Shutterstock

Lenen voor een motorfiets: zo pakt u dat aan

Overweegt u de aankoop van een motorfiets en wil u daarvoor een lening afsluiten? Dan kunt u die momenteel goedkoop financieren. Bovendien geniet u mogelijk nog van enkele fiscale voordelen.

1. Tarief

Wilt u graag een nieuwe motorfiets? Voor de kostprijs van de financiering moet u het alvast niet laten. De banken schakelen het tarief van een motorkrediet meestal gelijk met dat van een autolening, en die zijn erg goedkoop. Zo kunt u bij AXA een financiering krijgen tegen 1,25 procent. Wie 15.000 euro leent op 3 jaar moet 36 maanden lang 424,69 euro afbetalen. En de interesten?Bovenop het kapitaal van 15.000 euro gaat het om nog 288,84 euro of omgerekend 8,02 euro per maand.

Tip: Bekijk hier een overzicht met de goedkoopste motorleningen

2. Looptijd

Net zoals voor autoleningen, zijn er voor motorleningen ook maximale terugbetalingstermijnen. Die variëren van 24 maanden voor een lening tot 2.500 euro tot 72 maanden voor een financiering tot 50.000 euro. 

Lees ookVerdien uw elektrische fiets in een mum van tijd terug

3. Fiscale voordelen

Interessant weetje: als u beroepskosten bewijst, zijn er ook fiscale voordelen aan de aankoop van een motor via een lening. Zo is de intrestlast volledig fiscaal aftrekbaar voor het beroepsgedeelte.

En er is meer, want een motor kan zelfs fiscaal interessanter zijn dan een auto. Voor de woon-werkverplaatsingen en de bijkomende beroepsgebonden verplaatsingen met de motor krijgt u als eigenaar namelijk enkele keuzes. 

Uw eerste optie is om het fiscaal regime van de verplaatsingen met de auto te volgen. Dat betekent dat van het inkomen een forfaitair bedrag van 0,15 euro per kilometer mag worden afgetrokken , met een maximum van 100 euro per enkele rit. 

Uw tweede optie is het bewijzen van de echte beroepskosten, waarbij u het beroepsgedeelte van de kosten van de benzine, de kosten van de verzekering, de kosten van de verkeersbelastingen, de kosten van de afschrijving van de motor zelf (op vijf jaar) en de kosten van de motorkledij en helm (afschrijving over drie jaar) mag inbrengen. In tegenstelling tot de kosten voor de auto, die begrensd worden tot 75 procent, mogen die voor een motor tot 100 procent van het beroepsgebruik in rekening worden gebracht.

Tip: Vergelijk hier de voordeligste tarieven voor motorleningen

Lees ook:

Elektrische fiets snel terug verdienen? Zo doet u dat

Goedkoop renoveren met een energielening

Vijf redenen om uw bankier ontrouw te zijn

Bronspaargids.be

15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Geert Landsman

    15000 euro? Is die motor van goud ofzo? Een fatsoenlijke motor kost niet 8 a 9 duizend maar tweedehands amper 3000. Je moet goed gek zijn daarvoor te lenen.

  • Christophe Deltour

    @ Andy Roel. En dan ga je klagen zeker dat Je op het einde van de maand niet rond komt. Je kan ook een occasie motor kopen i.p.v. een nieuwe. Als ge moet leven van een uitkering kunt ge beter uw geld verstandig besteden

Lees meer