Shoppen in de Brusselse Nieuwstraat ziet er voortaan zo uit.
BELGA Shoppen in de Brusselse Nieuwstraat ziet er voortaan zo uit.

Officieel: solden starten vanaf 1 augustus

De start van de zomersolden wordt uitgesteld tot 1 augustus. De Kamer heeft daarover unaniem een wetsvoorstel van CD&V, Open Vld en MR goedgekeurd. Het uitstel moet de handelaars toelaten om langer aan normale prijzen te verkopen. De sperperiode wordt naar 1 juli uitgesteld.

De Kamer heeft daarnaast ook een resolutie goedgekeurd die de privacyvoorwaarden vastlegt waaraan een eventuele app die contacten van coronapatiënten kan helpen opsporen zou moeten voldoen. Het is nog lang niet zeker dat er in ons land zo’n app komt.

Volgens de goedgekeurde tekst moet zo’n app op vrijwillige basis zijn. Gegevens mogen niet op een centrale server worden opgeslagen en de individuele tracking van de locatie zal niet mogelijk zijn. De app mag enkel een hulpmiddel zijn om burgers te waarschuwen voor een mogelijke besmetting. Er mag dus niet gecontroleerd worden of mensen de maatregelen rond social distancing of quarantaine wel gerespecteerd hebben.

Het zullen uiteindelijk de gewesten zijn die beslissen over een eventuele uitrol. Vlaanderen zet eerst in op manuele tracing door callcenters die contacten opbellen. “Als de app er toch nog komt, zal dat als ondersteuning zijn bij manuele tracing”, liet het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) optekenen.

Lees ook: Bij het jonge Belgische sportmerk RectoVerso staat telefoon plots roodgloeiend: “Prinses Elisabeth draagt jullie!”  (+)

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ingrid grieten

    De normale prijzen over de grens zijn de solden prijzen in Belgie dus wij wachten tot dat de solden over de grens beginnen.

  • Patrick huwel

    Dit is meer uitleg over de app dan van de solden.

Lees meer