thinkstock

Geen gevaarlijker product op de Europese markt dan... speelgoed

De Europese Commissie heeft vandaag het jaarverslag voorgesteld van het waarschuwingssysteem voor gevaarlijke producten op de Europese markt. Ruim een kwart van de meldingen die in 2016 werden uitgewisseld, betrof speelgoed. Het is meteen de gevaarlijkste productcategorie. Ruim de helft van de gevaarlijke producten was afkomstig uit China.

Het 'systeem voor snelle waarschuwing' biedt 31 Europese landen de mogelijkheid informatie uit te wisselen over gevaarlijke producten die ze hebben aangetroffen. Er waren vorig jaar 2.044 meldingen - het laagste cijfer in vijf jaar - en 3.824 vervolgacties, zoals het terugroepen van producten.

Dat er bijna tweemaal zo veel reacties als de vorige jaren werden geregistreerd, bewijst voor de Commissie dat de nationale autoriteiten het systeem vaker gebruiken - ze reageren sneller op meldingen - en maatregelen nemen om de consumentenmarkt veiliger te maken.

Meest gemelde productcategorieën

De meest gemelde categorie was speelgoed (26 procent), voor motorvoertuigen (18 procent) en kleding-, textiel- en modeartikelen (13 procent).

Soort risico's

Wat de soort risico's betreft, werd letselrisico het vaakst gemeld (25 procent), gevolgd door chemische risico's (23 procent) en verstikkingsgevaar (14 procent).

Duitsland deed 319 meldingen van gevaarlijke producten, gevolgd door Spanje (224) en Frankrijk (199). Uit België kwamen acht meldingen binnen, ons land ondernam 30 vervolgacties na meldingen uit andere landen.

China

Omdat de meeste gemelde gevaarlijke producten (53 procent) uit China afkomstig zijn, werkt de Commissie nauw met de Chinese autoriteiten samen, zodat die "aan de bron" maatregelen kunnen nemen. Vorig jaar werd al een flinke daling ingezet, want in 2015 was nog 62 procent van de gevaarlijke producten van Chinese makelij.

Een andere vaststelling is dat steeds meer producten die problemen opleveren via onlineplatforms als Amazon, eBay en Alibaba worden verkocht. De Commissie spoort hen dan ook aan potentieel onveilige en niet-conforme producten actiever van hun websites te verwijderen.

Een andere vaststelling is dat steeds meer producten die problemen opleveren via onlineplatforms als Amazon, eBay en Alibaba worden verkocht.

1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Marc Geerts

    Het meeste dat van China komt is dikke brol. Maar erger nog is dat de Chinezen zelf in ieder land massaal aanwezig zijn. Maar de politiekers en de EU poenpakkers hebben dat niet in de gaten.