9 Sterrenchef Luc Bellings selecteert uit 10 kerststronken zijn absolute aanraders én afraders.
Sterrenchef Luc Bellings selecteert uit 10 kerststronken zijn absolute aanraders én afraders.

Exclusief voor abonnees

Luc Bellings proeft kerststronken: “Laat deze ijstaart gerust waar ze thuishoort: in het vriesvak. Dit is industriële rommel”

Naast zijn aan- en afraders van kerstingrediënten uit de supermarkt reserveert sterrenchef Luc Bellings een speciale plaats voor dessertstronken. Welke ijstaart zet je gerust op je feesttafel en welke zijn absoluut te vermijden? “De vorm is veel feestelijker dan de banale smaak.”

Winnaars

Le Pain Quotidien chocolade/profiterole
19,95 euro (4 personen) - Le Pain Quotidien
10/10

“Zalf op de tong”

“Qua uitzicht top! Hiermee mag je zelfs het chicste feestmenu afsluiten. Wel prijzig: door de originele vorm haal je uit één stronk slechts drie individuele porties — wat neerkomt op net geen 7 euro per persoon. Bij grote gezelschappen dreigt de rekening dus serieus op te lopen. Maar wie het geld ervoor neertelt, zal het zich niet beklagen. Die kubusganache is top: blinkend en smeuïg, met de échte smaak van bittere chocolade. Het lijkt haast zalf op de tong. Ook de profiterole is niet te plat, de room niet te zoet — heerlijk gewoon. Dit mag altijd op mijn feesttafel.”

9

Carte d’Or Poire Williams & Caramel Salé
8,99 euro (700 ml) bij Carrefour Hyper
10/10

“Perfecte combinatie”

“Dit ziet eruit als een enorme blok paté, maar de smaak is simpelweg subliem. De smaak van peer combineert perfect met de gezouten karamel. Bovendien is de toegevoegde perenlikeur slechts subtiel aanwezig — zelfs kinderen zullen dit lusten — én doet het gelletje in het midden van de ijstaart aan de structuur van echte peer denken. Perfect hoe zoet, zout en friszurig in één dessert samengaan.”

9

Ook goed

Le Pain Quotidien Framboos/meringue
19,95 euro (4 personen) - Le Pain Quotidien
7/10 

“Iets te eentonige smaak”

“Met het uitzicht is niets mis, deze stronk ziet er aantrekkelijk uit. Alleen vind ik de smaak wat raar gekozen. Framboos als hoofdsmaak associeer ik niet echt met een winters dessert. Pas op: dit is best lekker. De bavarois van framboos is zeer luchtig en bevat echte stukjes framboos. Het gebrande eiwit als buitenlaag, de meringueschuimpjes, de marsepeinachtige bodem breken de smaak wel enigszins, maar die neigt toch wat eentonig te worden. Zeker niet slecht, maar zelf zou ik dit niet serveren aan de kersttafel.»

9

Makro boter-mokka
11,95 euro (6 personen) - Makro
7/10

“Volgens het boekje”

“Hier is weinig mis mee. Mooi krokante bodem onderaan die aan petit beurre-koekjes doet denken, terwijl de cake-achtige biscuit er één volgens het boekje is. Zelf vind ik mokka-boterroom voor een kerststronk dé ideale smaak en hier word ik zeker niet teleurgesteld: de koffiesmaak is alomtegenwoordig en ook de roomboter is volgens het boekje. Best lekker bij een kop koffie aan het eind van de feestavond.”

9

Matig

Cointreau
4,60 euro (2 stronkjes) - Hyper Carrefour
6/10

“Caloriebom van jewelste”

“Serveer dit zeker niet aan kinderen, want de smaak van Cointreau is alomtegenwoordig. De misschien iets te zachte biscuit is er doordrenkt van. Ook de roombotersmaak is correct aanwezig. Volgens de verpakking is één wat bruut geboetseerd stronkje voorzien per persoon. Maar weinig mensen zullen dit aan het eind van een feestavond nog helemaal op krijgen. Want dit is een calorieënbom van jewelste.”

9

Afraders

Makro chocolade
12,20 euro (6-8 personen) - Makro
2/10

“Eén en al Nesquik”

“Sorry, maar dit is één en al Nesquik, dit zou chocolade moeten voorstellen, maar ik proef alleen maar chocoladepoeder. Dit stelt echt niets voor. Hiermee zou ik als gast teleurgesteld zijn. Ook overdreven zoet, na twee hapjes ben je dit al beu.”

9

Lotus Speculoos-ijstaart
4,99 euro (650 ml) -
alle supermarkten
2/10

“Gaat snel vervelen”

“Hopelijk lust iedereen aan de feestdis speculoos, want andere smaken vallen in deze ijstaart niet te bespeuren. Ik begrijp ook wel dat je bij een Lotus-dessert speculoos mag verwachten, maar bij deze ijstaart is het net iets te veel van het goede. Naast speculoosijs zit hier ook nog eens speculoospasta én crumble van speculoos in verwerkt. Wat het echt wel een zeer eentonige en snel vervelende smaak geeft. Uitsluitend geschikt voor speculoosfreaks.”

9

IJsboerke Cuvée Glacée
 9,30 euro (1.000 ml) - Carrefour Hyper

3/10

“‘Plattekes’ van smaak”

“Origineel ogend in de vorm van een fles champagne, maar de smaak valt wat ‘plattekes’ uit. Eigenlijk is dit gewoon hetzelfde als zo’n potje dame blanche dat je destijds als kind voorgeschoteld kreeg — waarin de chocoladesaus onderaan zat en die je nog zelf moest mengen. De vorm is veel feestelijker dan de banale smaak.”

9

Nestlé Stronk met chocolade/speculoos
10,49 euro (507 g) bij Carrefour Hyper 
1/10

“Industriële rommel”

“Niet alleen laat de kwaliteit van het gebruikte roomijs flink te wensen over, alle mogelijke smaken lijken zomaar dooreen gehaspeld: én vanille én chocolade én speculoos, samen met enkele minieme gelpuntjes ‘rood fruit’ die niet de minste invloed kunnen hebben op de smaak. Laat deze ijstaart gerust waar ze thuishoort: in het vriesvak. Dit is industriële rommel.”

Meer smaaktesten en bijbehorend pittig commentaar van Luc Bellings lezen? Bekijk hier het dossier. 

Sterrenchef Luc Bellings keurt kerstingrediënten uit de supermarkt: “Vispannetje? Dit lijkt meer op saus uit een legerkazerne”

Beste friturist proeft en beoordeelt 12 soorten diepvriesfrieten: “‘Made in Belgium’ maakt het niet altijd beter”

Luc Bellings proeft bijna-echte burgers: “De geur is afstotelijk, maar deze burger is sappiger dan een Bicky”

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • André Van der Poorten

    Die van den Aldi smaken mij toch !

  • Huub Lemmens

    Maar tenminste wel betaalbaar voor Jan modaal

Lees meer