11
Jan De Meuleneir/Photo News

Exclusief voor abonnees

Luc Bellings proeft sliptongetjes: “Aan dit bord heb ik niet voldoende, wie hier honger heeft, eet zelfs die slechte frieten nog met plezier op”

Na een ommetje vorig jaar in de Ardennen keren sterrenchef Luc Bellings en redacteur Stefan Vanderstraeten deze zomer weer voltijds naar de Belgische kust terug. Zeven zaterdagen, vijfendertig nieuwe restaurants, zeven oerklassieke gerechten. Vandaag op het menu: solettes meunière. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

«Primeur: een 10 in De Panne»

De Kursaal - De Panne

• €24,50
• Wachttijd: 20 min
• 10/10

“Kraak- én kraakvers”

“Dit bord lacht me toe. De heerlijke aanblik van de vis geeft meteen goesting om eraan te beginnen. Zo hard blinken de soletjes, kraak- én kraakvers zijn die! Bovendien ook nog eens aan beide zijden perfect goudbruin gekleurd én mooi doordrongen van de botersmaak. Ook de cuisson is volgens het boekje: de filets gaan supermakkelijk van de graat, maar hebben nog altijd voldoende beet en sappigheid. Voor sliptongetjes gaat het ook om zeer grote exemplaren, zelfs met de zijvinnen er keurig af geknipt. Echt waar, ik zou even blij geweest zijn met twee exemplaren dan met deze drie - zo royaal is de portie. Hier valt echt niets slecht over te zeggen: de dunne, krokante frietjes zijn lekker en zelfs de duidelijk huisbereide mayonaise is top met een mooie pepertoets. In het apart geserveerde slaatje zijn zelfs de tomaatjes gepeld. Nooit gedacht dat ik ooit in De Panne een 10 zou uitdelen, maar deze score is meer dan verdiend!”

Vuurtorenplein 7, 058/41.17.30

(lees verder onder de foto)

11 Vandaag op het menu: solettes meunière.
Vandaag op het menu: solettes meunière.
11 De Kursaal - De Panne
De Kursaal - De Panne

Eethuis Milo - Nieuwpoort

• €25,50
• Wachttijd: 45 min
• 7/10

“Slechts één kant gebakken”

“Met 45 minuten is de wachttijd op het randje, terwijl wij hier nochtans als één van de eersten arriveerden. Wat wil je ook met amper één man in de keuken? Onvermijdelijk zal je als chef-kok dan foutjes maken én zo hapert het ook in ons bord. Met de presentatie is alles oké: het slaatje mooi apart en de correcte gekuiste sliptongetjes strak naast elkaar gedresseerd. Met drie zeker een ruime portie. Maar helaas zijn die soletjes alleen maar mooi goud gekleurd aan de bovenkant en aan de onderkant nog haast wit. En de ‘meunière’ lijkt vergeten: de visjes lijken niet echt in de boter gebakken, of toch op zijn minst onvoldoende. De cuisson is dan weer net iets te gaar: de filets breken in stukjes als je ze van de graat wil halen, terwijl de chef tegelijk iets te gretig naar de witte peper heeft gegrepen. Pluspunt wel voor de frietjes, mét voldoende aardappelvulling en krokant in proper vet gebakken.”

Kaai 11, 0479/733.882

(lees verder onder de foto)

11
11 Eethuis Milo - Nieuwpoort
Eethuis Milo - Nieuwpoort

Njord - Zeebrugge

• €28
• Wachttijd: 16 min
• 4/10

“Uitzicht beter dan bord”

“Wat ligt al die brol hier op mijn bord te doen? Geraspte wortelen, komkommers, zelfs asperges... Dat hoort niet bij sliptongetjes, maar als je het dan toch per se wil serveren, doe het dan apart. Nu ligt mijn bord overvol. Waar moet ik met mijn - lekkere, want huisgesneden - frieten naartoe? Bovenop die rommelsla? In de botersaus van mijn vis? Daarbij komt dat de sliptongetjes niet opgekuist zijn: de zijvinnetjes en zelfs het staartje hangen er nog aan. Maar vooral: ze zijn pap- en papgaar. Als ik er met mijn mes de filetjes wil afhalen, vallen die in stukken en brokken uiteen. Zelfs de graatjes breken - het duidelijkste bewijs voor overgare vis. Het beste is nog de botersaus, duidelijk gemaakt met echte hoeveboter. Maar voor de rest is dit een zwak bord. Het uitzicht - vanop de zevende verdieping van de cruiseterminal - is met voorsprong beter dan het bord.”

