoofdbrouwer van dienst. De Malheur 12 is een krachtig bier met een intens moutkarakter waarin je meteen de aroma’s van chocolade, koffie, rozijnen en donker fruit ontdekt. Het geheel vloeit uit in een warme alcoholgloed die je helemaal zal verwarmen.

Foodpairing: geroosterd buikspek met wintergroenten. Prachtig om te merken hoe de mouttonen overvloeien in de geroosterde accenten van het buikspek, terwijl het bier er perfect in slaagt om het gerecht mooi aan te vullen met zijn volle smaak en fruitige toetsen.

Trappist La Trappe Quadrupel - Brouwerij Koningshoeven - 10 %

Prijs: € 1,58 - 33 cl

Hoewel trappist en België vaak nog in één adem worden genoemd, zijn er naast de Belgische nog 7 andere trappistbrouwerijen in de wereld. Bij onze noorderburen is de Abdij Onze Lieve Vrouw van de Koningshoeven - beter gekend als La Trappe - de bekendste van de twee. Daar wordt al sinds 1883 gebrouwen. De La Trappe Quadrupel is een klassieke quadrupel. Het bier combineert de moutsmaken met de zoete fruitigheid van de gist. De aanzet is vrij zoet en wordt vergezelf van aroam’s van karamel, banaan kruidnagel en dadel en banaan. Het geheel sluit af met een zachte en zoete afdronk.

Foodpairing: peperkoek met Roquefort en gekarameliseerde appel. Het bier verzacht het scherpe van de pittige blauwschimmelkaas. Op hetzelfde moment komen de zoet fruitige en kruidige smaken mooi in harmonie samen.

Zeven Zonden Invidia - Hugel - The Brew Society - 10 %

Prijs: € 2,45 - 33 cl

Brouwer Koen Hugelier is een bezige bij. Met zijn bierfirma Hugel creëert hij onder meer de zeven zonden bieren, hij is freelance brouwer voor Brouwerij De Kazematten en The Brew Society en geeft les in de opleiding Zythologie. Invidia is het derde bier uit zijn Zeven Zonden-reeks. Deze aangename stout heeft een typerend koffiekarakter. Daarnaast ervaar je - mede door het toevoegen van chocolade-extract - een uitgesproken smaak van donkere chocolade. Het smaakpalet wordt leuk aangevuld door toetsen van donker fruit en rozijnen. Het bier blijft ondanks zijn krachtige smaken ontzettend gebalanceerd. Een zonde waar je gemakkelijk jaloers op wordt als de persoon naast je van het bier zit te genieten.

Foodpairing: gelakte hondshaai met aubergine en noten. Terwijl het bier komaf maakt met de aardse kant van de aubergine en de hondshaai, gaan zijn smaken en fruitige aroma’s het gerecht en de volle smaak van de vis net complementeren.

Basement Barrel Aged Imperial Stout - Hilldevils - Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch - 10 %

Prijs: € 3,30 - 33 cl

Het Nederlandse brouwerskoppel Theo en Marleen Van Eekelen gaan voor bieren met uitgesproken smaken. Zowel hun bittere bieren als hun wisselend gamma van op hout gerijpte bieren blinken uit in kwaliteit. Het koppel heeft geen eigen brouwerij, maar brouwen bij de vlakbij gelegen Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch. Deze Basement Barrel Aged Imperial Stout heeft een intense koffiepersoonlijkheid aangevuld door mooie moutaroma’s van donkere chocolade. Ze lieten het bier rijpen op eikenhouten vaten van Islay Whisky. Hierdoor krijgt het bier ook een gerookt karakter met accenten van whisky. Neem je tijd voor dit gelaagd bier die je elke slok iets meer vrijgeeft van zijn persoonlijkheid.

Foodpairing: traag gegaarde everzwijn met butternut, pastinaak en vijgen. De intense smaken van dit gerecht leveren een ideale match op bij dit bier. Het bier kan echter ook perfect dienen als digestief op het einde van het diner.

Lees ook binnen HLN+:

Hier wordt het meest gegeerde bier van de wereld gebrouwen: 24 uur bij de monniken van Westvleteren

Sommelier Frank Van der Auwera proeft en selecteert de 10 allerbeste wijnen onder de 10 euro

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • John Van den Eede

    St. Bernardus Abt 12, Westvleteren 12, Chimay Blue, Hertog Jan Grand Prestige, Orval, Tynt Meadow, Rochefort 10

  • danny buyse

    Het Duitse alcoholvrije bier bitburger 0% 33 cl is de beste van allemaal naar mijn persoonlijke mening Dirk. Daar kan ik op uitgaan zonder dat het vlug tegensteekt. @Michel Van der Hoydowch, tabak is verslavend en alcohol niet noodzakelijk. Ik heb gerookt en begonnen met 1 sigaret waarna een tijd het er 20 per dag waren en ik niet meer kon stoppen. Via rookstop kliniek er wel vanaf geraakt. Mijn zware trappist drink ik gemiddeld 1 per week en soms zelfs 2 tot 3 weken niks. Groot verschil.

Lees meer