4 Diëtiste Iris Daems.
Carline Vandercruyssen Diëtiste Iris Daems.

Exclusief voor abonnees

Diëtiste Iris Daems keurt 11 soepen uit een pak: “Een groentesoep zou de meest gezonde keuze moeten zijn, maar deze raad ik niemand aan”

Soep uit een pak, makkelijker kan het haast niet tijdens deze druilerige wintermaanden. Maar is het wel een gezonde en lekkere keuze? Diëtiste Iris Daems keurt 11 groente-, kippen- en tomatensoepen op smaak én kwaliteit. “Vergelijken met een verse soep? Dit is chemische rommel.”  

“Soep is ideaal om aan de aanbevolen hoeveelheid van 400 gram groenten per dag te komen”, zegt diëtiste Iris Daems. “Een portie groenten van 100 gram komt gemiddeld overeen met 250 ml zelfgemaakte soep. Dergelijke portie bevat ongeveer 2 gram vezels en 87 kcal.”

Al is de ene soep de andere niet. Daems: “Gehaktballetjes, room en vermicelli kunnen soep erg calorierijk maken. Maar ook bindmiddelen — wat we niet altijd zien — kunnen het aantal calorieën aanzienlijk opdrijven. Bindmiddelen worden vaak door de voedingsindustrie gebruikt om de soep dikker te maken en omdat het goedkoop is. Ook kantines en traiteurs die verse soepen aanbieden, mengen soms al eens gemalen witte pasta als bindmiddel door hun soepen. En dat zijn calorieën die je niet ziet, maar wel je suikerspiegel kunnen doen pieken. Dat vind ik jammer, want met groenten als knolselder, pastinaak, courgette en/of de steeltjes van broccoli kan je makkelijk ook je soep binden en dikker maken.”

Zout

Ook met zout wordt vaak nogal kwistig omgesprongen. Iris Daems: “Een portie soep zou maximaal 1,25 g zout mogen bevatten. Dat stemt overeen met het zoutgehalte van één bouillonblokje per liter water. Wil je meer smaak aan je soep geven, dan kan dat makkelijk door — verse — kruiden als oregano, tijm, laurier, ui of look toe te voegen. Ideaal om zout te beperken en bovendien erg goed voor je darmen.”

“Zelfgemaakte soep is doorgaans de meest gezonde keuze”, zegt Iris Daems. “In vergelijking met soep uit pak of blik bevat die vaak minder calorieën, zout en vet én meer vezels, vitaminen en mineralen. Moeilijk is het ook niet om het zelf te maken: groenten, water en kruiden samen aan de kook brengen. En als groenten snijden zelfs te veel tijd voor je in beslag zou nemen, kies dan voor diepgevroren groenten. Zelfgemaakte soep is een snel, goedkoop en gezond alternatief voor een tussendoortje of zelfs een maaltijd!”

De test: groentesoepen

Soup’ Gevarieerde Groenten

€ 1,99 bij Delhaize
Per portie (250 ml): 90 kcal • zout 2,0 g • vezels 1,25 g

Ingrediënten

Groenten + aardappelen: 45,5 % (aardappelen, wortelen, gerehydrateerde ui, knolselderij, bloemkool, rapen, prei, sperziebonen)
Volle melk: niet meegedeeld

“Ruikt en smaakt vies”

Iris Daems: “De soep ruikt vies en smaakt nog viezer. Het ziet er ook niet uit als een soep: het lijkt wel een brij. Een gezonde keuze is het helaas ook al niet: te weinig groenten — en dus ook te weinig vezels - en te veel zout. 2 gram zout voor een kom soep maakt dat je al één derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen hebt.”

Carrefour Bio Groenten Velouté

€ 2,75 bij Carrefour
Per portie (250 ml): 69 kcal • zout 1,9 g • vezels 2,0 g

Ingrediënten

Groenten zonder aardappelen: 19,7 % (wortelen, ui, prei, tomatenconcentraat, knolselderij, pastinaak, bloemkool, courgette)
Aardappelen: niet meegedeeld
Room: niet meegedeeld

“Blubber”

Iris Daems: “De ingrediëntenlijst is opmerkelijk korter dan die van de andere soepen, wat maakt dat er minder toevoegingen zijn. Helaas zit er wel rietsuiker en bindmiddel in. Aan de smaak komt het alvast niet ten goede: het bindmiddel plakt in de mond. De soep ziet er ook niet appetijtelijk uit: een blubber van kapot gemixte groenten.”

