2 Peter Hernou test 200 soorten koffiecapsules en -pads.
Steven Richardson Peter Hernou test 200 soorten koffiecapsules en -pads.

Exclusief voor abonnees

De ultieme koffiecapsuletest voor Nespresso, Senseo en Dolce Gusto: dit zijn de 50 beste koffies en deze zijn niet te drinken

Om de maar liefst 200 soorten koffiecapsules en -pads die de supermarkten aanbieden voor Nespresso-, Dolce Gusto- en Senseo-toestellen te beoordelen, bracht koffieconsulent en wereldkampioen Latte Art Peter Hernou niet alleen smaak en geur in rekening. “Ook andere factoren, zoals de doorlooptijd, hebben veel impact op het resultaat.” De test vind je onderaan het artikel.

De keuzestress aan het koffierek in de supermarkt — of moeten we spreken van de koffiegang? — wordt stilaan ondraaglijk. Zeker nu ook de Italianen, die nochtans zweren bij artisanaal gezette espresso, zich op de markt van de koffiecapsules begeven. Maar staan grootheden als Illy, Lavazza, Caffè Vergnano ook hier garant voor dampende kwaliteit? Leiden duurdere merknamen — denk aan Nespresso en Starbucks — tot betere resultaten? En laten koffieliefhebbers de capsules en pads van discountmerken beter links liggen? Allemaal vragen die koffie-expert Peter Hernou beantwoordt. Hij ging voor ons het monnikenwerk aan om álle merken en varianten uit álle supermarkten te proeven voor de drie populairste toesteltypes. Zelfs zonder cappuccino of andere melkvarianten — enkel de pure koffies dus — gaat het om ruim 200 (!) soorten. Dat leverde Hernou niet alleen een overdosis cafeïne en enkele slapeloze nachten op, maar ook een ultieme lijst van de vijftig beste koffieporties op de Belgische markt.

Sputterend toestel

Zijn opvallendste vaststelling: “Dolce Gusto stelt teleur, zowel qua toestel als qua capsules. Weliswaar gebruikte ik niet het duurste model, maar bij elke kop die ik probeerde te zetten, spetterde en spuwde de machine langs alle kanten. Ik moest voortdurend het keukenaanrecht en zelfs de muur schoonmaken.”

De pads voor Dolce Gusto lijken in het toestel te ‘ontploffen’. Smaak en textuur bleven meestal te oppervlakkig.

Peter Hernou

Ook de pads voor Dolce Gusto stellen teleur, over alle merken heen. “Ze lijken letterlijk in het toestel te ‘ontploffen’ en worden net iets te heet klaargemaakt. Vaak kreeg ik een ietwat verbrande smaak, maar ook als dat niet het geval was, bleven smaak en textuur meestal te oppervlakkig”, stelt Hernou vast. “In tegenstelling tot wat je verwacht door de omvang — er lijkt immers veel koffie in te zitten — valt net de koffiesmaak veel te mager uit. Het gevolg was dat ik onvoldoende geslaagde Dolce Gusto-koffies kon selecteren om een top 15 samen te stellen. Noodgedwongen zijn dat er dus tien geworden.”

Smaak en gemak

“Tegelijk heeft Senseo mij — ondanks de gezegende leeftijd van het toesteltype (gelanceerd in 2001, red.) — aangenaam verrast met enkele smaakvolle koffies in het deca-aanbod. Senseo-compatibele pads lijken door het fragiele omhulsel makkelijker licht en lucht door te laten dan de Nespresso- en Dolce Gusto-capsules, maar bij de bes­te merkte je dat heus niet aan de smaak.”

Winnaar bij de toestellen is echter met voorsprong Nespresso. “Omwille van het gebruiksgemak”, zegt Hernou. “Zelfs het goedkoopste toesteltype (Magimix, red.) heeft twee automatische kopgroottes die een espresso en lungo maken met een druk op de knop, zonder dat het aanrecht vol gespetterd wordt.”

De allereerste seconden krijgt élke koffie een mooie schuimlaag, maar vaak zakt die dan pijlsnel in. Zeker bij blends die naast arabica- ook robusta-bonen bevatten.

