Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.

Exclusief voor abonnees

Maakt dat energielabel op je wasmachine echt het verschil? Zo was je zuiniger, goedkoper en beter

Het is zo’n alledaagse handeling dat we er weinig bij stilstaan: de was doen. Toch maakt het degelijk een verschil of je op 30, 40 of 60 graden wast, of je de eco-stand gebruikt en welke kledingstukken je in de wasmachine steekt. Zowel voor je portemonnee als het milieu. Wat bespaar je door op 30 in plaats van 40 graden te wassen? Waarom staat de wasmachine soms drie uur te draaien in de ecostand? En hoe zit het nu met die energielabels? Helder antwoord op alle vragen.

Het verbruik van een wasmachine is afhankelijk van het type en de gekozen temperatuur. Een wasmachine met het zuinigste energielabel, A+++, verbruikt gemiddeld 180 kWh en 10.500 liter water per jaar. Dat komt neer op 45 euro aan elektriciteitskosten voor 200 wasbeurten per jaar, uitgevoerd op de ecostand op 40 en 60 graden. 

Een wasmachine verbruikt per uur ongeveer evenveel energie als een televisie of koelkast. Het totale energieverbruik van een huishouden ligt ongeveer op 3.000 kWh per jaar. De zuinigste wasmachine, A+++ -65%, verbruikt op basis van hetzelfde gebruik 76 kWh en 10.499 liter water per jaar. Stroomkosten: 22,17 euro.

Waarin zit de grootste impact bij wassen?

Per wasbeurt is zo’n 40 tot 50 liter water nodig. Dat klinkt veel, maar toch heeft dat niet de grootste impact. Dat ligt bij het op temperatuur brengen van het water. Hoe hoger de temperatuur, hoe groter het energieverbruik.

Je kan een hoop besparen door kouder te wassen. Het verschil tussen 40 en 60 graden scheelt ongeveer een derde aan energie. Kies je voor 30 graden, bespaar je nog eens 40 procent. Concreet: een wasbeurt op 90 graden kost ongeveer 40 cent, een op 30 graden 8 cent. Reken dit uit op jaarbasis en je hebt al aardig bespaard.

Een moderne wasmachine verbruikt ongeveer 53 liter per wasbeurt. Per jaar kost dit 14 euro.

Hoe krijg ik mijn was proper op lage temperatuur?

De nieuwe generatie wasmachines zijn zo ontworpen dat je ook met koud water bijna altijd je kleding schoon krijgt. Wassen op hogere temperaturen (vanaf 60 graden) is aanbevolen bij schoonmaakdoekjes, handdoeken en in geval van allergieën als huisstofmijt.

Als je regelmatig op lage temperaturen wast kan het zijn dat er biofilms ontstaan (een slijmlaag van bacteriën en schimmels). Eens in de maand een trommel op 60 graden of meer te draaien met waspoeder met bleekmiddel voorkomt dit. Maak na een wasbeurt ook de rubberen afdichting goed droog, laat de deur openstaan zodat waterresten verdampen en maak het zeepbakje regelmatig schoon. Ook dit voorkomt dat micro-organismen in de wasmachine gaan groeien.

Hoeveel zuiniger is de ecostand? En waarom staat de machine dan soms drie uur te draaien? 

De ecostand is geschikt om normaal vervuilde was met een laag energiegebruik goed schoon te krijgen. Het ecoprogramma heeft een iets lagere temperatuur dan de temperatuur die is ingesteld. Om die lagere temperatuur te compenseren, doet de wasmachine er langer over. Toch is wassen op 40 of 60 graden met de ecostand 30 procent zuiniger dan het gewone wasprogramma op 40 of 60 graden. De temperatuur heeft de grootste impact op het energieverbruik. 

Hoe zit het eigenlijk met die energielabels?

Door Europese regelgeving mogen wasmachines met het energielabel B niet meer op de markt worden gebracht (deze zijn nog wel te vinden in de winkels). Het zuinigste label is A+++. Een wasmachine met dit label verbruikt gemiddeld 20 procent minder energie dan een met label A+.

Tegenwoordig zijn er ook sublabels, van A+++ -10% tot en met A+++ -65%. Ten opzichte van de A+++-machines besparen deze machines nog eens 10 tot 65 procent energie. Al zijn dit geen officiële labels, en kan het dus best zo zijn dat een machine zonder die getallen even zuinig is. Kijk daarom altijd naar het jaarlijkse energiegebruik in kWh, dat standaard op de labels staat.

Tips om beter en zuiniger te wassen

• Koop een wasmachine op maat, naar de grootte van je huishouden. Laad je trommel vol. Als we de capaciteit beter benutten, kan de impact per kilo wasgoed flink dalen. Een grote wasmachine wast zuiniger, maar dat voordeel verdwijnt als je met een halfvolle trommel wast. 

• Kijk niet alleen naar energielabels, maar ook naar het gemiddelde verbruik dat op het label staat. Wat je misschien niet wist, is dat het verbruik gebaseerd is op het ecoprogramma. Als je de ecoknop niet gebruikt, verbruik je dus 40 procent meer energie. 

• Gebruik de droogkast niet te veel. Dit is een echte energieslorper van gemiddeld 500 kWh per jaar, oftewel 125 euro (gebaseerd op 100 droogbeurten). Een droogkast met het label A+++ verbruikt 200 kWh, wat gelijk staat aan 50 euro per jaar. Ook voor je kleding is de droogkast niet fijn: zachte, dunne stoffen gaan twee keer zo snel kapot na een toertje in de droogtrommel.

• Centrifugeer op de hoogste stand als je de was daarna in de droger doet. Gebruik ook zo vaak mogelijk het programma voor katoenwas. Dit is zuiniger op het gebied van water en elektriciteit dan het fijnwasprogramma. 

• Veel wasmachines hebben een kort wasprogramma. Dit bespaart tijd, maar verbruikt meer energie. Het snelle programma verhoogt de temperatuur om de kortere wastijd te compenseren.

• Was alles binnenstebuiten om de kleuren mooi te houden.

• Zwemkleding kan je het best na elke zwembeurt meteen wassen/uitspoelen. Chloor en zoutwater tasten de stof aan.

• Heb je een gekreukt overhemd, maar geen tijd om te strijken? Hang het naast de douche aan een hanger, en de stoom doet het werk.

Lees ook binnen HLN+:

De sluwste trucs van online winkels: zo ben je ze te slim af

Kan een SUV ook zuinig zijn? Ja, bewijzen deze modellen

Fiscaal voordelig en meer nettoloon: waarom de bedrijfsfiets een serieus alternatief is voor de salariswagen

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Michel Mahy

    Ik woon in een klein frans dorpje waar geen riolering is. Het afvalwater wordt dus gedraineerd in de grond. Dit betekent echter dat men alleen ecologische wasmiddelen kan gebruiken. Ne enkele wasbeurten zijn alle witte kleren, vooral hemden, grijs, vooral de kraag. Een goede wasbeurt wanneer we in België zijn met een goed product op 40°C helpt veel.

  • Fernand Beaumonde

    Gebruik de ecostand dan heb je 30% energiewinst, wassen zonder ecostand kost je 40% meer energie. Straf staaltje journalistiek

Lees meer