Beeld ter illustratie.
Photo News Beeld ter illustratie.

Exclusief voor abonnees

Inbraak in uw woning? Deze schade dekt uw verzekering (niet)

Elke dag krijgen in België zo’n 150 woningen ongewenst bezoek over de vloer. Alsof de emotionele schok en schade van een inbreker die uw huis helemaal door elkaar haalt en de meest kostbare spullen steelt nog niet genoeg is, moet u ook nog eens omgaan met de financiële schade. Daarvoor kan u zich wel verzekeren, maar dekt zo’n inbraakverzekering wel àlles? Onze financieel expert zoekt het uit.

Om te beginnen: een inbraakverzekering is niet wettelijk verplicht en u bent ook niet automatisch verzekerd tegen diefstal. Die verzekering is vaak een uitbreiding van de brandverzekering. Ook die brandverzekering is trouwens niet wettelijk verplicht, maar bijna iedereen heeft ze wel. De meeste verzekeraars bieden u de mogelijkheid om die brandverzekering uit te breiden tot een algemene woonverzekering. In dat geval bent u ook verzekerd tegen inbraak en diefstal. De extra premie die u daar — bovenop de brandverzekering — voor betaalt, hangt af van uw woonplaats, de ligging van uw huis, de grootte ervan en ook de waarde ervan en van de inboedel. 

Gemiddeld gaat het om een extra premie van 50 tot 100 euro per jaar. Vanaf dan bent u verzekerd tegen wat er gestolen wordt tijdens een inbraak, maar ook tegen de schade die een inbreker aanbrengt wanneer hij in uw huis probeert te komen. Dat is in elk geval het principe. Niet alles is altijd en volledig verzekerd. Vaak hangt het ook samen met hoe uitgebreid uw diefstalverzekering is. Laten we het parcours van een inbreker volgen om dat aan te tonen.

U moet in principe altijd de schade kunnen bewijzen. Daarom is het goed een lijst op te stellen van al de bezittingen die u in huis hebt, en er ook de facturen
van bij te houden. Veel werk, maar de moeite waard

De inbreker breekt eerst in het tuinhuisje in om daar de ladder te nemen en beschadigt het tuinhuisje…

Verzekerd? Ja

Die inbraakschade aan het tuinhuisje is in het algemeen verzekerd door de inbraakverzekering en de herstelkosten ervan zal u dus kunnen recupereren door uw verzekering. 

In het tuinhuisje steelt de inbreker meteen uw nieuwe elektrische fiets…

Verzekerd? Nee

Die fiets, die in het tuinhuisje staat, is niet automatisch verzekerd door een inbraakverzekering. Het is lang geen algemene regel dat de inhoud uit bijgebouwen, waaronder dat tuinhuisje valt, standaard verzekerd is. Vaak zal u daarvoor de basisverzekering moeten uitbreiden. Hetzelfde geldt trouwens voor tuinmeubelen of andere voorwerpen in de tuin. Als u kostbare dingen in de tuin of bijgebouwen plaatst, kan u dus best eerst de kleine lettertjes van uw verzekeringscontract lezen om na te gaan of die wel effectief verzekerd zijn bij inbraak.

De inbreker zet de ladder tegen de dakrand, beschadigt die daarmee en hij gooit het raam op de eerste verdieping stuk…

Verzekerd? Nee

Die schade wordt door elke verzekeraar gedekt. De schade aan het buitenschrijnwerk zal in principe onder de waarborg brand vallen, de schade aan het raam valt onder de waarborg glasbreuk.

