BELGA

Karaattaks wordt niet meer voorgelegd aan regering

Minister van Financiën Koen Geens liet donderdag in de Kamer verstaan dat een eventuele 'karaattaks' alleszins niet voor deze legislatuur is. "Denkt u echt dat ik van plan was dit nu nog aan de regering voor te leggen?", vroeg hij.

Koen Geens werd in de Kamer ondervraagd door Christophe Lacroix (PS), Stefaan Van Hecke (Groen), Dirk Van der Maelen (sp.a) en Jean-Marie Dedecker (LDD) over het bericht dat De Tijd donderdagochtend bracht. Volgens de krant werkt de minister aan een plan om de Antwerpse diamantairs niet langer vennootschapsbelasting op hun winsten te laten betalen, maar de sector te onderwerpen aan een 'karaattaks', waarbij een percentage van de omzet zou worden belast.

Lacroix en Van Hecke verslikten zich naar eigen zeggen in hun koffie donderdagochtend. "Dit is van de pot gerukt", aldus Van Hecke. "De diamantsector betaalt geen invoerrechten en geen btw en heeft een heel rare manier om de staat daarvoor te bedanken", zei Dirk Van der Maelen (sp.a). "Bij elke controle worden gevallen van ontduiking ontdekt."

Koen Geens antwoordde daarop dat het artikel in de krant is gebaseerd op het antwoord op een parlementaire vraag dat hij anderhalve maand geleden gaf. "Uit een eerste analyse blijkt dat rekening moet worden gehouden met de Europese regels rond sectorhulp", aldus de minister, die zijn administratie de opdracht gaf na te gaan of dit in overeenstemming kan worden gebracht met die regels. "Als ik een bevredigend antwoord kreeg, leek het mij aangewezen dit te doen."

Maar de kans dat de regeling deze legislatuur wordt ingevoerd is onbestaande. "Denkt u nu echt dat ik van plan was dit nu nog aan de regering voor te leggen?", vroeg de minister.

Lees meer