4 Herman Van Dender (links) en Pascal De Deyne.
Steven Richardson Herman Van Dender (links) en Pascal De Deyne.

Exclusief voor abonnees

Herman Van Dender (‘Bake Off Vlaanderen’) proeft marsepein uit de supermarkt: slechts 3 doorstaan de test

Wie zoet is, krijgt lekkere marsepein. Maar vind je dat ook in de supermarkt? Herman Van Dender, gerenommeerde patissier-chocolatier en jurylid van ‘Bake Off Vlaanderen’ proeft samen met Pascal De Deyne, atelierverantwoordelijk bij Van Dender, 13 soorten marsepein. Hun oordeel is niet onverdeeld positief: “Voor de feestdagen verdient de consument echt wel betere marsepein.” Bij welke supermarkten zit de prijs-kwaliteit wel goed?

Chocolade lust iedereen! Maar van marsepein doe je niet elk kind smullen. “Wie marsepein niet lekker vindt, heeft nog nooit lekkere marsepein gegeten”, zegt Herman Van Dender. “Als kind was ik al dol op marsepein én ik ben het nu nog steeds. Marsepein is een eenvoudig product gemaakt van amandelen en suiker. Ideaal is een fiftyfiftyverhouding, maar in de praktijk — zeker bij industriële producten — wordt die gelijke verhouding tussen amandelen en suiker niet altijd gerespecteerd. In heel wat marsepeinproducten zit dan ook meer suiker dan amandelen, wellicht om de prijs te drukken. Amandelen van goede kwaliteit kosten gemiddeld 8 à 9 euro per kilo. Industriële suiker is spotgoedkoop: 35 cent per kilo.”

Aardappelen

Van Dender: “Dat niet iedereen marsepein lekker vindt, heeft vaak te maken met het feit dat sommige marsepein véél te zoet is.” Al speelt ook de kwaliteit van de amandelen een rol, zegt Van Dender: “Faro-amandelen uit Portugal zijn de beste. Maar steeds vaker worden goedkopere amandelen of amandelen van mindere kwaliteit uit Californië verwerkt in marsepein. In het slechtste geval worden er zelfs andere, goedkopere noten of aardappelen gebruikt om de prijs te drukken. Aardappelen hebben dezelfde binding als amandelen en zijn vrij neutraal van smaak. Om de smaak te versterken, kan er ook nog amandel­extract toegevoegd worden. In goede marsepein vind je die ‘extra’ ingrediënten niet.”

Ook het bereidingsproces heeft invloed op de kwaliteit. Van Dender: “In ‘Bake Off Vlaanderen’ zie je de hobbybakkers al eens zelf marsepein maken met amandelpoeder, bloemsuiker en rauwe eieren in de mixer. Ik ben geen voorstander van het gebruik van rauwe eieren in patisserie: de houdbaarheid is beperkt.” 

“Ambachtelijke marsepein wordt dan ook zo niet gemaakt. De beste methode is door op de rauwe, gepelde amandelen gekookte suiker te gieten en die plat te walsen onder rolstenen totdat je een smeuïge pasta hebt. De walsen zorgen ervoor dat de marsepein gladder is dan wanneer je de ingrediënten in een mixer mengt. Door het pletten van de amandelen komt er ook amandelolie vrij zodat er een goede binding ontstaat tussen amandelen en suiker.”

“Dit lijkt een eenvoudig proces, maar de hoeveelheid olie die vrijkomt is belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Als er te veel amandelolie vrijkomt, wordt de marsepein te droog.Met te weinig olie ontstaat er geen goede binding tussen de amandelen en de suiker.”

“Ambachtelijk gemaakte marsepein, en ook indus­trieel gemaakte marsepein van suiker en amandelen is minstens zes maanden houdbaar”, gaat Van Dender voort. “Suiker is een goed bewaarmiddel. Marsepein kan je dan ook makkelijk thuis bewaren in een plastic folie op kamertemperatuur zodat hij niet uitdroogt of verhardt. In de ijskast mag het zeker niet, want het zal dan slap worden door vocht.”

Vandaag is marsepein een alledaags product dat overvloedig in de winkelrekken te vinden is tijdens de wintermaanden. “Ooit was het een luxe-product dat op bijzondere momenten geschonken werd”, zegt Van Dender. “Nu brengt de Sint, maar ook Cupido en de Paashaas, het als snoepje in leuke, gekleurde figuurtjes. Die kan je ook makkelijk zelf maken van een blok goed kneedbare marsepein en eventueel zelf kleuren met kleurstoffen.”