Liebig 8 Groentenweelde

€ 3,05 bij Delhaize
Per portie (250 ml): 133 kcal • zout 1,7 g • vezels 2,5 g

Ingrediënten

Groenten + aardappelen: 36 % (wortelen, tomatensap, aardappelen, ui, pompoen, prei, knolselderij, erwt, pastinaak)
Room: 4,7 %

“Chemisch”

Iris Daems: “Voor een groentesoep bevat deze te weinig groenten en te veel calorieën door de toevoeging van room. Vergelijken met een verse groentesoep in onmogelijk: dit is ‘chemische’ rommel.”

Boni Groentevelouté

€ 1,95 bij Colruyt
Per portie (250 ml): 106 kcal • zout 2,0 g • vezels 1,3 g

Ingrediënten

Groenten zonder aardappelen: 45 % (tomatensap, pompoen, wortelen, ui, prei, knolselderij, erwt, prinsessenbonen)
Aardappelen: 3,4 %
Room: 3 %

“Dit raad ik niemand aan”

Iris Daems: “Een groentesoep zou zowat de meest gezonde keuze van alle soepen moeten zijn, maar deze raad ik niemand aan. Dit is een vieze brij! Ook wat de voedingswaarde betreft, valt het tegen: te weinig vezels en te veel zout.”

(lees verder onder de foto)

4 Groentensoepen: 1. Boni Groentevelouté, 2. Carrefour Bio Groenten velouté, 3. Delhaize Soup, 4. Liebig 8 groenten
Carline Vandercruyssen Groentensoepen: 1. Boni Groentevelouté, 2. Carrefour Bio Groenten velouté, 3. Delhaize Soup, 4. Liebig 8 groenten

Kippensoepen

Knorr Kip met Vermicelli

€ 3,67 bij Colruyt
Per portie (250 ml): 68 kcal • zout 2,3 g • vezels < 0,5 g

Ingrediënten

Groenten: 4,7 % (wortel, ui, knolselderij, prei)
Kip: 3 %
Vermicelli: 2%

“Zoute lekkernij”

Iris Daems: “Kippensoep eet je niet om je dagelijkse portie groenten aan te vullen, maar omdat je het lekker vindt. De kip en groenten zijn verwaarloosbaar in deze soep. Qua smaak valt deze soep wel mee, maar het is vooral bouillon met water dat je proeft. Oftewel, een zoute lekkernij.”

Kippensoep met Vermicelli

2,09 € bij Carrefour
Per portie (250 ml): 104 kcal • zout 1,6 g • vezels 2,3 g

Ingrediënten

Groenten + aardappelen: 28,1 % (ui, aardappel, wortel, knolselderij, courgette, raap)
Kip: 1,3 %
Vermicelli: 1,6 %

“Nog niet voldoende groenten”

Iris Daems: “Deze kippensoep bevat wel wat groenten, maar nog niet voldoende. Een kippensoep die iets meer vult, maar niet echt lekker is. De soep heeft een ietwat glibberige textuur.

Liebig Kippensoep

€ 3,19 bij Delhaize
Per portie (250 ml): 45 kcal • zout 2,0 g • vezels 0,5 g

Ingrediënten

Groenten: % niet meegedeeld (wortel, prei, knolselderij)
Kip: 3 %
Vermicelli: 8,6 %

“Bouillon met water”

Iris Daems: “Ook deze kippensoep is vooral bouillon met water. Wie van zout houdt, zal dit lekker vinden. Beter dan een suikerwafel als tussendoortje voor je gezondheid is het alleszins, maar dagelijks zou ik het niet aanraden om hier een portie van te nemen, zelfs al bevat het amper calorieën.”

(lees verder onder de foto)

4 Kippensoep, 1. Carrefour kip, 2. Knorr kip met vermicelli, 3. Liebig Kippensoep.
Carline Vandercruyssen Kippensoep, 1. Carrefour kip, 2. Knorr kip met vermicelli, 3. Liebig Kippensoep.

