Michaël Van Droogenbroeck zoekt uit welke aftrekposten nog geld opbrengen.
Steven Richardson Michaël Van Droogenbroeck zoekt uit welke aftrekposten nog geld opbrengen.

Exclusief voor abonnees

Nu slim geld uitgeven betekent minder belastingen in 2020: deze aftrekposten brengen geld op

December is hét moment om na te kijken of u alle uitgaven hebt gedaan die straks recht geven op een fiscaal voordeel. De belastingaangifte voor 2019 moet u pas over een half jaar invullen, maar om alle fiscale voordelen te benutten moet u die uitgaven wel degelijk dit jaar nog doen. Onze financieel expert Michaël Van Droogenbroeck lijst de verschillende manieren op. 

Woonbonus: Te laat, maar niet voor iedereen

Er is de voorbije maanden veel inkt over gevloeid en vanaf 1 januari is het ook zover: de woonbonus wordt afgeschaft. Wie vanaf die datum geld leent voor de aankoop van een nieuwe woning, krijgt daar geen belastingvoordeel meer voor. De belangrijkste fiscale aftrekpost valt op die manier weg, of toch voor wie een huis koopt. Wie dat voordeel nu nog wil veilig stellen, is eraan voor de moeite: als u nu nog snel een huis of een appartement koopt, dan raakt de akte niet meer rond dit jaar. Wie in december koopt, moet er bijgevolg rekening mee houden dat het voordeel van de woonbonus niet meer zal gelden.

Maar als u al een lening aan het afbetalen bent en u denkt eraan een deel ervan opnieuw op te nemen om te verbouwen, dan loont het wel nog de moeite dat zo snel mogelijk te doen. Als u die wederopname doet binnen uw bestaande hypotheek, dan kan dat snel en zonder tussenkomst van een notaris. Voordeel is dat u zo ook voor die wederopname blijft genieten van de woon­bonus, maar dan moet het dossier wel helemaal afgerond zijn voor 1 januari 2020.

Pensioensparen: Voordeel van 294 euro of 315 euro

Naast de woonbonus is het pensioensparen één van de belangrijkste fiscale aftrekposten. Het voordeel van pen­sioensparen is dat u zo een mooi appeltje voor de dorst hebt wanneer u met pensioen gaat. Maar bijkomende troef is dat u een deel van die stortingen terugkrijgt van de fiscus, door het fiscaal voordeel. Belangrijke voorwaarde is dat u aan pensioensparen doet én dat u dit jaar in dat pensioenspaarfonds hebt gestort. Voor het tweede jaar op rij hebt u de keuze tussen twee bedragen, die weliswaar recht geven op een ander fiscaal voordeel. U kan dit jaar ofwel tot 980 euro storten of u kan dat uitbreiden tot 1.260 euro. Het verschil is niet onbelangrijk: tot 980 euro krijgt u een fiscaal voordeel van 30%, dus 294 euro. Als u méér stort, met een maximum van 1.260 euro, krijgt u een fiscaal voordeel van 25%. Of 315 euro bij een storting van 1.260 euro.

Dienstencheques: Voordeel van 448 euro

Als u thuis een poetshulp hebt of hulp krijgt voor huishoudelijke taken en als u die betaalt met dienstencheques, dan krijgt u daar een deel van terug via uw belastingbrief. Om dat bedrag te optimaliseren, checkt u het best hoeveel dienstencheques u dit jaar al hebt besteld. Zijn er dat minder dan 166 per persoon, dan loont het de moeite om er nog deze maand bij te bestellen. Want die cheques blijven een jaar geldig en geven dit jaar recht op een groter fiscaal voordeel dan volgend jaar.

Een dienstencheque kost 9 euro, maar in Vlaanderen krijgt u voor 2019 een belastingvermindering op de eerste 166 dienstencheques die u bestelt. Die vermindering bedraagt nu nog 30%, wat betekent dat u per cheque 2,70 euro terugkrijgt via de belastingbrief. Dat maakt per persoon een totaal van maximum 448 euro. Als koppel hebt u allebei recht op dat voordeel, wat neerkomt op een totaal fiscaal voordeel van 896 euro. Voorwaarde is wel dat u die cheques dan allebei afzonderlijk besteld, via uw persoonlijk inschrijvingsnummer.

