EPA

Nederlandse regering wil gaswinning Groningen al stoppen in 2022

De Nederlandse regering wil de gaswinning in Groningen al in 2022 stoppen, in plaats van uiterlijk 2030, waarvan eerst werd uitgegaan. Dat meldt minister van Economische Zaken Eric Wiebes. Dat zal ook gevolgen hebben voor ons land, dat een belangrijke afnemer is van gas uit Groningen. Paniek is echter niet nodig, klinkt het bij gasnetbeheerder Fluxys. “Er is gas genoeg.”

Voor het komende gasjaar, vanaf oktober, wil Wiebes de winning al terugbrengen naar onder de veilig geachte grens van 12 miljard kuub, in plaats van 15,9 miljard kuub zoals in eerste instantie gedacht. Door aanvullende maatregelen kan de gaswinning bij normale temperaturen al in 2022 naar nul, aldus de minister.

Wiebes houdt wel de optie open om in extreem koude winters toch nog gas te winnen in Groningen.

Het Staatstoezicht op de Mijnen - de Nederlandse dienst die belast is met het toezicht op de gaswinning - dringt er al lange tijd op aan de winning terug te brengen tot maximaal 12 miljard kubieke meter. De kans op aardbevingen komt volgens de toezichthouder pas op een aanvaardbaar niveau als de gaswinning onder die grens blijft. De regio van Groningen wordt geplaagd door aardbevingen veroorzaakt door de aardgaswinning.

Nu al winnen de Nederlanders minder gas dan er vraag is. Ze lossen dit op door rijk gas uit het buitenland om te zetten in laagcalorisch of arm gas, het gas dat geschikt is voor Nederlandse consumenten. Dat kan door stikstof toe te voegen. Daardoor is vervolgens weer minder gas uit de Groningse bodem nodig.  

Wiebes schrijft verder dat hij het de negen grootste afnemers wil verbieden Gronings gas te gebruiken na oktober 2022. 

“Gas genoeg voor België”

Vandaag komt zowat 30 procent van ons aardgas uit Nederland. De rest komt vooral uit Noorwegen, via een onderzeese leiding. Vanuit onder meer Qatar komt dan weer vloeibaar aardgas toe in Zeebrugge.

Dat Nederland besluit om de gaskraan vroeger dicht te draaien, betekent dus niet dat ons land in 2022 plots zonder gas zal zitten. “Er is genoeg gas. Ons netwerk is verbonden met alle omliggende netwerken in Europa. Aardgas kan uit Noorwegen komen, maar ook uit Algerije of Rusland, of vloeibaar uit de VS of Qatar. Bevoorrading is er genoeg”, aldus een woordvoerder van Fluxys.

Het gas dat uit Nederland komt is arm gas. Normaal stoppen die leveringen in 2030. Er zijn vandaag zowat 1,6 miljoen aardgasklanten in ons land die dat arm gas gebruiken. Het gaat om gasverbruikers in onder meer Brussel, Antwerpen, Vlaams- en Waals-Brabant, Limburg, Luik, Henegouwen en Namen, van wie er zowat een miljoen in Vlaanderen wonen, een half miljoen in Brussel en de rest in Wallonië.
Die klanten moeten tegen 2029 hoe dan ook overschakelen naar hoogcalorisch of rijk gas. Die conversie is bezig. Zo moeten consumenten nagaan of hun gastoestellen (verwarmingsketels, boilers, fornuizen,...) geschikt zijn voor rijk gas.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Stefanie van Dijk

    Heb juist m'n ketel moeten laten vervangen en nu komen ze hier mee! Mag hopen dat het werkt op hoogcalorisch, wie gaat dat anders betalen? Ik heb geen beurs om iedere paar jaar m'n installatie te laten vervangen!

Lees meer