Verliefd op je sneakers? Dan wil je ze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Wij delen enkele tips.
RV Verliefd op je sneakers? Dan wil je ze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Wij delen enkele tips.

Exclusief voor abonnees

Mogen sneakers in de wasmachine? Specialist Roel van Hoff geeft tips om ze perfect te onderhouden

Verliefd op je sneakers of een paar exclusieve sportschoenen in je bezit? Dan wil je natuurlijk dat ze zolang mogelijk mooi blijven. Roel van Hoff, schoenmaker van sneakersschool.com én Europees Kampioen Sneaker Repair 2017, kan van de meest versleten exemplaren weer iets moois maken. Maar zover hoef je het niet te laten komen, met zijn tips voor hoe je je sneakers van een lang leven verzekert.

Mogen sneakers in de wasmachine?

«Nee, want de lijm kan loskomen door het warme water in de wasmachine. Een ander risico is dat de ‘contrefort’ — het verharde deel aan de achterzijde van de sneaker die de hiel op zijn plaats houdt — zal vervormen. Doorgaans is die vervaardigd van plastic en gevoelig voor warmte. Heb je je sneakers toch in de wasmachine gestopt, dan loop je nadien meer risico op blaren als gevolg van een vervormde contrefort.»

Hoe reinig je ze het best?

«Verschillende merken hebben pakketten op de markt met aangepaste sneakerreinigers. Die bevatten geen schadelijke stoffen die de materialen zouden kunnen aantasten. Met gewone zeep reinigen, raad ik dus niet aan, omdat je zo het materiaal kan beschadigen. Wil je vuil verwijderen, maak dan eerst je schoeisel proper met een beetje lauwwarm water zodat de bovenste vuillaag weg is. Vervolgens kan je speciale cleaners aanbrengen en verwijderen met een beetje lauwwarm water.» «De laatste restjes product verwijder je door erover te wrijven met een propere doek. Ten slotte laat je de sneakers drogen op kamertemperatuur. Je schoenen bij een kachel of andere warmtebron plaatsen, is geen goed idee. Door de warmte droogt het leder snel uit en wordt het hard.»

Hoe zorg je ervoor dat ze lang mooi blijven?

«Een nieuw paar spuit ik altijd eerst in met impregneermiddel zodat ze beschermd zijn tegen vuil en regen. Sneakers die ik (even) niet draag, bewaar ik in een schoendoos. Zo voorkom je dat UV-straling de kleuren doet vervagen. Zelf plaats ik ook een schoenspanner in mijn sneakers om te voorkomen dat er kreukels in het materiaal komen. Een houten schoenspanner (bijvoorbeeld van cederhout) neemt ook het transpiratievocht op, wat bij sommige sneakers toch wel handig is om ze fris te houden.»

Hoe voorkom je vieze geurtjes?

«Zelf gebruik ik hiervoor speciale sneakerdeodorants. Zo blijven ze niet alleen fris, maar krijgen bacteriën ook geen kans om zich erin te nestelen.»

Lees ook binnen HLN+ :

Dit zijn de hipste, duurzaamste en populairste sneakers van het moment

Hoelang mag je een sneaker dragen en zijn ze een goede ergonomische keuze? Podoloog geeft advies

Koffie of wijn gemorst? Op dit T-shirt blijven geen vlekken achter

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Laetitia Dubois

    Jarne, dan zou ik toch eens beter kijken want in woordenboeken staat er wel "de was" =>het wassen van textiel: de was doen; een wasje draaien een was doen in de wasmachine

  • Rudy De Pauw

    Ik was mijn loopschoenen al 37 jaar in de wasmachine op 30 graden. Komen er altijd als nieuw uit en NOG NOOIT geloste lijm gehad. Uiteraard steek je ze daarna niet in de droogkast maar laat je ze gewoon aan de lucht drogen.

Lees meer