Getty Images/iStockphoto

Exclusief voor abonnees

Kost mijn kind echt een huis?

Dat kinderen grootbrengen handenvol geld kost, is voor ouders niks nieuws. Van nieuwe kleding tot sport- en vrijetijdsactiviteiten: de maandelijkse factuur loopt al gauw op. Maar als je echt alle kosten meetelt die je - rechtstreeks en onrechtstreeks - voor je kind maakt, van baby tot volwassene, hoeveel betaal je dan in totaal? Expert Michaël Van Droogenbroeck maakt de rekening.

Toegegeven: het is nogal vreemd een kind als een uitgavenpost te bekijken. Het is bovendien ook niet makkelijk om de totale kostprijs te berekenen van wat je betaalt om je kind groot te brengen. Omdat elk gezin een eigen uitgavenpatroon heeft uiteraard, dat bovendien erg afhankelijk is van het gezinsinkomen. Maar ook omdat niet alle kosten makkelijk kunnen worden berekend. Hoeveel je voor je kind betaalt voor de sportclub of voor kleding is eenvoudig bij te houden. Maar hoeveel reken je bijvoorbeeld voor maaltijden of het extra gedeelte aan elektriciteitsverbruik?

Eerste kind is het duurst

Een vertrekpunt is de minimale kostprijs die de Gezinsbond berekend heeft per kind en per leeftijd. Die bedragen per maand zijn een minimum en ook een gemiddelde. Bovendien zijn ze afhankelijk van het gezinsinkomen - het is aangetoond dat gezinnen met een hoger inkomen ook meer uitgeven per kind - en van de rang van het kind. Voor een eerste kind wordt verhoudingsgewijs meer geld uitgegeven dan voor een tweede of een derde.

In de minimale kostprijs zitten alle basiskosten - huisvesting, energie, voeding, lichaamsverzorging, kleding en schoenen, gezondheidszorg, vervoer, communicatie, cultuur, ontspanning en sparen - om kinderen groot te brengen. Maar om de werkelijke kostprijs te berekenen moeten de uitgaven voor kinderopvang en studiekosten daar nog bij worden opgeteld.

Baby kost de helft van een 21-jarige

Voor de berekening gaan we uit van een gezin met één kind. Daarnaast speelt dus ook het gezinsinkomen een rol. In ons geval gaan we uit van een netto-gezinsinkomen van 2.150 euro per maand. De minimale kostprijs per maand kennen we uit de berekeningen van de Gezinsbond, de uitgave voor opvang of onderwijs is het gemiddelde cijfer voor kinderopvang (vanaf 4 maanden tot en met 2 jaar), kleuteronderwijs, lager onderwijs, secundair onderwijs van het type ASO en hoger onderwijs (bachelor-studie) van 4 jaar voor een student die op kot zit.

De kostprijs per maand voor een kind stijgt elk jaar: hoe ouder je kind wordt, hoe meer het kost. Een 21-jarige in huis kost bijna dubbel zoveel per maand als een baby. Voor opvang- en studiekosten is de opvang van baby’s en peuters dan weer het duurst. Dit gezin, met een netto- inkomen van 2.150 euro per maand, betaalt in de gesubsidieerde kinderopvang zelf ruim 17 euro per dag. Voor ouders met een hoger netto-inkomen is dat bedrag vaak hoger.

Zit je kind in de kleuterklas, dan vallen de kosten voor onderwijs flink terug. Maar op het einde van de lagere school en vooral vanaf het middelbaar onderwijs stijgen ze sterk. In dit geval is het de kostprijs voor een ASO-richting. Een richting in het TSO of kunstonderwijs is gemiddeld duurder. Maar vooral de prijs van het hoger onderwijs - en dan zeker voor studenten die op kot zitten - is erg hoog.

Op basis van deze optelsom kost het grootbrengen van een baby tot een jongvolwassene van 18 jaar ruim 110.000 euro. Dit is nog steeds op basis van de minimale kostprijs per maand, in de praktijk (of voor hogere inkomens) kunnen die kosten nog hoger liggen. Als we de hogere studies ook meetellen, komen we - in dit geval dus voor een kotstudent - op een totaalbedrag van 165.000 euro.