Peter Hernou

Tijdens zijn proefmarathon beoordeelde Hernou elke koffie op twee criteria gedurende twee momenten: de geur en smaak tijdens het zetten, en de geur en smaak twee minuten na het zetten. “Elke koffie serveerde ik bewust in een glazen kopje, om te controleren op transparantie. Kan je door koffie heen kijken, dan deugt hij immers niet. En zo ben ik er toch een handvol tegengekomen. Ook de schuimlaag twee minuten na het zetten zegt iets over de kwaliteit. De allereerste seconden krijgt élke koffie een mooie schuimlaag, maar vaak zakt die dan pijlsnel in. Zeker bij blends die naast arabica- ook robusta-bonen bevatten.”

Haast en spoed...

De doorlooptijd geeft evenzeer een hint van kwaliteit. “Bij sommige koffiecapsules was het water in amper 3 à 4 seconden al erdoor geknald. Wat veel te snel is, want zo wordt de kans op bittere, verbrand smakende koffie alleen maar groter”, weet Hernou. “Hoe langer de koffie binnen de capsule of pad met het water in contact kan komen, hoe smaakvoller. Zo hadden enkele capsules een doorlooptijd van 20 seconden, vergelijkbaar met een echt espressotoestel. Sommige consumenten vermoeden dan dat er iets met de capsules schort, maar dat is net een pluspunt.”

Maar het allerbelangrijkste aan een goede koffie blijven natuurlijk de geur en smaak. “De geur mag nooit agressief overkomen: niet te hard, te wrang, te bitter. Als er al een bitter aroma aanwezig is, mag het enkel van donkere chocolade of pompelmoes zijn. Maar vaker zal een koffie bloemig, fruitig, notig of kruidig geuren. In de textuur moet dan weer genoeg densiteit en volheid zitten, een zeker mondgevoel. Je moet het idee hebben dat je iets volumineus nuttigt en niet alleen warm water met een smaakje.”

“Ook moet de smaak voldoende evenwichtig en uitgebalanceerd blijven, met een perfect huwelijk tussen het zure, bittere aroma enerzijds, en zachtheid anderzijds. Bij de overgrote meerderheid van de geproefde koffies bestond de inhoud uit 100% arabica. Vaak stond het ook zo in grote letters op de doos gedrukt, als een soort kwaliteitslabel. Maar ‘100% arabica’ zegt niets over de kwaliteit van de koffie. Natuurlijk heb je bij arabica-bonen meer kans op diepgang en complexiteit dan bij robusta-bonen. Maar kwaliteit hangt even hard af van de plantage, het branden van de bonen, de vermaling, de dosering tot zelfs het koffiezetten.”

Peters eindconclusie na tweehonderd kopjes koffie? “Geen enkel merk springt er echt met voorsprong bovenuit. Net zoals er weinig 100 procent perfecte koffies uit die capsules of pads kwamen. Er waren koffies die er supergoed uitzagen en lekker roken, waarbij de smaak ontbrak. En omgekeerd smaakten sommige koffies die er belabberd uitzagen verrassend lekker.”

De lungo’s verdienen volgens Hernou een extra onderscheiding. “Zelf ben ik geen lungo-fan, maar zeker in het Nespresso-toestel smaakten ze aangenaam zacht. Mocht ik op een dag geen espressomachine meer willen onderhouden en overschakelen, dan zou ik voor lungo-capsules tot 120 ml met Nespresso-compatibiliteit gaan. Ik heb al minder lekkere koffies gedronken van een écht espressotoestel dan sommige lungo’s uit de Nespresso-machine.”

Wie is Peter Hernou?

• Meervoudig Belgisch kampioen en wereldkampioen ‘Latte Art’
• Auteur van World Best Coffee Book ‘Latte Arte’
• Onafhankelijk koffieconsulent, opleider bij ‘Horeca Forma’ en bedenker van vernieuwende dranken
• Chocolate Ambassador van chocoladegigant Barry-Callebaut
 www.peterhernou.com

Zijn gouden tip:  “Spoel tussendoor met water”

“Spoel voor elke capsule of pad uw toestel even door met water. Dan zal de volgende koffie beduidend lekkerder én zachter zijn”, weet Hernou. “Van de vorige capsule zal altijd wat residu overblijven, dat ook bitterder wordt. Met een beetje water spoel je dat meteen uit het toestel. Idem als je voor de koffie zelf geen kraantjeswater, maar gefilterd of flessenwater gebruikt. Zo vermijd je ongewenste mineralen en dus eventuele smaakverschillen in je koffie.”

