Cafetariaplan
Shutterstock Cafetariaplan

Exclusief voor abonnees

Loon inruilen voor extra vakantiedagen: is dat echt zo interessant? Dit moet je erover weten

Nog niet alle werkgevers bieden de mogelijkheid aan, maar bedrijven die hun werknemers de keuze geven loon in te ruilen voor extra vakantiedagen, zien dat de populariteit ervan flink toeneemt. Voor veel werknemers zijn extra vakantiedagen het belangrijkste niet-financiële voordeel dat hun werkgever ze kan bieden. Maar is je loon inruilen voor extra vakantie ook een slimme keuze? Een specialist van Partena Professional geeft zijn visie.    

Verzekeraar P&V is een van de werkgevers die zo’n flexibel plan aanbiedt. P&V laat zijn werknemers zelf bepalen hoe ze een deel van hun loon, onder andere de eindejaarspremie en de variabele verloning, willen opnemen. Via een zogenaamd cafétariaplan hebben ze de keuze uit diverse opties.

Sinds de start van het plan in oktober 2018 werd 725 keer voor cash gekozen, maar er werden ook al 84 fietsen en 238 auto’s besteld en rond de 200 laptops, smartphones en tablets aangekocht. Ook werden 1.433 extra vakantiedagen gepland. 

De ‘kostprijs’ van een dag vakantie wordt daarbij telkens berekend volgens het salaris van de werknemer op het moment dat hij kiest voor een extra dag vrijaf, laat woordvoerder Julien Hayen weten. “Ter indicatie: voor een bruto salaris van 3.100 euro is de ‘kostprijs’ van een vakantiedag in het cafetariaplan 143,08 euro.”

P&V ziet in het cafetariaplan een krachtig instrument om werknemers aan het bedrijf te binden. Iedere werknemer maakt immers de keuze die hem of haar het best past en bovendien ook om het even wanneer, want het plan is doorlopend open. Sommige voordelen worden overigens extra aantrekkelijk omdat ze kunnen genieten van lagere sociale bijdragen en minder belast worden. De fietsvergoeding is daar een voorbeeld van.

Niet volgens verwachtingen

Toch zijn er ook kanttekeningen. Zo leerde het sociaal secretariaat Partena Professional uit een bevraging onder 1.000 Belgen dat de geboden voordelen niet altijd beantwoorden aan hun verwachtingen.

Mochten de werknemers kunnen kiezen uit een onbeperkte lijst, zou de loonsverhoging bovenaan staan met 39% van de stemmen. Daarna volgen extra vakantiedagen met 16% en een hospitalisatieverzekering via het werk met 14%.

82% van de ondervraagde werknemers ziet extra vakantiedagen als het belangrijkste niet-financiële voordeel, terwijl slechts 43% van de werkgevers dit voordeel aanbiedt. 77% hecht dan weer belang aan de mogelijkheid tot flexibele werktijden, maar slechts de helft van de werkgevers biedt deze oplossing aan.

Een ander voordeel dat werknemers een zekere flexibiliteit biedt, is de mogelijkheid om meer te werken in drukke periodes en minder in rustige periodes: 4 op de 10 werknemers zouden graag van dit voordeel gebruikmaken, maar krijgen die mogelijkheid tot op vandaag niet. Slechts 30% van de werkgevers biedt deze optie aan.

Positie van de onderneming

Veel hangt af van de positie van de onderneming, zegt Senior Legal Counsel Yves Stox van Partena Professional. “Sommige bedrijven kozen er vroeger voor om een dagje vakantie extra te geven, in plaats van een loonsverhoging. Een loonsverhoging laat zich voelen bij elke indexering, op het wettelijk vakantiegeld en bij de eindejaarspremie. Bovendien telt ze ook mee voor de berekening van de bijdragen aan de groepsverzekering. Ze creëert zo een sneeuwbaleffect. Met het toekennen van een extra dag vrijaf kunnen werkgevers dat vermijden. Vandaag blijkt dat ook die bovenwettelijke vakantiedagen een organisatie voor problemen kunnen stellen. Sommige bedrijven verkiezen daarom om hun werknemers de mogelijkheid te geven om die bovenlegale vakantiedagen uit te betalen.”

Stox: “Anders is het bij bedrijven die geen of slechts een beperkt aantal bovenlegale vakantiedagen hebben bovenop de wettelijke vakantie. Een employer of choice (een werkgever die zich profileert als organisatie waarvoor mensen graag willen werken en bewust voor kiezen),  biedt werknemers de mogelijkheid om extra dagen te verwerven in een cafetariaplan, zonder dat de algemene organisatie onder druk komt. Elke werknemer kiest zelf, want niet iedereen opteert ervoor. Hoeveel die extra vakantiedagen dan ‘kosten’, hangt af van de afspraken die werkgevers en werknemers daarover maken.”

Loopbaansparen

Andere bedrijven werken met een eenvoudige vorm van loopbaansparen. “Werknemers kunnen zo vrije dagen overdragen naar later, voor het moment dat ze dat eens nodig hebben. Maar niet elke werkgever is daarvoor gewonnen want dit zorgt voor onvoorspelbaarheid en een mogelijke lange afwezigheid van de werknemer. Bovendien worden de vakantiedagen vandaag verworven, rekening houdend met het loon dat die werknemer vandaag heeft. Maar als hij die pas over enkele jaren opneemt, heeft hij misschien een veel hoger loon en zijn die vakantiedagen duurder voor de werkgever”, zegt Stox.

“Ook moeten werkgevers goede afspraken maken met hun werknemers. Wat doen ze met extra vakantiedagen als ze de firma verlaten? Worden die dan uitbetaald of zijn ze die kwijt?”

Fiscale voordelen om te kiezen voor extra vakantiedagen ziet Stox niet meteen. “Bovenwettelijke vakantiedagen krijgen dezelfde fiscale en sociale behandeling als het salaris. Op een betaalde vakantiedag moeten ook RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing worden ingehouden en betaald.”

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vind je hier.

Met pensioensparen en groepsverzekering alleen komt u er niet. Zo spaart u genoeg tot uw pensioen

Deze renovaties zijn verplicht tegen 2020, anders kan je woning ongeschikt verklaard worden

Studiejaren afkopen voor hoger pensioen? Het kan, maar let op dat de fiscus geen roet in het eten gooit

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bart Vanhove

    20 vakantiedagen, wat kan je daarvan sparen?

  • Willy Devroey

    Natuurlijk is de interesse klein. Wat ben je nu met meer vakantiedagen als je geen geld hebt om te spenderen en iets leuk gaan te doen.

Lees meer