Shutterstock

Energiefactuur steeds duurder: 40 procent hoger in afgelopen 5 jaar

Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet ons land zijn energieswitch versnellen. Dat betekent voor de consument niet alleen kiezen voor meer hernieuwbare energie, maar ook inspanningen leveren om minder elektriciteit te verbruiken. We gingen eens kijken naar hoe ons verbruik het afgelopen decennium evolueerde en hoe zich dat vertaald zag in onze energiefactuur.

Gunstige evolutie in verbruik

In 2009 verbruikte een Vlaams gezin gemiddeld 4.288 kilowattuur per jaar. In 2018 bedroeg het jaarverbruik 3.166 kilowattuur, goed voor een daling van ruim 26%. Belangrijke kanttekening daarbij is dat gezinnen met zonnepanelen het cijfer fors naar beneden helpen. Ze nemen veel minder elektriciteit af van het net, omdat ze ook gebruik maken van de stroom die hun zonnepanelen opwekken. Begin mei stond de teller in totaal op 378.939 installaties in Vlaanderen, samen goed voor een vermogen van 2.823 megawatt.

Andere factoren die een dalend energieverbruik bewerkstelligen zijn onder meer een betere woningisolatie en energiezuinige elektrische toestellen. Wat het gasverbruik betreft, daalde het gemiddelde jaarverbruik van 17.755 kilowattuur in 2009 tot 14.541 kilowattuur in 2018 (-18,1%). Energiezuinige boilers en de overstap op hernieuwbare alternatieven spelen hierin een cruciale rol. 

Goed om weten is dat we vandaag vooral energie spenderen aan woningverwarming, de verwarming van sanitair, verlichting, koken, wassen, koelen en vriezen. We hebben dus al een mooie stap in de goede richting gezet, al rest er bij heel wat gezinnen nog altijd veel potentieel voor een lager energieverbruik.

TipEnergieleveranciers vergelijken? Bekijk hier de laagste tarieven.

Tot 40 procent duurder door stijgende heffingen en nettarieven

U zou kunnen denken dat onze energiefacturen dan ook collectief gedaald zijn, maar het omgekeerde blijkt waar. In mei 2019 betaalde u bij een verbruik van 3.500 kilowattuur met een tweevoudige meter 946,67 euro, terwijl u in januari 2015 amper 675,63 euro hoefde op te hoesten. We kijken dus op een stijging van 40%. Vooral de dure heffingen, belastingverhogingen en nettarieven lieten de stroomfactuur aandikken. Die evolutie heeft het effect van het gedaalde energieverbruik in de eindafrekening dus jammer genoeg grotendeels uitgevlakt. Dezelfde vaststelling geldt voor de aardgasfactuur: vandaag gemiddeld 1.163,65 euro versus 1.291,31 euro in januari 2015.

Besparen door te vergelijken

Het jammere is dat veel gezinnen ook sowieso meer betalen dan nodig. Met rationeel energieverbruik en energiegunstige renovaties kan u vaak nog enorm veel besparen en ook uw energiefactuur op tijd en stond vergelijken met het marktaanbod van de energieleveranciers is een slimme zet, die soms tot een paar honderd euro verschil in de jaarfactuur kan opleveren.

TipBekijk hier hoeveel u kan besparen door te vergelijken!

Lees ook:

Hoeveel elektriciteit verbruikt een elektrische auto?

Hoe haalt u voordeel uit welkomstkortingen van honderd euro en meer?

4 goede redenen om uw voorschotbedrag voor energie aan te passen

Bron: mijnenergie.be.

71 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Danny Govaerts

    Als het beleid in België altijd maar gericht is op meer uitpersen van burgers zelfs al krijgen ze er minder voor terug zal de factuur altijd bij de burger blijven komen. Voor water electriciteitsnet gas telkens is het het zelfde verhaal de burger bespaard en de roverbende verhoogd de bijkomende premie die niets te maken heeft met het product. Maar enkel met de graai cultuur.

  • Ronny Biesen

    Het enige wat de prijzen opdrijft zijn de extra accijnzen voor de staat. Om nog niet te spreken van de verhoogde BTW.

Lees meer