Maar in België zijn de marsepeinen aardappeltjes omhuld met cacaopoeder het populairst. Van Dender: “Cacao en marsepein is een ideale com­binatie van bitter en zoet. Ook marsepein omhuld door een chocoladelaagje wordt gesmaakt. Ik vind marsepein omhuld met zwarte chocolade van minstens 70 % cacao en maximaal 30 % suiker het meest smaakvol. Want als ook de chocolade te veel suiker bevat, wordt het een veel te zoet product.”

Marsepein uit de supermarkt: “Vaak rommel”

Herman Van Dender, patissier-chocolatier en jurylid van ‘Bake Off Vlaanderen’, proeft samen met Pascal De Deyne, atelierverantwoordelijke atelier Van Dender, marsepeinen blokken, marsepeinen aardappeltjes en marsepein omhuld met chocolade. “De meeste van deze producten zijn niet lekker. Dit is vaak rommel! Voor de feestdagen verdient de consument echt wel betere marsepein. Zeker die met chocolade-omhulsel is bedrieglijk: eigenlijk koop je overal hetzelfde minderwaardige product. Alleen de marsepein van de huismerken van Delhaize en Carrefour vind ik zijn geld waard.”

Aardappeltjes

Marsepeinaardappeltjes Special Edition

8/10
€ 2,99 (250 gram) bij Delhaize
Amandelen: 49 %

“Goede verhouding”

Van Dender: «De kleur van de marsepein ziet er alvast goed uit en je proeft het ook: dit is marsepein! De aardappeltjes zijn ook voldoende omhuld met cacao. En ook dat proef je: een mooie combinatie van bittere cacao en zoete marsepein. Dit is goed uitgebalanceerd.»

De Deyne: «De verhouding van de ingrediënten is goed. Deze marsepeinen aardappeltjes smaken dan ook al heel wat beter.»

Zenits Marzipan Kartoffeln

5/10
€ 5,95 (500 gram) bij Delhaize
Amandelen: 26 %

“Suikerbom”

Van Dender: «De hoeveelheid amandelen is beperkt. Ideaal zou 50 % zijn. Dit is geen marsepein dus, maar een suikerbom. Ook de kleur van de ‘marsepein’ is te licht, wat logisch is omdat er te weinig amandelen in zijn verwerkt. Zelfs de cacao proef je niet door de grote hoeveelheid suiker.»

De Deyne: «Dit is echt veel te zoet en de aardappeltjes zijn ook te hard. Wellicht zijn deze marsepeinen aardappeltjes al een hele tijd geleden gemaakt. Al zou ik het geen marsepein noemen, maar eerder suikerpasta.»

Favorina Marzipan Potatoes

4/10
€ 0,99 (125 gram) bij Lidl
Amandelen: 27 %

“Geen aanrader”

Van Dender: “Dit smaakt amper naar amandelen. Ook de cacao proef je niet. Het enige dat je proeft is suiker. Echt geen aanrader.”

De Deyne: “Dit is een suikerbommetje! Hierin zijn echt veel te weinig amandelen verwerkt.”

4 Aardappeltjes
Steven Richardson Aardappeltjes

Blokken

Marsepeinstronk Special Edition

8/10
€ 2,29 (240 gram) bij Delhaize
Amandelen: 53 %

“Mooi gelig”

Van Dender: “In deze marsepein zijn veel amandelen verwerkt, wat zeker goed is. Je ziet het ook: het heeft een mooie gelige kleur. De kwaliteit van deze marsepein is best wel oké.”

De Deyne: “Dit smaakt naar marsepein! Goed dat er meer amandelen in zitten dan suiker.”

Marsepein 50% Amandelen

7/10
€ 6,99 (500 gram) bij Carrefour
Amandelen: 50 %

“Niet de allerbeste”

Van Dender: “Deze marsepein ziet er goed uit: het heeft een gele kleur en is kneedbaar. De smaak is dan weer wat anders... Het smaakt wel naar marsepein, maar de allerbeste marsepein zou ik het nu ook weer niet durven noemen.”

De Deyne: “Deze marsepein heeft een amandelsmaak. Dit product is de naam marsepein waardig.”

Ambiente Marsepein

5/10
€ 1,19 (150 gram) bij Aldi
Amandelen: 50 %

“Uitgedroogd”

Van Dender: “Deze marsepein is al helemaal uitgedroogd: het breekt meteen af. Een blok marsepein moet normaal kneedbaar zijn zodat je er zelf figuurtjes van kan maken. De verhouding amandelen versus suiker is goed, maar dat kan je niet van de smaak zeggen.”

De Deyne: “Deze marsepein heeft een korrelige structuur. Je proeft wel amandelen, maar echt lekker is het helaas niet.”

