De kans dat je ‘slapende’ energiecontract bij je huidige leverancier het voordeligste is, is klein.
Shutterstock De kans dat je ‘slapende’ energiecontract bij je huidige leverancier het voordeligste is, is klein.

Exclusief voor abonnees

Nooit veranderden meer Vlamingen van energieleverancier: dít moet u weten om te besparen

Al één gezin op de vijf koos dit jaar voor een andere elektriciteitsleverancier, nog méér switchten van aardgasaanbieder. Want regelmatig overstappen loont: tot  600 euro per jaar zelfs. Waar moet je op letten voor een goede overstap? 

De stroom- en gasfactuur houdt de Vlaming bezig. De eerste negen maanden van dit jaar wisselde 20,50 procent van de Vlaamse gezinnen van elektriciteitsleverancier, voor gas maakte 22,59 procent een overstap: een absoluut record. Dat blijkt uit de jaarlijkse Marktmonitor van de VREG. Een goede zaak, volgens de Vlaamse energieregulator. Want: door te wisselen valt er geld te besparen. Dat is in 82 procent van de gevallen ook de hoofdreden om te veranderen.

Hoeveel bedraagt de energiefactuur voor een gemiddeld huishouden?

Alles samen 2.020 euro per jaar, volgens de VREG. “Het huidige jaarverbruik van een gezin van drie voor elektriciteit is zo’n 3.500 kWh. Kostprijs: 937 euro”, weet Sofie Lauwaert. “Voor aardgas ligt dat gemiddelde verbruik op 23.260 kWh. Aan het tarief van september komt die rekening op 1.083 euro.”

Maar daar kan veelal dus nog wat vanaf? 

Ja, want meer dan de helft van de Belgische gezinnen heeft nog steeds een contract bij een van de tien duurste elektriciteits- of gasproducten. Switchen naar de goedkoopste leverancier kan volgens de VREG voor elektriciteit 165 euro per jaar opleveren, voor gas zelfs 331 euro. Voordeel in de portemonnee: 496 euro. Wie écht voor de beste deal gaat, doet daar nog 100 euro bij.

Hoe kan ik als consument nagaan welk de beste deal is?

Door een gepersonaliseerde vergelijking te maken op een van de prijsvergelijkingssites. Ongeveer een derde van de gezinnen maakt er gebruik van. Met de CREG Scan, die 13.200 contracten vergelijkt, komt men in zes klikken te weten waar zijn elektriciteits- en aardgascontract zich situeert ten opzichte van de huidige goedkoopste en duurste prijs op de markt. Onder meer ook de VREG (V-test), Test-Aankoop en Mijnenergie.be bieden soortgelijke, gratis vergelijkingsmogelijkheden. 17 procent van de gezinnen maakte zijn keuze via een groepsaankoop.

Hoe is het vaak grote prijsverschil tussen de vele formules te verklaren?

Het verschil zit hem veelal in de soms erg grote kortingen waarmee leveranciers schermen. “De wakkere consument weet dat een basistarief zonder promokorting sowieso minder interessant is”, zegt Kristof De Paepe van de vergelijkingssite Mijnenergie.be. “We zien dat wie blijvend concurrentiële prijzen biedt, het toch vaak minder goed doet dan de promo-aanbiedingen. Geregeld vergelijken loont dus. Sommige aanbiedingen gelden maar zeer kort: meteen toeslaan is dus de zaak.”

Opgelet wel, want dergelijke lucratieve contracten hebben veelal maar een looptijd van 12 maanden. “Na 1 jaar valt men vaak terug op het basistarief, wat opnieuw minder interessant is.” 

Wat kies ik nu het best: een vast of variabel tarief?

“Dat hangt van persoon tot persoon af”, verzekert De Paepe. “Hou je van zekerheid, of niet? Vallen er geen problemen met de energiebevoorrading te verwachten – lees: zijn er tijdens de winter geen drie kerncentrales tegelijk op non-actief -, kan worden gekozen voor een variabel tarief. Daarbij schommelt de prijs driemaandelijks, of zelfs maandelijks.” Wie niet van eventuele verrassingen houdt, kiest zoals zo’n 60 procent van de klanten het best voor een vast tarief. Daarbij ligt het begintarief doorgaans wel wat hoger. “Omdat de energieprijzen nog relatief laag staan, adviseren wij momenteel een vast contract”, zegt Jordi Van Paemel, energiespecialist van Test -Aankoop. “Dan zit je ook save als er maar 1 van de 7 kerncentrales draait, zoals in de winter van vorig jaar.”

