Pexels

Dit zijn de 4 valkuilen voor elke spaarder

Vaak krijgen onze emoties onbewust de overhand wanneer we beslissingen nemen over onze spaarcenten. Dat leidt vaak tot dure fouten.

Hoewel we allemaal pretenderen weloverwogen financiële beslissingen te nemen, blijken in de praktijk toch vooral onze emoties de overhand te krijgen. Dat is de voorbije decennia uitgebreid bewezen door de gedragseconomie, dat de psychologische processen achter financiële beslissingen blootlegt. Dat wetenschapsdomein legt ook voor spaarders enkele typische fouten bloot.

1. Een voorkeur voor de korte termijn

We krijgen meer voldoening van kleine beloningen op korte termijn, dan van grote voordelen op lange termijn. Stel dat u de volgende keuze moet maken: vandaag 20 euro ontvangen of volgende week 25 euro. De kans is groot dat u kiest voor 20 euro, hoewel dat niet de beste financiële keuze is. Hetzelfde principe verklaart waarom het zo lastig is om te sparen. Op lange termijn is het verstandig om een gezonde spaarbuffer op te bouwen, maar dat geeft minder voldoening dan geld te spenderen aan leuke aankopen. Experts raden daarom aan om aan het begin van de maand al meteen via een automatische opdracht geld over te schrijven naar de spaarrekening. Zo komt u al wat minder in de verleiding.

Tip: Bekijk hier de spaarrekeningen met de hoogste rente

2. Bang van verandering

Andere studies tonen dan weer aan dat we ons slechter voelen over de negatieve gevolgen van een nieuwe keuze dan over de negatieve gevolgen wanneer we niets doen. Dat verklaart deels waarom spaarders zo terughoudend zijn om van bank te veranderen, zélfs als een andere bank goedkoper is of betere tarieven biedt. 

Lees ookVijf redenen om uw bankier ontrouw te zijn

3. Sterke reactie op verlies

Zoals sociale media draaien op vooral negatieve algoritmes, zo reageren we collectief feller op verlies dan op winst. Anders gezegd: veel beleggers ervaren geen euforie als de waarde van de aandelenportefeuille 25 procent omhoog schiet. Ze reageren wel panisch als de aandelenkoersen een duik van 25 procent nemen. Daardoor verkopen veel beleggers hun aandelen met verlies, om pas weer in de markt te stappen als de koersen fel gestegen zijn. Dat mechanisme heeft een dramatisch effect op uw beleggingsrendement. Hoe u dat vermijdt? Door te kiezen voor een geautomatiseerd beleggingsplan. Zo’n plan bestaat uit een of meerdere beleggingsfondsen, waarin u geld stort op geregelde tijdstippen (ongeacht de marktomstandigheden).

Lees ookVier tips voor het optimale beleggingsplan

4. De kleine uitgaven vergeten

Ons brein is niet goed in staat om greep te krijgen op kleine uitgaven. We focussen op de grote uitgaven, maar niet op die dagelijkse koffie en croissant in het treinstation die ons elke dag opnieuw 5 euro kosten. Zoiets ervaren we niet als een grote uitgave, hoewel het op maandbasis ook over 100 euro gaat. Vaak doen we ook meerdere van zulke kleine, ‘onschuldige’ uitgaven, zonder er bij stil te staan om hoeveel honderden euro’s per maand het werkelijk gaat. Tegenwoordig bestaan er wel heel wat apps (Spendee, Money Lover) waarmee u van a tot z uw uitgaven monitort en in kaart brengt. Zo ziet u zelf snel waar u ‘onnozele’ uitgaven kan schrappen, zodat er iets meer geld naar uw spaarrekening kan vloeien. 

Lees ook:

Strijk hoge basisrente op met niet-gereglementeerd spaarboekje

Zoveel kost een spaarrekening

Is het spaarboekje met de hoogste rente altijd de beste keuze?

Bronspaargids.be

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer