Illustratiebeeld.
ANP XTRA Illustratiebeeld.

Lenen opnieuw goedkoper

Wie een huis of appartement wil kopen, kan de komende weken spotgoedkoop lenen. De langetermijnrente, die de tarieven voor hypothecaire kredieten bepaalt, heeft gisteren een serieuze klap gekregen. Beleggers vrezen voor een krimp van de economie.

De rente op woonkredieten zit al een tijdje in dalende lijn. Vanaf volgende week zal daar vermoedelijk nog een stuk van afgaan. Op de obligatiemarkten heeft gisteren immers een minicrash plaatsgevonden, nadat uit de conjunctuurbarometer van onderzoeksbureau IHS gebleken was dat de industrie zowel in Duitsland als in Frankrijk krimpt.

Dat bracht een shockeffect teweeg op de financiële markten. De Europese beurzen kregen een klap tot 2%, terwijl beleggers snel veilige havens opzochten. Dat had tot gevolg dat de langetermijnrente fors zakte. In België tot 0,45% of al ruim de helft lager dan in september vorig jaar. In Duitsland viel de obligatierente op 10 jaar zelfs terug tot onder het nulpunt.

Dat is goed nieuws voor mensen die een woonkrediet aangaan, want de hypothecaire rente volgt de trend van de langetermijnrente. De banken zullen hun tarieven de komende dagen en weken laten zakken. Vandaag betaalt een kredietnemer die 150.000 euro wil lenen op 20 jaar een vaste rente tussen de 1,5 en 1,9%. Ook al daalt die rente nu, aan de diepterecords van 2016 zitten we nog niet. Of de trend lang zal aanhouden, is overigens onzeker. Economen blijven ervan uitgaan dat de langetermijnrente tegen de zomer weer zal klimmen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Ze romen het spaargeld af. Hakken in de uitkeringen. Drijven de lonen naar beneden. En belasten je plat. Als je nog iets wil moet je maar lenen. Zo proberen ze de schulden van de overheden over te hevelen naar de burger. Die heeft ook nog niet door dat hij dan ook nog veel meer voor alles betaalt dan vroeger. Er was een tijd dat een product met zijn kost van grondstoffen en arbeid aan het dubbele van die kost verkocht werd. Nu aan het tiendubbele of meer.

  • Serge Aernoudt

    En de aankopen aldus weer wat duurder. Het heeft allemaal geen zin voor de bevolking, voor de banken, hun CEO 's en beleggers des te meer.

Lees meer