Shutterstock

Dit wordt de beste zomer voor jongeren om meer te sparen

Een zomer zonder festivals? Voor veel jongeren is het een bittere pil om te slikken. De coronacrisis biedt wel de gelegenheid om wat extra spaarcenten opzij te zetten, waardoor we volgende zomer misschien wel dubbel genieten van muziek, zon en (reis)avonturen. Spaargids.be bekijkt in welke mate een jongerenrekening meer opbrengt dan een gewone spaarrekening. 

Banken proberen klanten vroeg aan boord te krijgen. Ze pakken uit met kinder-, jongeren- en zelfs babyspaarrekeningen. Het aantal banken dat vandaag nog een jongerenspaarrekening aanbiedt, is wel beperkt. Ook de maximale leeftijd van de eigenaar loopt uiteen: van 24 jaar bij het Europabank Jongerenboekje, tot 30 jaar bij de Jongerenspaarrekening van Fintro. 

Daarnaast bieden verschillende banken woonspaarrekeningen aan, met een hoger leeftijdsplafond, maar bijna dezelfde voorwaarden. De voordelen die de aanbieders van jongerenspaarrekeningen afficheren, zijn bijna identiek aan die van een klassieke spaarrekening: kapitaalzekerheid, geen kosten voor het openen, beheren en afsluiten van de rekening, sparen op eigen tempo en de mogelijkheid om de spaarrekening online te beheren. Spectaculaire extra’s moet u dus niet verwachten.

TipVergelijk hier alle spaarrekeningen

Wat brengt het op?

Het Europabank Jongerenboekje vormt (bij een snelle steekproef op 30 juni 2020) de koploper met een rendement van 0,30%, verdeeld over 0,20% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie. De basisrente krijgt u vanaf de dag na de storting tot de dag van de geldopname. De getrouwheidspremie komt pas uw richting uit, als u het gestorte bedrag twaalf maanden ononderbroken op uw spaarrekening parkeert. Stort u vandaag 1.000 euro, dan is uw saldo na één jaar aangedikt tot 1.003 euro.

Jongerenspaarrekening versus gewone spaarrekening

Als we het volledige marktaanbod van spaarrekeningen raadplegen, vinden we een hoger rendement bij verschillende ‘gewone’ spaarrekeningen, die dus niet speciaal op de jongerenmarkt gericht zijn. 

Bpost bank (Cocoon Spaarrekening) en MeDirect (Maandsparen Max) bieden bijvoorbeeld elk een totaal jaarrendement van 0,55%, opgebouwd uit respectievelijk 0,40% basisrente en 0,15% getrouwheidspremie, naast 0,05% basisrente en 0,50% getrouwheidspremie. Bij de Cocoon spaarrekening geldt een maximale maandelijkse storting van 500 euro en een leeftijdsgrens van maximaal veertig jaar. MeDirect legt het maandelijkse stortingsplafond vast op 5.000 euro. In de algemene voorwaarden van de bank lezen we wel dat de bank voor klanten een minimale leeftijdsgrens van achttien jaar oplegt. Vandaag 1.000 euro storten, verzekert u er na één jaar van een totaal saldo van 1.005,50 euro.

De beurs als alternatief?

3 tot 5,5 euro extra op een jaar 1.000 euro opzij laten staan? Dan maar naar de beurs: jonge beleggers (tussen 18 en 35) toonden zich daar de voorbije maanden opvallend actief. In de week voor de crisis kochten zij samen voor ‘slechts’ 2 miljoen euro aandelen. In de laatste week van maart steeg dat bedrag tot 21 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van beurswaakhond FSMA*. 

Bankenkoepel Febelfin geeft verder aan dat 23% van de jongeren belegt. Een kwart daarvan startte daarmee tijdens de crisis**. Het corona-effect speelt hier ongetwijfeld een rol, omdat veel beleggers hopen dat de beurskoersen na een spectaculaire daling weer helemaal opveren. 

De beurs heeft zich ook effectief deels hersteld: tegenover zijn laagste peil tijdens de coronacrisis op 17 maart, was de BEL20-beursindex eind juni opnieuw dertig procent meer waard. Maar daarmee bevindt de waarde van de aandelenkorf zich wel nog altijd meer dan twintig procent onder het peil van halfweg februari.

De coronacrisis illustreert dus hoe de aandelenbeurs een groot winstpotentieel biedt, maar eens te meer gepaard gaat met de nodige risico’s. Wie zijn geld niet op één paard wil inzetten, kan ook kiezen voor een beleggingsfonds. Dergelijke fondsen spreiden uw centen automatisch over verschillende producten, waardoor uw risico’s beter verdeeld zijn. Al geldt er ook voor beleggingsfondsen geen kapitaalsgarantie.

Wie tegen volgend jaar – hopelijk dan al in coronavrije tijden – de zomer met een extra spaarcent tegemoet wil kijken, zal moeten kiezen tussen het gegarandeerde, maar zeer beperkte rendement van een (jongeren)spaarrekening of de meer risicovolle beleggingsmarkt.

TipVergelijk hier alle beleggingsfondsen

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer op Spaargids.be:

Hoe legt u het best een financiële reserve aan?

Geld in een beleggingsfonds stoppen: dit moet u weten

Sparen ‘voor dummies’: 5 essentiële vragen die u zich sowieso moet stellen

Bronspaargids.be

(*) Bron: FSMA: De aan- en verkoop van Bel20-aandelen door particuliere beleggers tijdens de coronacrisis, studie op basis van een data-analyse van de transactierapportering. (**) Bron: onderzoek van Febelfin in samenwerking met onderzoeksbureau Indiville bij 1.000 jongeren tussen 16 en 30 jaar.

Lees meer