Wannes Nimmegeers

Hoe rijker, hoe groter de CO2-uitstoot

De 10 procent armste Belgen stoten vier keer minder CO2 uit dan de 10 procent rijkste. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Antwerpen in samenwerking met het Planbureau en de Brusselse universiteit ULB, waarover De Morgen bericht.

Per uitgegeven euro hebben lagere inkomens wel een hogere uitstoot. Dat komt omdat zij relatief gezien meer geld uitgeven aan basisnoden zoals verwarming, elektriciteit en voeding. En vooral die eerste twee categorieën zijn verantwoordelijk voor een hoge uitstoot.

Zowat de helft van de CO2-emissies komt bij de laagste inkomens uit hun energieverbruik. Ze geven duidelijk minder uit aan goederen en diensten: ze gaan minder op restaurant, geven minder uit aan nieuwe kleren of huishoudtoestellen, betalen minder aan verzekeringen. Maar die uitgaven veroorzaken, relatief gezien, minder uitstoot.

Ook in de categorie transport scoren de Belgen met een beperkt budget eerder laag omdat ze vaak geen auto hebben.

De onderzoekers roepen de regering op om bij de invoering van een CO2-belasting hun bevindingen in rekening te brengen. Voor de studie baseerden de onderzoekers zich op de resultaten van een enquête bij meer dan 6.000 huishoudens uit 2014.

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    De economie komt er niet door de rijken maar de rijken komen er door een scheef gegroeide economie, Jean Timmermans. En die rijken dragen helemaal niet zo veel bij aan de economie. Een arme pompt zijn hele inkomen terug in de economie, een rijke maar een kleine fractie. Die stapelt de rest op om nog rijker te worden. En schaadt dus niet alleen meer het milieu, maar ook de economie en de samenleving.

  • Jean Timmermans

    Als die rijken er niet zouden zijn, dan was er hier niks. Geen economie, geen werk, geen jobs, geen sociale zekerheid ... Dus, als iedereen in de hangmat moet, begin dan maar met belasten. Zonder early adopters hebben nieuwe technologieën en technieken geen kans Laat nu net die early adopters mensen met een bovengemiddeld inkomen zijn.

Lees meer