Tomatensoep met balletjes

Liebig Tomaat met pasta en kippenballetjes

€ 3,49 bij Delhaize
Per portie (250 ml): 110 kcal • zout 1,9 g • vezels 3,6 g

Ingrediënten

Tomaat: 37 %
Balletjes: 4 % (kip)
Pasta: 3,3 %

“Voldoende vezels”

Iris Daems: “Deze soep bevat voldoende vezels en ziet eruit zoals op de verpakking, wat uitzonderlijk is. De smaak van de gehaktballetjes is jammer genoeg helemaal doordrongen in de tomatensoep.”

Boni Tomatenvelouté met balletjes

€ 1,75 bij Colruyt
Per portie (250 ml): 102 kcal • zout 1,5 g • vezels 3,3 g

Ingrediënten

Tomaat: 23,5 %
Balletjes: 3,1 % (varkens- en rundvlees)

“Balletjes als caoutchouc”

Iris Daems: “Deze soep ziet er niet uit als een tomatensoep én ruikt niet naar tomaten. Ik kan het niet thuis brengen wat dit zou moeten zijn. En de balletjes? Echt slecht: caoutchouc.”

Soep Tomaten met balletjes

€ 1,95 bij Carrefour
Per portie (250 ml): 95 kcal • zout 1,5 g • vezels 3,3 g

Ingrediënten

Tomaat: 23,5 %
Balletjes: 3,1 % (rund- en varkensvlees)

“Vleessmaak”

Iris Daems: “Ook deze soep heeft een vleessmaak in plaats van een tomatensmaak. Misschien toch maar beter die balletjes uit de soep laten, want een meerwaarde is het echt niet. Je kan beter thuis zelf verse gehaktballetjes toevoegen aan je tomatensoep voor meer smaak.”

(lees verder onder de foto)

4 Tomatensoep: 1. Boni Tomatenvelouté, 2. Carrefour tomatensoep, 3. Knorr tomatensoep met balletjes, 4. Liebig Tomatensoep met balletjes
Carline Vandercruyssen Tomatensoep: 1. Boni Tomatenvelouté, 2. Carrefour tomatensoep, 3. Knorr tomatensoep met balletjes, 4. Liebig Tomatensoep met balletjes

Knorr Tomaat met balletjes

€ 3,15 bij Delhaize
Per portie (250 ml): 95 kcal • zout 1,7 g • vezels 1,0 g

Ingrediënten

Tomaat: 56,4 %
Balletjes: 4 % (varkens- en rundvlees)

“Net plastic”

Iris Daems: “Tomaten bevatten minder vezels dan andere groenten, maar deze soep bevat echt wel heel weinig vezels. Wel is het de enige tomatensoep die de kleur van tomatensoep heeft. En dat proef je ook: deze soep heeft smaak. Jammer van de balletjes: lijkt wel alsof je plastic op eet.”

Algemene conclusie Daems: “Wie soep uit een tetrapak lekker vindt, heeft nog nooit een zelfgemaakte, verse soep geproefd. Een snel, gezond alternatief is het helaas ook niet: zo goed als alle soepen bevatten té veel zout en te weinig groenten. Een aanrader is het niet, zelfs niet als je maar weinig tijd zou hebben. Al blijft het natuurlijk wel een betere keuze dan een snelle vettige hap of suikerrijke snack.”

Lees ook binnen HLN+:

Tandenpoetsen doe je beter met een elektrische tandenborstel. Klopt dat? En welk toestel is het best?

Online maaltijddiensten getest: schraal aanbod voor wie niet in de stad woont

“Er is niks rationeels aan de manier waarop we geld besteden”: budgetexpert legt uit hoe je echt kan besparen

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Coen Geurts

    Volgens de wet moeten ze op de verpakking zetten wat in die doos zit. En als we dat niet geloven maken ze ons iets anders wijs. Van zodra voedselindustrie iets produceert is het gegarandeerd bewerkt of verdund of … met chemische troep. Alles wat goedkoop is duwen ze erin. Palmolie, soja, afval; niks is te gek.

  • Freddy Madou

    Diepvries groenten moeten zeker niet onderdoen voor verse groenten de vitaminen zitten er nog in, bij verse groenten spoel je de vitaminen weg en veel minder werk aan.

Lees meer