Vanaf volgend jaar valt dat fiscaal voordeel terug naar 20%. Dat betekent dat u per dienstencheque vanaf januari slechts 1,8 euro meer terugkrijgt. Het loont met andere woorden de moeite dit jaar nog een voorraad in te slaan, als u tenminste nog niet aan het maximum aantal cheques zit die recht geven op dat fiscaal voordeel.

Roerende voorheffing: Voordeel van 240 euro

Sinds vorig jaar kan u via de belastingaangifte ook een deel terugvorderen van de roerende voorheffing die u betaalde op dividenden. Die roerende voorheffing bedraagt 30% en wordt meestal automatisch ingehouden.

Voor 2019 werd de eerste schijf van 800 euro dividenden vrijgesteld van die roerende voorheffing. Dat betekent concreet dat, als u dit jaar voor 800 euro aan dividenden ontving, u 240 euro (of 30% betaalde roerende voorheffing op 800 euro aan dividenden) zal kunnen terugvorderen via uw belastingbrief. Bij Financiën bekijken ze nog hoe die terugbetaling zal gebeuren.

Dividenden worden uitbetaald als u aandeelhouder bent van een bedrijf op het moment dat zij dividenden uitbetalen. Interessant om te weten is dat een aantal gulle dividendbetalers dat in december doen: onder meer bpost en Proximus zijn bedrijven die hun aandeelhouders in december het grootste deel van het dividend uitkeren.

Rechtsbijstandverzekering: Voordeel van 124 euro

Vanaf dit jaar geven ook de premies die u betaalde voor een rechtsbijstandverzekering recht op een fiscaal voordeel. Met zo’n verzekering kan u zich indekken tegen de kosten die juridische conflicten met zich kunnen meebrengen. Dat betekent dat u juridisch advies kan krijgen, dat de kosten van een advocaat betaald worden als er een juridisch geschil is evenals de eventuele kosten voor bemiddeling of de gerechtskosten. Het kan bijvoorbeeld gaan over een conflict met uw werkgever, een meningsverschil met de fiscus of een discussie met de verkoper die u een defecte tv leverde. Voor alle duidelijkheid: de verzekering dekt de juridische kosten, niet de eventuele schadevergoeding die u zelf moet betalen als u veroordeeld wordt in een juridisch conflict.

Het bedrag van de premie dat u fiscaal kan indienen is voor dit jaar vastgelegd op 310 euro. Het fiscaal voordeel bedraagt 40%, wat maakt dat de maximale belastingvermindering dit jaar 124 euro is.

Kinderopvang: Voordeel van 5,04 euro per dag

Doet uw kind nog een kampje tijdens de eerste week van de kerstvakantie? Voor kinderen jonger dan 12 geven de kosten daarvan recht op een fiscaal voordeel, net zoals de kinderopvang, de naschoolse opvang, het zomerkamp of de speelpleinwerking. Voor kinderen met een zware handicap loopt het voordeel tot 18 jaar.

Het maximumbedrag dat u per opvangdag kan inbrengen, is beperkt tot 11,20 euro. Wat een belastingvoordeel oplevert van maximum 5,04 euro. Voorwaarde is wel dat u de factuur ervan nog dit jaar hebt betaald.

Het goede doel: Voordeel van minstens 18 euro

Dit jaar nog geen geld geschonken aan het goede doel? U hebt nog één maand de tijd om dat te doen. En de fiscus beloont ook dat goed hart. Als u dit jaar voor minstens 40 euro aan één goed doel hebt geschonken, krijgt u daar 45% belastingvermindering voor in ruil.

Met andere woorden: voor een gift van 40 euro krijgt u 18 euro terug, voor een gift van 400 euro is dat 180 euro.

Of het nu gaat om de dagelijkse uitgaven of een goede planning, er zijn zoveel manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Alle adviezen vind je hier.

Onze financieel expert laat zien hoe je belegt vanuit je luie zetel: trackers volgen alle aandelen op

Het depositofonds staat garant voor 100.000 euro spaargeld per rekening: wat als het toch fout loopt?

Plan je erfenis met een beleggingsverzekering: zo laat je je erfgenamen geen successierechten betalen

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jos Vanhoedenaghe

    Dat kan kloppen voor wie werkt maar hoe moeten gepensioneerden dat doen?

  • Dirk Peeters

    Geen geld uitgeven is nog beter.

Lees meer