7 Sommelier Sepideh Sedaghatnia.
Steven Richardson Sommelier Sepideh Sedaghatnia.

Exclusief voor abonnees

Onze sommelier keurt 15 Belgische wijnen: “Dit is haast citroenwater”

De Belgische wijn staat sterker dan ooit: niet alleen verdubbelde de productie, ook bij de grootwarenhuizen sijpelen de eerste tricolore flessen binnen. Slechts één drempel houdt de Belgische wijnliefhebber mogelijk nog tegen: de hogere kostprijs door de kleinschaligheid van de domeinen. Daarom schotelden wij Sepideh 15 Belgische wijnen én vooral deze vraag voor: zijn deze wijnen hun geld waard? Lees ook de antwoorden op al je vragen over wijn in ons wijndossier.

Deze vijf Belgische wijnen zijn niet hun geld waard:

1. Waes Rood

• rondo, léon millot, regent - 2016 - 13,5%

• Wijndomein Waes, Zwijnaarde (www.wijndomeinwaes.be)

• 18,90 euro - Colruyt

“Doordrinker”

“Haast paarse, kersenrode kleur met een geurboeket van kersen en cassis - misschien iets te eenvoudig. Ook de mond stelt wat teleur: de start is wel vlot en fruitig, maar nadien duikt een bittertje op én valt alles meteen weg. Weinig tannines, weinig structuur, geen afdronk. Alleen maar een doordrinker, zonder meer. Hier past de dure prijs totaal niet bij.”

Serveren bij: spaghetti bolognese

2. Entre-Deux-Monts Pinot Noir

• pinot noir - 2017/2018 - 12%

• Entre-Deux-Monts, Westouter (www.entre-deux-monts.be)

• 19,95 euro - Rob The Gourmets’ Market (www.rob-brussels.be)

“Maximaal 14 euro waard”

“Zo transparant — het lijkt wel roséwijn. Ook de neus is snoeperig, vederlicht én plezant met vooral aroma’s van aardbeien en ander klein rood fruit — de geur doet zelfs een beetje aan yoghurt denken. Op de tong duiken dan samen met de rode fruittoetsen vooral de rokerigheid en groene peper op, afgesloten door een medium afdronk. Dit is echt een toffe ontdekking, maar eigenlijk nooit meer dan 14 euro waard.”

Serveren bij: peulvruchten, filet d’anvers, pizza en pasta, bereidingen met champignons

3. Cuvée Pinot

• pinot blanc, pinot gris - 2018 - 13,5%

• Jerom Winery, Borgloon (www.jeromwinery.be)

• 9,99 euro - Delhaize

“Te veel alcohol”

“Frisse neus die vooral gedomineerd wordt door zestes van citroen en sinaasappel, met ook nog het aroma van appel en peer — al blijft de neus nog net iets te neutraal. Ook de mond overdondert me zeker niet: er zitten wel voldoende fruittoetsen in en ook de zuren overdrijven niet, maar wél storend is de warme gloed door het — voor een witte wijn — hoge alcoholgehalte. Die alcohol is onvoldoende ‘ingewerkt’ in de wijn zelf en haalt alles uit balans.”

7 1. Waes Rood 2. Entre-Deux-Monts Pinot Noir 3. Cuvée Pinot
rv 1. Waes Rood 2. Entre-Deux-Monts Pinot Noir 3. Cuvée Pinot

4. Domaine du Chenoy Citadelle

• solaris, bronner, johanniter - 2018 - 13%

• Domaine du Chenoy, Emines (www.domaine-du-chenoy.com)

• 15,90 euro - Cru

“Haast citroenwater”

“De neus geurt wat vegetaal, met aroma’s van versgemaaid gras en zestes van limoen en pompelmoes — maar dan vooral de bittere pompelmoesschil. Het vervolg in de mond is al even zesty — met een fris gevoel op de tong — terwijl ook de citrussmaken weer opduiken. Helaas tonen de zuren zich net iets te aanwezig — het lijkt haast citroenwater — en is de afdronk veel te kort. Niet slecht, maar te duur voor wat het is. Voor de helft van deze prijs vind je al vergelijkbare, maar veel betere muscadetwijnen.”

