Uw energiefactuur oogt misschien vrij complex, maar eigenlijk moet je enkel op de energieprijs focussen
Shutterstock Uw energiefactuur oogt misschien vrij complex, maar eigenlijk moet je enkel op de energieprijs focussen

Je energiefactuur doorgelicht: hiervoor betaal je maandelijks

Een energiefactuur bestaat uit diverse elementen. Als consument valt het niet mee om daarbij door de bomen het bos te zien. We ontleden jouw energiefactuur, zodat je zelf kan vaststellen welke info belangrijk is. 

Uw energiefactuur bestaat uit vier onderdelen: energie, netkosten, heffingen en btw. De energieprijs is het enige onderdeel dat concurrentie mogelijk maakt. De netkosten, heffingen en btw liggen vast. Daar kan je dus al niet over onderhandelen. Verschillende partners hebben een aandeel in de prijs van je energie: de energieleverancier, de distributienetbeheerder, Elia, Fluxys en de federale en regionale overheden.

De energieprijs

De energieprijs wordt uitgedrukt in prijs per kilowattuur (kWh). Sinds de liberalisering van de energiemarkt mag je zelf je leverancier kiezen. Dat doen veel Belgen intussen ook, en terecht, want veranderen van energieleverancier kan je een forse besparing opleveren. Gelukkig lukt dat in ons land behoorlijk vlotjes; een opzegtermijn van een maand is ongeveer het enige waarmee je moet rekening houden.

TIP: Met de onafhankelijke prijsvergelijker van Mijnenergie.be vergelijk je de prijzen van gas en elektriciteit op basis van jouw jaarlijks verbruik of jouw type woning. Je kan er ook rechtstreeks je huidige energiefactuur opladen, kwestie van helemaal de beste prijs op maat te krijgen.

Vast versus variabel

Wie voor een vaste prijs kiest, betaalt hetzelfde bedrag gedurende de hele looptijd van het contract. Bij een variabel energietarief profiteer je ervan als de energieprijs daalt. Stijgen de prijzen, dan moet je meer betalen.

Lees ook: Je verhuist? Hou rekening met deze 3 punten

Netkosten of distributienettarieven

De nettarieven omvatten de kosten die je betaalt voor het transport en de distributie van energie tot je woning of bedrijf. Onder meer het kostenplaatje voor de aanleg, het onderhoud en de uitbreiding van elektriciteitskabels en aardgasleidingen maken er deel van uit. Een ander deel van de distributiekosten is bestemd voor de opdrachten die de overheid oplegt op het vlak van milieu, zoals het bekostigen van de groenestroomcertificaten. 

Daarnaast vloeit er ook een bedrag richting sociale dienstverlening, zoals het onderhoud van straatverlichting. Zo komt het dat de netkosten tot 30% van je totale energiefactuur bedragen. De distributienettarieven zijn berekend op basis van jouw verbruik. Ze zijn dezelfde voor elke energieleverancier en afhankelijk van de distributienetbeheerder die je woonplaats bedient. Het is niet mogelijk om van distributienetbeheerder te veranderen.

Heffingen

Op de energiefactuur vind je diverse heffingen, zoals de energiebijdrage, de federale bijdrage, de bijdrage aan het Energiefonds (enkel in Vlaanderen) en de federale ‘toeslag beschermde klanten’ voor aardgas. In Vlaanderen zit de toepassing van de vennootschapsbelasting verwerkt in de distributienettarieven. In Brussel en Wallonië is ze vermeld onder ‘overige heffingen’. In Wallonië bevat de factuur ook een vergoeding voor de aansluiting op het elektriciteits- en aardgasnet.

Btw

Op alle componenten is het btw-tarief van 21% van toepassing. Enkel de federale bijdrage, de heffing voor het Energiefonds (Vlaanderen) en de aansluitingsvergoeding (Waalse Gewest) zijn niet aan btw onderworpen. De btw voor professionele klanten is te recupereren en wordt bijgevolg niet vermeld.

Besluit

Uw energiefactuur oogt misschien vrij complex, maar eigenlijk moet je enkel op de energieprijs focussen. Dat is dan ook de enige component die je zelf kan kiezen en waarop je kan besparen. 

Wil je de allervoordeligste factuur voor jouw energie? Vul je gegevens online in op Mijnenergie.be, en je ontdekt meteen welke leverancier en welke formule het voordeligst zijn voor je woning en je energiebehoefte. 

Lees ook:

Groepsaankopen: Geven aankopen in groep effectief betere prijzen dan een individuele overstap ?

Energie: Waar bevindt mijn huidig contract zich ten opzichte van de contracten die momenteel op de markt te verkrijgen zijn?

2 belangrijke zaken om weten bij het veranderen van leverancier

Bron: Mijnenergie.be

160 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • abu hansa

    VLD heb tesamen met Verhofstad Electrabel verkocht aan Franse en diet is vornamelijke reden van duurste stroom in Europa.. Let op op vie zou jij kiezen in Mei.

  • Hugo VAN HAEVRE

    Goed gezien vaan de gemeentes, vroeger stond iedere gemeente in voor zijn straatverlichting nu hebben ze het uitbesteed en ontvangen daar dan de btw op niet te verstaan

Lees meer