Met dat geld kan je op veel plaatsen al een uit de kluiten gewassen appartement of een (klein) huis kopen. En dan gaan we ervan uit dat alle studies zonder zittenblijven tot een succes worden gebracht.

Steeds meer jongeren blijven bovendien ook na hun studies of tijdens hun zoektocht naar een job, in ‘Hotel Mama’ wonen, waardoor die totaalprijs nog flink kan stijgen.

Wat kost een tweede kind?

Voor een tweede of een derde kind zijn de kosten gemiddeld genomen iets lager dan voor een eerste kind, zo becijferde de Gezinsbond. Dat komt omdat gezinnen vanaf het moment dat er een tweede kind geboren wordt, de tering ook iets meer naar de nering moeten zetten en dus minder per individueel kind kunnen besteden. Daardoor daalt ook de gemiddelde kostprijs vanaf een tweede kind, maar ook die daling blijft al bij al beperkt.

Overheid betaalt een derde van de kosten

De uitgaven voor een kind zijn niet min, maar eerlijk is eerlijk: voor een gedeelte betaalt de overheid een deel van die kosten terug. Dat gebeurt het meest zichtbaar via het maandelijkse kindergeld.

In 2019 is de wet rond het kindergeld aangepast. Elk kind geboren in 2019 krijgt nu 163,20 euro per maand. Kinderen die eerder zijn geboren, behouden de basisbedragen uit de oude kinderbijslag. Hier is het bedrag van het kindergeld afhankelijk van de leeftijd maar ook van de rang van het kind. Een tweede kind geeft bijvoorbeeld recht op een hoger bedrag dan het eerste (of enige) kind. Concreet: voor een enig kind ontvang je in het oude systeem 90,28 euro per maand; als er een oudere broer of zus is, is dat 167,05 euro per maand. Als er twee oudere broers of zussen zijn, is dat zelfs 249,41 euro per maand.

Een andere rechtstreekse tegemoetkoming gebeurt door de geboortepremie (per 1 januari 2019 eenmalig 1.122 euro) en de schoolpremie (jaarlijkse bijslag).

Deze bijslag wordt automatisch met het kindergeld van de maand juli uitbetaald. De hoogte van het bedrag varieert met de leeftijd van het kind. Het startbedrag ligt op 21,23 euro voor kinderen van 0 tot 5 jaar en loopt gedurende het kind ouder wordt op. Het maximumbedrag is 84,89 euro per jaar als het kind tussen 18 en 24 jaar is. Daarnaast geeft een kind ten laste ook recht op een fiscale tegemoetkoming.

Alles samen betekent dat dat je bij één kind in totaal ongeveer een derde van de kosten terugkrijgt. Voor een tweede kind is dat bijna de helft.

Of het nu gaat om je dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Je vindt alle adviezen hier. 

Minder betalen voor energie: Michaël Van Droogenbroeck legt uit waarop je kan besparen

Woning afbetaald? Dit kan u nu doen met uw geld

Hoeveel brengt 10.000 euro u op op de beurs? Onze analisten rekenen het voor u uit

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dirk Vos

    bouw een luxe villa en wat is die nog waard na 100 jaar????????????? Een leven van een kind gaat eeuwen mee als je ze opvoed in warmte en respect, waarden die ze op hun beurd zullen doorgeven aan hun kinderen en nabestaanden. Dit is onbetaalbaar en niet egoistisch.

  • Karin Izaks

    @ mich lee; om te beginnen wordt er per kind een kamer meer verwarmd en verlicht. En dan die douches van minstens een half uur...Als je je kinderen goed wil laten eten kost dat echt wel extra hoor, zeker als het tieners worden; En wat denk je van de hobby's, gsm-abonnementen, laptops en studie? Als ik alles uitreken kom ik toch aan een flink appartement/klein huisje. Natuurlijk helpt de kinderbijslag wel, maar het is echt niet voldoende.

Lees meer