Favorina Marsepein

5/10
€ 1,95 (250 gram) bij Lidl
Amandelen: 50 %

“Veel te hard”

Van Dender: “Helaas kan deze marsepein mij niet overtuigen. Volgens de verpakking bevat deze marsepein 50% amandelen, maar dat proef je niet. Dit smaakt helemaal niet naar marsepein.”

De Deyne: “Het lijkt wel alsof er een essence (smaakstof, nvdr) is aan toegevoegd, want amandelen proef je helemaal niet. Daarnaast is de marsepein ook veel te hard: dit is helemaal niet kneedbaar. Persoonlijk vind ik dit geen lekkere marsepein.”

Bio Marsepeinstronk

4/10
€ 3,69 (145 gram) bij Delhaize
Amandelen: 50 %

“Korrelig”

Van Dender: “In deze marsepein is rietsuiker verwerkt, wat op zich geen probleem is, maar de suiker is niet voldoende gesmolten in de amandelen waardoor de marsepein korrelig en naar suiker smaakt.”

De Deyne: “Je proeft niet dat dit van 50 % amandelen is gemaakt. Vooral de suiker overheerst in dit product.”

4 Marsepeinblokken
Steven Richardson Marsepeinblokken

Omhuld met chocolade

Favorina Fine Marzipan Log

5/10
€ 0,79 (100 gram) bij Lidl
Amandelen: 19 %

“Hazelnootnougat”

Van Dender: “De vulling van deze marsepein is hazelnootnougat, maar eigenlijk proef je vooral zoetigheid. Dit is een té zoet product. Er is geen mooie balans tussen de verschillende ingrediënten.”

De Deyne: “Dit is een mooi afgewerkt, industrieel product. Je proeft een beetje hazelnoten en amandelen. Ik denk wel dat veel mensen dit een lekker product vinden door de combinatie van chocolade, hazelnootvulling en marsepein.”

Marsepein met praliné

5/10
€ 1,19 (150 gram) bij Colruyt
Amandelen: XX %

“Erg droog”

Van Dender: “Deze reep heeft meer vulling en je proeft net iets meer hazelnoten. Ik proef weinig verschil met de reep die hazelnootnougat bevat.”

De Deyne: “Deze reep is al wat meer uitgedroogd, waardoor het erg droog smaakt. Lekker is het niet.”

Favorina Marzipan Log

4/10
€ 1,19 (175 gram) bij Lidl
Amandelen: 22 %

“Wit in plaats van geel”

Van Dender: “Dit is héél zoet! Je proeft de chocolade niet door de zoetigheid. Je ziet het eigenlijk ook: de marsepein ziet wit in plaats van geel.”

De Deyne: “Je proeft hier de chocolade echt niet. Dit product smaakt vooral naar suiker.”

Schluckwerder Marzipan

4/10
€ 1,19 (175 gram) bij Colruyt
Amandelen: 22 %

“Veel te zoet”

Van Dender: “Dit smaakt net hetzelfde als de Favoriete marsepein met chocolade: veel te zoet.”

De Deyne: “Dit is veel te zoet, echt geen aanrader.”

4 Marsepein omhuld met chocolade.
Steven Richardson Marsepein omhuld met chocolade.

Ambiente Marsepein omhuld met pure chocolade

4/10
€ 1,19 (175 gram) bij Aldi)
Amandelen: 22 %

“Minderwaardig”

Van Dender: “Ook dit lijkt op de andere repen die omhuld zijn met chocolade. Ik proef geen verschil.”

De Deyne: “De marsepein ziet er ook identiek uit: wit. Dit is een product van minderwaardige kwaliteit. Echt niet lekker!”

Lees ook binnen HLN+:

Prijzenoorlog voor droogste babybilletjes: “Wie vergelijkt, kan tot 2.000 euro besparen”

De ultieme koffiecapsuletest voor Nespresso, Senseo en Dolce Gusto: dit zijn de 50 beste koffies en deze zijn niet te drinken

Sommelier Frank Van der Auwera proeft en selecteert de 10 allerbeste wijnen onder de 10 euro

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DIRK RASSCHAERT

    Heb liever geroosterde amandelen met een warm geitenkaasje met spek. Later een zwartekoffie . Suiker hoeft niet. DE reden dat het overgrote deel van de bevolking te zwaar is. De voedingsindustrie heeft ons doelbewust verslaafd gemaakt aan suiker.

  • Gino Denil

    Echt wel heel simpel om zelf te maken. Koop die gemalen amandelen bovendien in het groot. Bij een Chinees of een Turk. Scheelt een arm en een been in prijs.

Lees meer