Bpost bank is niet de enige die bepaalde rekeningen voorbehoudt voor een bepaalde leeftijdsgroep.
Shutterstock Bpost bank is niet de enige die bepaalde rekeningen voorbehoudt voor een bepaalde leeftijdsgroep.

Dit zijn de beste spaarrekeningen voor seniors

Pech voor wie al een jaartje ouder wordt: bankiers mogen wel degelijk betere voorwaarden op hun spaarrekeningen geven aan jonge spaarders. Het is een ‘discriminatie’ die wettelijk is toegelaten. We zochten uit welke rekeningen wél interessant zijn voor de oudere spaarders onder ons.

Een spaarder uit Ronse diende bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia klacht in tegen bpost bank, omdat hij er geen Cocoon-rekening kon afsluiten. Hij was immers ouder dan 40 en vond zoiets discriminatie op leeftijd. Unia ging niet op de klacht in. De antidiscriminatiewetgeving kan namelijk niet van toepassing zijn indien een ongelijke behandeling wettelijk wordt voorgeschreven, zoals hier het geval. Wettelijk mogen de aanbieders van spaarrekeningen de basisrente en de rente van de getrouwheidspremie wel degelijk laten afhangen van de leeftijd van de spaarders.

Lees ook: Vijf fouten die spaarders moeten vermijden

Spaarrekeningen zonder leeftijdsbeperking

Als u al een jaartje ouder wordt, moet u niet meteen wanhopen: ook voor u zijn er opties, en ze leveren zelfs niet noodzakelijk zoveel minder op.

De toppers

Op korte termijn

1. Deutsche Bank Saving Plan

Als u op korte termijn (minder dan een jaar) spaart, kijkt u best enkel naar de basisrente. De hoogste vergoeding wordt momenteel geafficheerd door Deutsche Bank Saving Plan met een basisrente van 0,60%. Nadeel: u kunt op deze rekening maar 500 euro per maand sparen.

2. Izola Saver Account

U wilt meer dan 500 euro per maand sparen? Dan is de Izola Saver Account een aanrader. Die levert eveneens een basisrente van 0,60% op, maar omdat de rekening niet voldoet aan de regels om vrijstelling van roerende voorheffing te krijgen op de intresten, moet u er wel 30% roerende voorheffing aftrekken, zodat het nettorendement op 0,42% uitkomt. Let wel: Izola houdt de voorheffing niet in, omdat ze met een buitenlandse banklicentie werkt. U moet ze zelf aangeven.

3. NIBC Direct Flex

Teveel gedoe naar uw zin? Dan is er nog NIBC Direct Flex, dat de voorheffing zelf afhoudt en netto 0,35% biedt.

Tip: Bekijk hier de top 10 spaarrekeningen met de hoogste basisrente

Op langere termijn

Kunt u uw geld langer dan een jaar missen, dan kiest u beter voor een rekening met een hoge getrouwheidspremie. 

1. MeDirect Fidelity Sparen

Het beste aanbod vindt u hier bij MeDirect Fidelity Sparen, dat bovenop een basisrente van 0,05% een getrouwheidspremie van 0,80% biedt als u het geld een jaar laat staan.

2. Santander Consumer Bank Vision + 

Deze spaarrekening volgt met een basisrente van 0,15% en een getrouwheidspremie van 0,65%.

Tip: Vergelijk hier de rekeningen met de hoogste getrouwheidspremie

Lees ook:

Strijk hoge basisrente op met niet-gereglementeerd spaarboekje

Wat kost een spaarrekening?

Spaarrente zal nog lang laag blijven

Bronspaargids.be

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Freddy Bosteels

    Iedereen moet al zijn geld weghalen van de banken. Eens zien wat ze dan gaan doen als ze zonder geld zitten.

  • Johnny chanet

    Dirk toen de rente 10% was was de inflatie ook 9% dus is er geen verandering, maar dat zal je niet vatten denk ik. Het spijt me maar mensen die dergelijke opmerkingen neerpennen gaan beter sleutelbloemen zoeken. Redactie zal dat niet plaatsen want je leest hier voornamelijk kul;

Lees meer