Diesel, Euro 95 en Euro 98 verdwijnen vandaag: alles wat je moet weten

Niet schrikken wanneer u vanaf vandaag geen diesel of benzine meer vindt in het tankstation. De etiketten voor benzine en diesel zijn immers gewijzigd. Diesel wordt B7, benzine 98 wordt E5. 

De brandstofetiketten veranderen in heel de Europese Unie. "Er is geoordeeld dat consumenten er voordeel zullen uit halen indien ze overal in Europa dezelfde etiketten zullen zien. Nu is er te veel verwarring", legt Chantal De Pauw, woordvoerster van de federale overheidsdienst Economie, uit.

De gele en groene labels verdwijnen. In de plaats komen witte etiketten met zwarte belettering. Voor benzines worden de etiketten rond, voor diesel vierkant en LPG wordt een ruit. De benaming wijzigt grondig: benzine 98 wordt E5, benzine 95 wordt E10 en diesel wordt B7. LPG blijft LPG.

4
rv

Het etiket moet worden aangebracht op de nieuwe voertuigen en op de brandstofpompen van het type benzine, diesel, waterstof (H2), gecomprimeerd aardgas (CNG), vloeibaar aardgas (LNG) en vloeibaar petroleumgas (LPG) in alle tankstations binnen de Europese Unie, op een voor de consumenten duidelijke en zichtbare manier, vanaf vandaag.

Verwarring

Mobiliteitsclub VAB vreest dat de nieuwe etiketten voor benzine en diesel voor verwarring zullen zorgen bij autobestuurders. "En wanneer er verwarring is, gaat men zich vergissen", klonk het vorige week. VAB vraagt daarom een overgangsperiode en ijvert voor het behoud van een duidelijke vermelding van de benamingen diesel en benzine. "Het moet voor de consument duidelijk zijn dat diesel diesel is, die benaming zou toch behouden moeten blijven", zei VAB-woordvoerder Maarten Matienko.

Diesel tanken in een benzinewagen zal niet zo snel gebeuren, omdat het pistool voor diesel te dik is voor de opening aan een benzinewagen. Omgekeerd is verkeerdelijk benzine tanken in een dieselwagen wel mogelijk. "Een dieselrijder die benzine tankt kan zeer zware schade aan de motor veroorzaken, met een kostenplaatje in de duizenden euro", aldus Matienko. 

Mensen die zich vergissen en het tijdig opmerken mogen zeker niet de motor starten. 

Hoe zien de etiketten eruit?

Er bestaan specifieke modellen van etiketten voor benzine-, diesel- en gasvormige brandstoffen.

• Benzine

Het etiket voor een brandstof van het type ”benzine“ is cirkelvormig. De ”E“ gevolgd door een cijfer duidt het gehalte aan biobrandstof aan dat de benzine bevat.

4
rv

• Diesel

Het etiket voor een brandstof van het type “diesel” heeft de vorm van een vierkant. De “B” gevolgd door een cijfer duidt het gehalte aan biobrandstof aan dat de diesel bevat. XTL betekent synthetische diesel.

4
rv

• Gasachtige brandstoffen

Het etiket voor een brandstof van het type “gas” heeft de vorm van een diamant. Het betreft waterstof, cng, lpg en lng.

4
rv

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer