Shutterstock

Elektrische fiets snel terugverdienen? Zo doet u dat

Een elektrische fiets is een stuk duurder dan een oldskool tweewieler, maar laat u dat vooral niet tegenhouden als u er een wil aanschaffen. Er zijn immers diverse manieren om dat financieel meer dan haalbaar te maken.

De kostprijs van een elektrische fiets met trapondersteuning tot 25 km/u varieert naargelang het gekozen model. De meeste aanbiedingen vindt u in de klasse tussen 700 euro en 2.500 euro. Voor een speed pedelec, die trapondersteuning biedt tot 45 km/u, rekent u beter op 3.000 euro tot 9.000 euro.

Goedkope lening

Veel geld, maar u hoeft het niet in één keer te betalen: diverse banken bieden speciale leningen voor de aankoop van een (elektrische) fiets, en dat tegen een erg lage rente. 

Bij KBC betaalt u op een fietslening 0,80 procent aan intresten. Voor een krediet van 2.000 euro dat u in 2 jaar wil terugbetalen, moet u er 24 maanden lang telkens 84,02 euro aflossen. U betaalt m.a.w. 16,48 euro intresten. Bij Belfius kost de fietslening 0,99 procent, bij Argenta 1,49 procent. 

Tip: Bekijk hier wie de goedkoopste fietsleningen aanbiedt

Terugverdientijd

Als u het een beetje slim aanpakt, kan uw elektrische fiets eerder een investering dan een uitgave worden. Werkgevers mogen hun personeel namelijk een belastingvrije vergoeding geven van 0,24 euro per gefietste kilometer die ze tussen hun woon- en werkplaats afleggen.

Als u op 10 kilometer van uw werkplaats woont, en u beslist vanaf nu dagelijks naar uw werk te fietsen, dan ontvangt u jaarlijks  1.150 euro aan belastingvrije verplaatsingsvergoedingen (250 werkdagen x 10 km x 2 (heen en weer) x 0,24 euro. Kortom: een fiets van 2.400 euro wordt door uw werkgever in twee jaar terugbetaald.

Opgepast: uw werkgever is niet wettelijk verplicht om u een fietsvergoeding uit te betalen (tenzij dit al opgenomen is in de cao), maar u kan de vraag altijd op tafel leggen.

Leasing

Er zijn ook nog andere opties. Zo bieden steeds meer werkgevers fietsleasings aan: in ruil voor een vast bedrag, krijgt u dan een (elektrische) fiets ter beschikking. Vaak zit er een onderhoudspakket (bijvoorbeeld een technisch nazicht per jaar bij een erkende hersteller), een bijstandsverzekering (bijvoorbeeld voor hulp bij een lekke band of een platte batterij) en een diefstalverzekering in de prijs inbegrepen. En na twee of drie jaar krijgt u dan de keuze om de fiets te kopen. U kan ook als particulier een fiets leasen, maar weet wel dat bedrijven voor een leasing vaak veel betere tarieven krijgen, omdat ze kunnen genieten van de voordelen van een groepsaankoop.

Tip: Vergelijk hier de meest interessantste formules voor een fietslening.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Vijf redenen om uw bankier ontrouw te zijn

Elektrische fiets aankopen? Hier moet je op letten

Rente blijft historisch laag: wat betekent het voor uw geldbeugel?

Bronspaargids.be

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • peter colson

    Idd andre wouters, een collega rijdt elke dag van Mechelen naar Vilvoorde. Fiets kostte 3000 euro. Na bijna 2 jaar moest hij een nieuwe batterij kopen. Kostprijs 750 euro. Ondertussen zijn wielen een paar keer laten herstellen omdat de spaken sneuvelen op de "goede" wegen, af en toe een nieuwe band omdat die al teveel is hersteld. Ondanks 24 cent vergoedingen begint de rekening wel op te lopen

  • Margriet Janssen

    5000 km.per jaar, woon/werkverplaatsing met de fiets. GEEN fietsvergoeding !!!! Ook dat is België.

Lees meer