En wat met de keuze tussen groene of grijze stroom?

Algemeen daalt het vertrouwen in groene contracten, al zijn deze zeker niet per definitie duurder, integendeel soms. “Er zijn wel verschillende tinten ‘groen’”, aldus Van Paemel. “Bepaalde leveranciers kopen hun ‘garanties van oorsprong’ bijvoorbeeld goedkoop bij Scandinavische waterkrachtcentrales. Dat draagt hier dus niks bij aan de investering in hernieuwbare energie.

Van leverancier veranderen: een hoop administratieve rompslomp en dure opzegvergoeding?

8 procent stelt resoluut nooit te willen overstappen en 16 procent weet het (nog) niet. Ruim 7 op de 10 van die ‘trouwe klanten’ (73 procent) blijft passief ‘omdat ze goed zitten’. Van de gezinnen die nog niet veranderden, menen 4 op de 10 (41 procent) dat overstappen te veel rompslomp met zich meebrengt. Een kwart meent dat er nog te veel misloopt. Maar is dat ook zo? “Absoluut niet”, aldus De Paepe. “Via de website van de leverancier ben je in enkele minuten overgestapt, 5 minuten maximaal. Geef je meterstanden in, en je nieuw leverancier doet vervolgens alles. Makkelijk.” Extra kosten zijn er aan een overstap evenmin verbonden. Een verbrekingsvergoeding mogen de energieleveranciers sinds 2012 immers niet meer aanrekenen aan wie zijn contract vóór de voorziene einddatum stopzet. Men hoeft enkel nog rekening te houden met een minimum opzegtermijn van 1 maand.

Om de hoeveel tijd wordt het contract best herzien?

Eenmaal per jaar, is de richtlijn die kenners adviseren. “Contracten hebben veelal een looptijd van 12 maanden. Best is een tweetal maand voor het contracteinde opnieuw de vergelijking te maken, en opnieuw over te stappen als dat lucratiever blijkt. Aangezien er geen verbrekingsvergoeding meer bestaat, houdt niks u tegen eerder op een gunstigere aanbieding in te gaan. Volgens het onderzoek van de VREG is de meerderheid van de Vlamingen bereid vanaf 159 euro voordeel per jaar te switchen.

Bestaat het risico dat ik zonder energie val als ik van leverancier verander?

Helemaal niet. In de vrije markt blijft uw aansluiting op het distributienetwerk beheerd en onderhouden door uw intercommunale. U blijft ook bij uw oude leverancier zolang de wissel niet helemaal in orde is. Daardoor hebt u de zekerheid dat u zoals altijd van elektriciteit en aardgas blijft voorzien.

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vind je hier.

Het depositofonds staat garant voor 100.000 euro spaargeld per rekening: wat als het toch fout loopt?

Waarom blijven we ons geld oppotten? We verliezen 7 miljard euro per jaar door te sparen

Plan je erfenis met een beleggingsverzekering: zo laat je je erfgenamen geen successierechten betalen

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erwin Fiers

    Gerard Lambert.Wat zegt u? Elektriciteit niet duur? Kunnen we eens teruggaan toen de euro nog niet in voege was? Regering Verhofstadt heeft er voor gezorgd dat het Franse Suez nu Electrabel overgenomen heeft.Vroeger was het simpel.Zoveel BEF/ kwh plus ev. meerverbruik.En veel goedkoper.Ik ben nu bij Lampiris( pro consult).Formule TOP. 3 jaar dezelfde voorschotten plus bij iedere jaarlijkse afrekening een korting.Het zal wel de laatste zijn.Zeker weten!!!

  • Dany Duivejonk

    Als er echt één de goedkoopste zou zijn dan zou iedereen toch bij die zitten en niet telkenjare veranderen ...

Lees meer