Beeld van de oogst van sojabonen in Brazilië.
AP Beeld van de oogst van sojabonen in Brazilië.

Hoeveel soja consumeer jij? Het draagt volgens WWF bij tot "massale ontbossing"

De hoeveelheden soja die Europeanen op jaarbasis (on)rechtstreeks consumeren, dragen bij tot de "massale ontbossing in de wereld". Dat besluit natuurorganisatie WWF uit een onderzoek dat op haar vraag werd uitgevoerd door het Nederlandse onderzoekbureau Profundo. De gemiddelde Europeaan verbruikt jaarlijks 61 kilogram soja. 93 procent van de soja die in Europa bewerkt of verbruikt wordt, wordt gebruikt voor dierenvoeding.

Die sojateelt is, volgens WWF, een van de grootste oorzaken van ontbossing in Zuid-Amerika. "Soja is een nuttig gewas met hoge voedingswaarde dat vandaag een belangrijk onderdeel is van de wereldwijde voedselvoorziening", zegt WWF. "De niet-duurzame teelt heeft echter zware gevolgen: de enorme aangroei over de laatste 50 jaar is er in Zuid-Amerika gekomen ten koste van miljoenen hectaren woud, graslanden en savanne."

Kippenborst is het meest soja-intensief (109 gram soja/100 gram vlees), gevolgd door eieren (35 gram per ei van 55 gram) en zalmsteaks (59 gram/100 gram). WWF wijst erop dat wereldwijd 75 procent van alle geproduceerde soja naar dierenvoeding voor varkens, kippen, koeien en gekweekte vis gaat - in Europa is dat dus 93 procent. De per capita-consumptie van proteïnen in Europa ligt ook gemiddeld 70 pct hoger dan de aanbevolen hoeveelheid.

Naar aanleiding van de jaarlijkse Roundtable for Responsible Soy, dinsdag en woensdag in Brussel, roept WWF voedingsbedrijven op hun soja alleen nog uit verantwoorde teelt te halen. De organisatie heeft ook een grafiek online geplaatst die de consumenten aan het denken moet zetten over hun voedingspatroon.

Lees meer