3
BELGA

Exclusief voor abonnees

Na afschaffing woonbonus en de rush op huizen: wat met prijzen woningmarkt?

Na bekendmaking einde woonbonus: 43 procent meer huizen verkocht, prijs 3,2 procent omhoog

De afschaffing van de woonbonus heeft wel degelijk een enorme jacht op huizen veroorzaakt. Het aantal vastgoedtransacties ging sinds de bekendmaking met bijna 43 procent omhoog. Om alsnog van de woonbonus te kunnen genieten, betaalden gehaaste kopers ook vlot 3,2 procent meer. De vraag nu de rush is gaan liggen: wat met de woningprijzen na de woonbonus?

De Vlaming ging deze maand duidelijk op huizenjacht: in oktober werden al 27.152 vastgoedtransacties geregistreerd. Dat zijn er liefst 42,9 procent méér dan de 19.003 in oktober vorig jaar. Een ongeziene piek volgens de Federatie van het Notariaat (Fednot). Naar de verklaring is het natuurlijk niet lang zoeken: de aankondiging eind september van het verdwijnen van de woonbonus op 1 januari. De nerveuze strijd om toch maar zo snel mogelijk een aankoopcompromis getekend te krijgen, joeg ook de huizenprijzen sterk de hoogte in.

“In oktober zijn de prijzen gemiddeld met 3,2 procent gestegen – evenveel als in de eerste negen maanden van dit jaar samen”, zegt Bart van Opstal van Notaris.be. Dat baseert zich daarvoor op de in oktober getekende compromissen. Ook bij vastgoedspecialist ERA Belgium, marktleider in Vlaanderen, zien ze dat kopers sinds begin oktober vlot meer betalen dan in dezelfde periode vorig jaar. “Bij ons lag de verkoopprijs gemiddeld 7,8 procent hoger”, weet CEO Johan Krijgsman. “Doe daar de normale indexstijging van 2,2 procent af, en je weet dat zo’n 5,5 procent meer werd betaald. Het bevestigt ons eerder aanvoelen dat voor de laatste 10.000 euro niet of veel minder werd onderhandeld.” Een goede zaak voor de verkopers.

3 Aangezien sparen niet meer opbrengt, zoeken steeds meer mensen naar alternatieve beleggingen. Vastgoed is dan een logische keuze.
Getty Images Aangezien sparen niet meer opbrengt, zoeken steeds meer mensen naar alternatieve beleggingen. Vastgoed is dan een logische keuze.

De ongeziene stijging in verkooptransacties en prijs is volgens de sector sowieso wel van korte duur. “Het gaat om een erg korte piek, die ondertussen al aan het uitdoven is”, zegt Krijgsman. “Kopers weten ook dat het nu wel erg moeilijk wordt om de verkoopakte nog voor 1 januari rond te krijgen.” De notarissen verwachten in november en zeker december een terugval van het aantal transacties. Al hoopt ERA dan wel opnieuw de kandidaat-kopers te zien die niet voor de woonbonus in aanmerking kwamen. “Denk aan wie op zoek is naar een tweede woning en niet wou meegaan ‘in de rush’.”

Effect op woningprijzen?

Jarenlang was er de kritiek dat de woonbonus de woningprijzen kunstmatig hoog hield. Het schrappen ervan is volgens verschillende economen dan ook een prima maatregel. Volgens onderzoek van de KU Leuven zou het op termijn zelfs voor een aanpassing van de vastgoedprijzen kunnen zorgen. “Ons wetenschappelijk model maakt gewag van een prijsdempend effect van 9 à 13 procent op middellange termijn”, zegt vastgoedeconoom Sven Damen van de onderzoekseenheid Economie. 

“Het is immers het bedrag dat kopers kunnen spenderen – lees: wat ze kunnen lenen – dat uiteindelijk de woningprijzen bepaalt. En zonder woonbonus is dat budget voor een gemiddelde hypotheek op 25 jaar zo’n 30.000 euro kleiner, ofwel zo’n 10 procent voor een huis van 300.000 euro.” Voorwaarde is wel dat de inkomens niet enorm toenemen, en de rente niet nog verder zakt: factoren die weliswaar moeilijk te  voorspellen zijn, maar onwaarschijnlijk lijken. “Gemiddeld duurt het 2 à 3 jaar voor de verwachte wijzigingen daadwerkelijk in de prijzen merkbaar zijn”, aldus nog Damen.

3 Johan Krijgsman , CEO van  ERA  Belgium
Jan De Meuleneir/Photo News Johan Krijgsman , CEO van ERA Belgium

“Rentes zijn nog legendarisch laag”

Bij ERA denkt men niet dat het tot een echte ‘prijscorrectie’ zal komen. “De rentes op een hypothecaire lening zijn nog legendarisch laag – dát heeft voor een jong koppel een veel grotere impact dan het wegvallen van de woonbonus”, aldus Johan krijgsman. Hij verwacht wel dat de prijzen spoedig opnieuw hun ‘normale’ niveau zullen aannemen. “Misschien dat de gebruikelijke indexering van 2 à 3 procent er volgend jaar niet komt, maar een prijsdaling, nee dat zien we zeker niet gebeuren.”

Ook de Immotheker, die kandidaat-woningkopers hypotheekadvies verleent en de beste offerte uitzoekt, is niet helemaal overtuigd. “Deze maatregel zal weinig tot geen effect hebben op de hypothecaire rentes of de woningprijzen”, zegt zaakvoerder John Romain. “Dat zien we vandaag al in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, waar de woonbonus al sinds 2017 vervangen is door een hogere vrijstelling op de registratierechten. De vastgoedmarkt is daar sindsdien niet spectaculair veranderd.”

49 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Fonske Beys

    Zolang er iemand met makelaar koopt zijn prijzen te duur . Diefstal begint al bij verkooprijs , hoe hoger hoe meer commissie . Heeft trouwens geen enkel meerwaarde het is enkel bij een notaris dat je langs moet .

  • Johnny chanet

    Is een huis duur : ja. Hoe duur even vergelijken. Een koppel dat niet rookt kan 220000 lenen over 25 jaar voor de prijs wat een ander koppel oprookt. Een beetje auto kost op de lange termijn veel meer dan een huis.

Lees meer