Daarop start de inbreker de rooftocht door het huis. Hij neemt juwelen mee, de nieuwe televisie, een schilderij en de 8.000 euro cash die u thuis spaarde…

Verzekerd? Ten dele

Al deze voorwerpen die een inbreker steelt, vallen onder de inbraakverzekering. U zal dus vergoed worden, maar lang niet noodzakelijk altijd ook voor de volledige schade. Bij elke inbraakpolis gelden er maximumbedragen per gestolen voorwerp. Specifiek voor cash en juwelen geldt er ook een maximumbedrag voor het geheel. Die bedragen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar, en ook van hoe uitgebreid de verzekering is. In een basisverzekering zal het maximumbedrag dat wordt terugbetaald voor cash zeer beperkt zijn. Als er 8.000 euro wordt gestolen, zal u dat dus in de meeste gevallen niet volledig terugbetaald krijgen. Hetzelfde geldt voor juwelen: als het bedrag oploopt, zal dat niet volledig worden gedekt door de (standaard) verzekering. U moet in principe ook altijd de schade kunnen bewijzen. Daarom is het goed een lijst op te stellen van al de bezittingen die u in huis hebt, en er ook de facturen van bij te houden. Veel werk, maar de moeite waard.

Op zijn rooftocht beschadigt de inbreker ook de zetel in de woonkamer…

Verzekerd? Ja

Ook die schade is gedekt door de inbraakverzekering en zal u dus op kosten van de verzekering kunnen laten herstellen. Hetzelfde geldt voor voorwerpen die de dief probeert te stelen, maar bijvoorbeeld op zijn vlucht laat vallen en die daardoor beschadigd zijn.

Wanneer u de dief betrapt, komt het tot een handgemeen en raakt u gewond…

Verzekerd? Nee

Die kosten voor verzorging zijn niet standaard verzekerd door de inbraakverzekering. Eventueel kan u proberen aanspraak te maken op de polis ongevallen of arbeidsongeschiktheid.

Maar let op, want stel dat bij dat handgemeen ook de dief gekwetst raakt, dan kan het voor u nog een heel bittere pil worden; in dat geval wordt dat door de verzekering beschouwd als een ‘opzettelijke daad’ en komt de familiale verzekering niet tussen in de verzorgingskosten voor de inbreker.

Bij zijn vlucht beschadigt de dief tot slot de nieuw aangelegde tuin.

Verzekerd? Nee

De schade aan de tuin is niet standaard verzekerd door de inbraakverzekering, en zal slechts in enkele uitzonderlijke gevallen ook door een uitgebreidere verzekering gedekt worden.

(Ook) inbraakverzekering is maatwerk

Zoals bij steeds meer verzekeringen is een inbraakverzekering, en bij uitbreiding een algemene woonverzekering, steeds meer maatwerk. Met een basisverzekering diefstal bent u weliswaar al verzekerd voor de meest evidente zaken bij een diefstal, maar dan nog kan het zijn dat uw persoonlijke situatie (denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid cash die u in huis hebt) net afwijkt van wat er door die basisverzekering wordt gedekt. Lees met andere woorden goed de kleine lettertjes van uw verzekeringscontract om te kijken of het voldoet aan uw noden en wensen. Steeds meer verzekeringsmaatschappijen maken het ook mogelijk een woonverzekering op maat uit te werken. Daarbij kan u zelf (deels) bepalen wat u verzekert en voor welk bedrag. Maar ook dan gelden er uiteraard maximumbedragen, afhankelijk van hoe uitgebreid uw verzekering is. Een verzekeringsmakelaar kan u daarbij helpen, het adres van de verzekeringsmakelaar in uw buurt vindt u via www.makelaarinverzekeringen.be. 

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vind je hier.

Verzekeringen tot 40 procent duurder: deze zijn wel noodzakelijk en zo kan het goedkoper

Onze financieel expert laat zien hoe je belegt vanuit je luie zetel: trackers volgen alle aandelen op

Het depositofonds staat garant voor 100.000 euro spaargeld per rekening: wat als het toch fout loopt?

8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • luc van duyse

    Het scheelt een pak wanneer je makelaar een extra inspanning wil doen !

  • LILIANE GODEFROY

    Ik vind het straf dat wanneer je de dief betrapt en hij gewond raakt je de familie van de inbreker moet vergoeden. In dit land worden de burgers niet beschermd, enkel de criminelen. Waar is het systeem van huisvredebreuk gebleven.

Lees meer