Rederskaai 60, 050/17.08.80

(lees verder onder de foto)

11
Jan De Meuleneir/Photo News
11 Njord - Zeebrugge
Jan De Meuleneir/Photo News Njord - Zeebrugge

Alizé - Koksijde

• €23,90
• Wachttijd: 17 min
• 2/10

“Precies kibbeling”

“Correcte presentatie: alles belandt netjes apart aan tafel, maar alles oogt o zo klein. Met twee ‘mini-tongskes’ als negatieve uitschieter. Zeker voor deze prijs hadden dat er minstens drie moeten zijn. Want deze visjes zijn van de allerkleinste en allerdunste soort die ze kunnen serveren - zo schraal. Bovendien werden ze vooraf dan ook nog eens royaal in de bloem gepaneerd zodat ik zelfs meer bloemkorst dan vis proef. Het lijkt wel kibbeling, ook al omdat ze eerder olie dan boter als bakmiddel lijken te hebben gebruikt. Enig pluspunt: de minivisjes werden aan beide kanten goudbruin gebakken en ook de cuisson is nog enigszins oké. Maar aan dit bord heb ik echt niet voldoende, hoor. Wie hier honger heeft, eet zelfs die slechte frieten nog met plezier op.”

Koninklijke Baan 119, 058/52.08.70

(lees verder onder de foto)

11
Jan De Meuleneir/Photo News
11 Alizé - Koksijde
Jan De Meuleneir/Photo News Alizé - Koksijde

L’Orangerie - Knokke

• €27
• Wachttijd: 14 min
• 7/10

“Netjes opgekuist”

“Amai, wat een meevaller. Afgaande op de wat fletse uitstraling van de zaak had ik niet zo’n verzorgd bord verwacht. Alles belandt netjes apart aan tafel, met in de de hoofdrol een correcte portie van drie sliptongetjes die mooi opgekuist - met ook de zijvinnetjes eraf - en duidelijk voldoende royaal met boter overgoten worden. Ze zien er niet alleen lekker uit, ze smaken ook gewoon lekker: de filetjes gaan makkelijk en in hun geheel van de graat, terwijl het ‘visvlees’ echt doordrongen is van de boter. Helaas zijn de frietjes wel nog halfrauw. Niet dat ze anders fantastisch zouden geweest zijn. Maar ze zien er veel beter uit dan ze eigenlijk smaken.”

Van Bunnenplein 14, 0470/06.26.66

(lees verder onder de foto)

11
Jan De Meuleneir/Photo News
11 L’Orangerie - Knokke
Jan De Meuleneir/Photo News L’Orangerie - Knokke

Zo moet het volgens Luc Bellings

“Door de peperdure zeetong schotelen vele horecazaken intussen de goedkopere sliptongetjes of ‘solettes’ voor. Oké, ze zijn kleiner en hun filets dunner, maar goed klaargemaakt vormen zij het ideale én nog altijd kwalitatieve alternatief. Al verwacht ik wel telkens drie — of als het grote zijn — twee sliptongetjes op mijn bord. Correct gekuist met de zijgraatjes eraf, zelfs al ogen ze op die manier nog wat kleiner. Hier moeten de koks ook zeer goed op de cuisson letten: omdat solettes dunner zijn dan de gewone zeetong behoeven ze minder tijd in de pan of dreigt algauw een papgaar visje. Terwijl ‘meunière’ ook hier staat voor goudgeel en krokant gebakken in de boter, waarbij de aangebakken boter met nog wat peterselie erbij meteen ook een mooi sausje vormt.”

7 weken lang trekt Luc Bellings naar onze Belgische kust. Hij proeft er 7 Belgische klassiekers. Lees hier alle artikels van Luc Bellings in ons ‘Lekker lang lezen’ dossier

Lees ook binnen HLN+:

Luc Bellings proeft dame blanche: “Saus uit een plastic buske en industrieel vanille-ijs. Dit is een drama”

Luc Bellings proeft mosselen aan Belgische kust en geeft meteen 0 op 10: “Overgaar, taai en smakeloos”

Luc Bellings proeft aan de kust: “Ik zou niets liever doen dan altijd 10/10 geven”

34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dick De Zeure

    Geef mij maar een goed Chinees restaurant.Lekker en altijd meer dan genoeg voor een betaalbare prijs!

  • Anne Liesje

    Raar dat Bellings, die zelf failliet is gegaan met zijn "restaurant", hier op HLN zijn zeg mag doen en andere eetgelegenheden komt afbreken.

Lees meer