2 De energieleveranciers betalen vandaag 35% meer voor de elektriciteit die ze volgend jaar willen aanbieden, dan vier maanden geleden.
REUTERS De energieleveranciers betalen vandaag 35% meer voor de elektriciteit die ze volgend jaar willen aanbieden, dan vier maanden geleden.

Elektriciteit wordt tot 100 euro duurder

De energieleveranciers betalen vandaag 35% meer voor de elektriciteit die ze volgend jaar willen aanbieden, dan vier maanden geleden. Op termijn zal u dat voelen: de jaarlijkse stroomfactuur van een gemiddeld gezin kan tot 100 euro duurder worden.

De kostprijs van elektriciteit zit al 2,5 jaar stevig in de lift. Na jaren van daling, sinds de economische crisis, moesten de leveranciers begin 2016 nog slechts 28 euro per megawattuur ophoesten op Endex, de leidende energiebeurs op het Europese vasteland. Maar in mei van dit jaar was dat al opgelopen tot 43,80 euro. De jongste maanden kwam daar nog 35% bij, waardoor een kilowattuur 'reserveren' voor volgend jaar nu al 59,20 euro kost.

Experts zijn het erover eens dat de consument dat zal voelen. Hoeveel dieper we in onze portemonnee zullen moeten tasten, hangt af van verschillende factoren. Maar als u een contract met variabel tarief heeft of binnenkort een vast contract van één jaar afsluit, kan de gemiddelde gezinsfactuur in het slechtste geval 100 euro duurder worden dan vier maanden geleden.

Volgens leverancier Eneco speelt de onzekere toekomst van de kerncentrales een rol. "Het politieke gekibbel over nucleaire energie komt de prijs niet ten goede. Ondernemers wachten ook met investeren, omdat ze niet weten welke richting de overheden zullen uitgaan."

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!

2 Doordat de kerncentrales in ons land soms worden stilgelegd, wordt er minder energie geproduceerd. "Bovendien speelt ook het politieke gekibbel over nucleaire energie niet in het voordeel van de factuur", zegt Christophe Galimont van Eneco. "Ondernemers wachten met investeren, omdat ze niet weten welke richting de overheden zullen uitgaan."
Photo News Doordat de kerncentrales in ons land soms worden stilgelegd, wordt er minder energie geproduceerd. "Bovendien speelt ook het politieke gekibbel over nucleaire energie niet in het voordeel van de factuur", zegt Christophe Galimont van Eneco. "Ondernemers wachten met investeren, omdat ze niet weten welke richting de overheden zullen uitgaan."

Tip: VERGELIJK HIER de energieprijzen en ontdek welke energieleverancier het voordeligste is in uw regio. 

411 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erik Snarevlis

    Dus door wanbeheer en misbruik van fondsen moeten ze gaan bijkopen in het buitenland en deze kosten worden dan nog eens doorgerekend zodat de hoge pieten hun bonus niet verliezen...

  • Maria Bastiaansen

    Betalen wat je normaal betaald en de rest naar OCMW door sturen

Lees meer