Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.

Exclusief voor abonnees

Maakt dat energielabel op je wasmachine echt het verschil? Zo was je zuiniger, goedkoper en beter

Het is zo’n alledaagse handeling dat we er weinig bij stilstaan: de was doen. Toch maakt het degelijk een verschil of je op 30, 40 of 60 graden wast, of je de eco-stand gebruikt en welke kledingstukken je in de wasmachine steekt. Zowel voor je portemonnee als het milieu. Wat bespaar je door op 30 in plaats van 40 graden te wassen? Waarom staat de wasmachine soms drie uur te draaien in de ecostand? En hoe zit het nu met die energielabels? Helder antwoord op alle vragen.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Michel Mahy

    Ik woon in een klein frans dorpje waar geen riolering is. Het afvalwater wordt dus gedraineerd in de grond. Dit betekent echter dat men alleen ecologische wasmiddelen kan gebruiken. Ne enkele wasbeurten zijn alle witte kleren, vooral hemden, grijs, vooral de kraag. Een goede wasbeurt wanneer we in België zijn met een goed product op 40°C helpt veel.

  • Fernand Beaumonde

    Gebruik de ecostand dan heb je 30% energiewinst, wassen zonder ecostand kost je 40% meer energie. Straf staaltje journalistiek

Lees meer