photo_news

Lage rente zet niet aan tot lenen van hogere bedragen

De lage rentevoeten zorgen ervoor dat meer mensen een huis willen kopen of bouwen. De lage rente zet evenwel niet aan tot het ontlenen van hogere bedragen. Het gemiddeld bedrag van een krediet blijft immers onveranderd. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK).

Het gemiddeld bedrag van een krediet voor de aankoop van een woning daalde in het eerste trimester licht tot 143.000 euro. Het gemiddeld bedrag van een bouwkrediet bleef onveranderd op 151.000 euro.

"Kredietgevers en kredietnemers gaan voor verantwoorde kredietverlening", aldus BVK-secretaris-generaal Ivo Van Bulck. Het belangrijkse criterium blijft dus de de terugbetalingscapaciteit.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal vertrekte kredieten in de eerste drie maanden van het jaar met bijna 13 procent is gestegen. Er wordt vooral geleend voor de aankoop of de bouw van een woning.

Er werden in totaal iets meer dan 52.000 hypothecaire kredieten verstrekt, externe herfinancieringen buiten beschouwing gelaten, voor een totaalbedrag van bijna 6 miljard euro.

Lees meer