thinkstock

Dit is hoeveel Vlamingen willen verdienen om gelukkig te zijn

De gemiddelde Vlaming heeft minimaal 2.117 euro nodig om elke maand gelukkig door het leven te kunnen stappen. Dat wijst de grote 'Geld maakt gelukkig'-enquête van Het Laatste Nieuws en marktonderzoeksbureau Ipsos uit. De resultaten daarvan leest u morgen in Het Laatste Nieuws en/of op HLN Plus.

Een dikke 86% van de Vlamingen vindt geld belangrijk tot uiterst belangrijk om een kwalitatief ­leven te leiden. Een bepalende factor daarvoor is het inkomen. Jongeren (18-34 jaar) streven ernaar om 1.800 euro netto per maand te verdienen, werk­nemers met al wat meer dienstjaren op de teller (35-54-jarigen) hebben ge­middeld minimaal 2.339 euro netto ­nodig om gelukkig te zijn. In die leeftijdsgroep is de kans op meerdere kinderen en leningen - en dus meer rekeningen - dan ook een stuk hoger.

Voor wie ouder is dan 54 volstaat door de band genomen zo'n 2.140 euro netto per maand. Er zijn ook grote verschillen merkbaar in de verschillende beroepscategorieën. Zo is een gemiddelde arbeider al lang tevreden met maandelijks 2.128 euro netto, de gemiddelde bediende kan nog bijna 200 euro meer gebruiken. Opvallend nog: de gemiddelde student is tevreden met een maandelijks inkomen van liefst 1.295 euro. Daaruit valt op te maken dat zij schromelijk onderschatten wat het leven kost.

Dat velen in realiteit een stuk minder verdienen, blijkt ook uit de bevraging. Als de gemiddelde ­Vlaming naar zijn financiën kijkt, dan geeft hij die met moeite een zes op tien. Wie gehuwd is en geen kinderen heeft, is doorgaans wel een stuk tevredener. Maar ruim de helft van de Vlamingen ziet ­weinig redenen om te feesten. Zij zullen pas gelukkig zijn met hun financiële ­situatie als ze ruim rondkomen en ­maandelijks kunnen sparen. Voor bijna een derde (29%) is gewoon rondkomen al voldoende.

MORGEN IN UW KRANT: 12 EXTRA PAGINA'S VAN ONZE NIEUWE REEKS 'GELD MAAKT GELUKKIG'. OOK TE LEZEN IN HLN PLUS, ONZE ZONE EXCLUSIEF VOOR ABONNEES. PROEF NU VIER WEKEN VOOR SLECHTS 2 EURO

Lees meer