EPA

Europa overweegt subsidies hernieuwbare energie te schrappen

De Europese ministers van Energie hebben gedebatteerd over de steun voor de sector van de hernieuwbare energie na 2020. Ze mikken op "een aanpak op langere termijn" die "een positief effect op de investeringen zou hebben". Het geleidelijk opheffen van de subsidiëring van de hernieuwbare energie ligt op tafel.

"Deze technologieën komen in hun maturiteitsfase en moeten stilaan als andere energiebronnen behandeld worden", zei bevoegd Europees commissaris Günther Oettinger na afloop van het overleg. Om zijn argumentatie kracht bij te zetten, verwees hij onder meer naar de hoge energieprijzen. Hij schrijft die deels toe aan de heffingen die bedoeld zijn om de subsidies mee te financieren.

Rentabiliteit
Volgens de woordvoerster van Oettinger flirt de hernieuwbare-energiesector in een toenemend aantal Europese landen met de drempel van de rentabiliteit, bijvoorbeeld in Spanje. In hun conclusies zijn de ministers evenwel voorzichtig en maken ze duidelijk dat er rekening gehouden zal moeten worden met de specifieke situatie in elk land.

In een eerste reactie zegt Oxfam ontgoocheld te zijn in de EU-ministers. "Nu de klimaatverandering enorme verwoestingen aanricht en bijna 900 miljoen mensen honger lijden, kan de visie rond hernieuwbare energie voor Europa na 2020, die zij vandaag uiteenzetten, niet bepaald ambitieus of duurzaam genoemd worden", laakt beleidsmedewerker Hielke Van Doorslaer. Hij vindt dat de ministers zich moeten baseren op het Commissievoorstel om vanaf 2020 het gebruik van biobrandstoffen van de eerste generatie, die gebaseerd zijn op voedingsgewassen, aan banden te leggen.

"Geen reden om te wachten"
"Ze zouden de steun moeten afwijzen voor biobrandstoffen die beslag leggen op land, water en oogsten ten koste van ons voedsel en die de klimaatverandering verergeren", zegt Oxfam. "Er is geen reden om te wachten tot 2020: alle subsidies voor biobrandstoffen afkomstig van teelten op het land zouden snel moeten uitdoven".

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees meer