De test

In deze tool kan u alle koffiecapsules vinden die geproefd zijn door onze expert. Je kan zoeken op supermarkt en type toestel. Gebruik onze handige tool ook in de supermarkt om snel te vinden welke capsules je zeker zelf eens kan testen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Hun smaak valt tegen

1. Douwe Egberts Espresso - Senseo-compatibel
Delhaize - € 0,115 per pad
“Onsmakelijk”
“Ondrinkbaar, bitter, agressief en onsmakelijk.”

2. Caffè Gondolière Extra Dark - Senseo-compatibel
Albert Heijn - € 0,05 per pad
“Bitter en agressief”
“Deze ‘extra dark’ voldoet letterlijk aan de benaming, maar toont zich een veel te harde koffie. Bitter, agressief, niet lekker. Een tweede kop van dit zou ik altijd afslaan. Net als de vergelijkbare ‘dark roast’-pads van hetzelfde Caffè Gondolière. Even bitter en agressief.”

3. Alles van Caffè Vergnano - Nespresso-compatibel
Albert Heijn - € 0,329 per capsule
“Niks geproefd”
“Van de capsules van Caffé Vergnano had ik meer verwacht. De doorloop toonde zich goed, net als de crema en de geur, maar de smaak was nul. Zodra je begon te drinken, proefde je... haast niets. Een teleurstelling.”

4. Nescafé Dolce Gusto Lungo - Dolce Gusto-compatibel
Delhaize - € 0,261 per capsule
“Amper smaak”
“Lag het aan de blend van liefst drie koffielanden — Ethiopië, Brazilië en Colombia — in één dezelfde capsule? Feit is: hoewel het uitzicht en de geur nog best meevielen, was van smaak amper sprake. Alsof de bonen uit de drie landen elkaar neutraliseerden.”

5. Nescafé Dolce Gusto Colombia - Dolce Gusto-compatibel
Delhaize - € 0,399 per capsule
“Wrang”
“Het uitzicht en de geur deugden al niet echt, maar de smaak sloeg alles. Vreemd genoeg had deze lungo geen koffiesmaak: zo wrang. En met een nasmaak die je zo snel mogelijk wilde wegspoelen.”

2 Van links naar rechts: 
1. Douce Egberts Espresso
2. Caffè Gondolière Extra Dark
3. Alles van Caffè Vergnano
4. Nescafé Dolce Gusto Lungo
5. Nescafé Dolce Gusto Colombia
STV Van links naar rechts: 1. Douce Egberts Espresso 2. Caffè Gondolière Extra Dark 3. Alles van Caffè Vergnano 4. Nescafé Dolce Gusto Lungo 5. Nescafé Dolce Gusto Colombia

Win een toestel!

Goed nieuws voor koffieliefhebbers, want wij mogen enkele toestellen wegschenken. Om de tiende verjaardag van de Dolce Gusto-technologie te vieren schenkt Nescafé/Nestlé vijf Piccolo XS-toestellen (winkelwaarde: 79 euro) weg in het intussen vertrouwde design vol rondingen. Goed voor — we hebben het getest — minstens vijf koppen koffie. Wie zweert bij Nespresso-capsules maakt dan weer een kans op één van de twee elegante Essenza Mini-toestellen in metaalkleur (winkelwaarde: 119 euro), met daarbovenop een lading capsules vol tijdelijke feestsmaken. Interesse? Stuur voor 21 november een mailtje met de keuze van het toestel, naam, adres en telefoonnummer naar stv@hln.be, waarna een onschuldige hand de rest doet. 

Lees ook binnen HLN+ :

Sommelier Frank Van der Auwera proeft en selecteert de 10 allerbeste wijnen onder de 10 euro

Zo gezond is ons brood: “Tarwe wordt onterecht beschouwd als een dik- en een ziekmaker”

Op gewicht blijven of afvallen, zonder jezelf van alles te ontzeggen? Diëtiste Sanne Mouha geeft raad: “Verdeel je calorieën slim over de dag”

26 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • rik pieters

    Allemaal vervuiling: zet uw koffie zelf.

  • Ivan Willems

    Voila se, Raf Peeters. Denk wel dat jij een koffiekenner bent. Zelf koffie malen kan niets tegen op. Top man.

Lees meer