Beeld ter illustratie.
Getty Images Beeld ter illustratie.

Exclusief voor abonnees

Hoeveel besteedt een gemiddeld Belgisch gezin aan zijn huishoudbudget? En wat kopen ze?

We geven het grootste deel van ons huishoudbudget uit aan huisvesting (huur, water, energie, onderhoud en andere kosten), terwijl we aan de categorieën ‘kleding en schoenen’ en ‘cultuur en vrije tijd’ minder besteden dan tien jaar geleden. Hoe je je uitgaven het best onder controle kan houden? Met deze budget-apps heb je zicht op iedere euro.

Het statistiekbureau Statbel publiceerde onlangs een overzicht van onze uitgaven in 2018. De Belgische huishoudens besteedden dat jaar gemiddeld 35.764 euro: de Vlaamse 36.895 euro, de Waalse 34.589 euro en de Brusselse 33.356 euro. 

Het grootste deel van onze gezinsuitgaven (35,6%) besteedden we aan de woning, waarbij we 10.837 euro (30,3%) veil hadden voor de huisvesting zelf: huur, water, energie, onderhoud en andere kosten. Nog eens 1.878 euro of 5,3% reserveerden we voor aankoop van meubelen, huishoudtoestellen en onderhoudsproducten, en gereedschap voor huis en tuin.

Kleding- en schoenenbudget: 1.645 euro per gezin

Tot de grootste uitgavenposten behoorden ook voeding, drank en tabak (16% of 5.744 euro) en transport (11,4% of 4.065 euro). Opvallend is dat we procentueel minder uitgaven aan kleding en schoenen (4,6% of 1.645 euro ten opzichte van 5,3% in 1999). Vlamingen (5,1%) hoestten verhoudingsgewijs wel nog steeds meer centen op aan kleding en schoenen dan Walen (3,9%) en Brusselaars (4,2%). 

Het percentage huishoudens met een personenwagen ligt significant hoger in Wallonië en Vlaanderen dan in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

We schroefden eveneens de uitgaven voor cultuur en vrije tijd verhoudingsgewijs terug (2.575 euro of 7,2%, versus 8,2% in 1999). Aan boeken gaf een gezin gemiddeld 143 euro uit. Voor horecabestedingen maakten we dan weer meer budget vrij: 2.355 euro of 6,6%, of 1,5% meer dan twee decennia geleden.

Gsm versus vaste telefoon

Statbel bracht ook het bezit van verschillende goederen in kaart. Het aantal huishoudens dat over minstens één wagen beschikt, bedroeg 81%, wat exact evenveel is als in 1999. Het bezit van auto’s verschilt sterk per gewest. Het percentage huishoudens met een personenwagen ligt significant hoger in Wallonië (86%) en Vlaanderen (84%) dan in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (52%). 

Waar veel gezinnen hun inkomsten en uitgaven vroeger bijhielden in een huishoudboekje, bieden tal van budgetapps op de smartphone nu inzicht in uw budgetbeheer

In 1999 lagen de verhoudingen ietwat anders, toen bezat 86% van de Vlaamse gezinnen en wagen, tegenover 80% van de Waalse gezinnen en 60% van de Brusselse gezinnen. De spectaculairste veranderingen situeren zich weinig verrassend op het vlak van gsm’s (97% in 2018, 30% in 1999) en microgolfovens (89% in 2018, 39% in 1999). Het aantal gezinnen met een vaste telefoon liep fors terug (64% in 2018, tegenover 90% in 1999).

Hoeveel geeft u uit?

Waarschijnlijk vraagt u zich af of uw bestedingspatroon veel gelijkenissen vertoont met dat van de gemiddelde Belg. Waar veel gezinnen hun inkomsten en uitgaven vroeger nauwgezet bijhielden in een huishoudboekje, bieden tal van budgetapps op de smartphone nu inzicht in uw budgetbeheer. Verschillende bankapps bevatten zo’n applicatie, al variëren het gebruiksgemak en de mogelijkheden sterk. 

Daarnaast zijn er ook verschillende commerciële apps op de markt, zoals YNABGoodbudget en Spendee. Ze vertrekken meestal van een gratis instapformule, maar vereisen een abonnement voor diepere inzichten. Het handige aan dergelijke apps is dat u ook budgetten kunt toewijzen. Al blijft het natuurlijk de vraag of u het fijn vindt om uw schoenen- of multimediabudget te begrenzen.

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vind je hier.

Als ongehuwd koppel een huis kopen: houd rekening met erfbelasting en hoe zit het met ongelijke inbreng?

Onze financieel expert laat zien hoe je belegt vanuit je luie zetel: trackers volgen alle aandelen op

Het depositofonds staat garant voor 100.000 euro spaargeld per rekening: wat als het toch fout loopt?

Lees meer