RV

Lidl gaat nog meer per fiets aan huis leveren

In Gent levert Lidl al een half jaar boodschappen aan huis met de fiets. Dat blijkt zo'n groot succes dat de supermarkt nu heeft beslist de dienst uit te breiden.

In nog geen half jaar tijd zijn in Gent al meer dan 25.000 keer boodschappen per fiets aan huis geleverd, of gemiddeld zo’n 162 per dag. Dat is goed voor 15.000 kilometer zonder CO2-uitstoot. Een groot succes, zegt Lidl, dat zijn proefproject 'Lidl Simpl' nu uitbreidt. Gentenaars kunnen, naast de 400 verse producten die nu al beschikbaar zijn, binnenkort kiezen uit 350 extra producten.

Wie zijn boodschappen doet via 'Lidl Simpl' betaalt evenveel als in de winkel, maar daar komt nog 3,99 euro bij per levering.  Thuisleveringen van Lidl waren tot voor kort gratis bij een bestelling van minstens 25 euro, maar voortaan vraagt de winkelketen 3,99 euro. Volgens woordvoerster Isabelle Colbrandt leidde dat niet tot een terugval. “De klant doet nu grotere bestellingen, waardoor de prijs hem niet lijkt af te schrikken”, zegt de woordvoerster. "We bekijken nu ook de mogelijkheden in andere steden.”

Gezinnen met jonge kinderen

Volgens het marktonderzoek van Lidl maken vooral jonge gezinnen met kinderen gretig gebruik van de dienst.  “Al vanaf dag twee was het alle hens aan dek. Intussen zijn we geroutineerd”, getuigt woordvoerster Colbrandt. “We hebben extra personeel, drie à vier mensen, die bezig zijn met het verzamelen van de boodschappen.” Dat gebeurt in één van de Lidl-winkels in Gent, niet vanuit een distributiecentrum. Van daaruit vertrekken dan de fietskoeriers van Cargo Velo naar hun bestemming. 

Online shoppen gebeurt meestal op zondagavond en op maandagmiddag, leveren op maandagavond is het populairst. De producten worden binnen de twee uur met de fiets geleverd. In één op de drie winkelzakjes zit trouwens groente en fruit, 28 procent was gevuld met koelproducten, 12 procent met vlees, gevogelte en vis.

Lidl is niet de enige supermarkt die aan huis levert: ook bij Delhaize en Carrefour kan je boodschappen thuis laten bezorgen, maar dat is niet per fiets. Colruyt kondigde vorige week nog aan dat het een test opstart in de Brusselse rand, voor leveringen door eigen personeel met milieuvriendelijke bestelwagens. 

Lees meer