Serveren bij: aperitiefwijn, ceviche

5. Brut des Houilleres Rosé

• pinotin, cabernet noir - 12%

• Château de Bioul, Bioul (www.chateaudebioul.be)

• 18,50 euro - Rob The Gourmets’ Market (www.rob-brussels.be)

“Scherpe zuren”

“De frâicheur springt hier samen met de constante parelende bubbeltjes letterlijk uit het glas, waarbij vooral aroma’s van klein rood fruit als bessen en framboosjes opvallen. Niet slecht, evenmin in de mond. De start is fris, waarna de smaaktoetsen van citrus en veenbessen overnemen. Duidelijk een rosé die enkel als een aperitief bedoeld is, met een overdaad aan scherpe zuren. Correcte prijs, maar ik vind de witte van hetzelfde huis lekkerder.”

Serveren bij: rabarbertaart en aardbeien met basilicum.

7 4. Domaine du Chenoy Citadelle 5. Brut des Houilleres Rosé
rv 4. Domaine du Chenoy Citadelle 5. Brut des Houilleres Rosé

Deze tien Belgische wijnen zijn wél hun geld waard:

1. Kluisberg Müller Thurgau

• Müller thurgau - 2018 - 12%

• Domein Kluisberg, Bekkevoort (www.kluisberg.be)

• 8,59 euro - Colruyt

“Fris en floraal”

“Sowieso gedijt de müller thurgau-druif goed in het Belgisch klimaat. Ze staat garant voor een mooie mix van fraîcheur en floraliteit en dat is bij deze wijn niet anders. In de open, sprankelende neus vallen vooral aroma’s van kruisbessen, groene appelen en groene kruiden op, samen met conférenceperen en witte bloemen. De start in de mond is fruitig, gevolgd door een frisse opstoot van appelen, peren én bloesems, wat gecounterd door een medium aciditeit. Geslaagd.”

Serveren bij: asperges en krab

2. Triturus

• Chardonnay, pinot gris, pinot auxerrois - 2018 - 12%

• Gevinifieerd op Entre-Deux-Monts, Westouter

• 12,99 euro - Delhaize

“Bijna gastronomisch”

“Achter de citroengele kleur gaat een wat aardse neus schuil, met aroma’s van gele appelen, citroen en cavaillon — de gebruikte pinot-druiven zorgen hier echt wel voor een rijp, exotisch boeket. En in de mond voor flink wat maturiteit en structuur. De aciditeit wordt gecounterd door boterachtige smaaktoetsen, terwijl ook het fruit nog voldoende doorkomt en de afdronk zich voldoende lang toont. Flirt met gastronomisch niveau.”

Serveren bij: slaatje met geitenkaas, coquilles, gebakken vis

3. Entre-Deux-Monts Pinot

• pinot gris, pinot auxerrois, chardonnay - 2018 - 12%

• Entre-Deux-Monts, Westouter (www.entre-deux-monts.be)

• 12,80 euro - Rob The Gourmets’ Market (www.rob-brussels.be)

“Lekkere zuren”

“Opvallend frisse neus, met in het aromaboeket vooral het aroma van zuivere appel, samen met die van witsteenfruit, meloen en acacia. De mond is zo zuiver: clean, fris en knisperend fruitig. Alsof je op een verse jonagold bijt en de lekkere zuren zo in je mond komen gelopen. Een strakke voltreffer.”

Serveren bij: asperges, oesters, gegrilde scampi

7 1. Kluisberg Müller Thurgau 2. Triturus 3. Entre-Deux-Monts Pinot
rv 1. Kluisberg Müller Thurgau 2. Triturus 3. Entre-Deux-Monts Pinot

4. Entre-Deux-Monts Chardonnay

• chardonnay - 2017 - 12%

• Entre-Deux-Monts, Westouter (www.entre-deux-monts.be)

• 14,95 euro - Rob The Gourmets’ Market (www.rob-brussels.be)

“Tropische neus”

“De mango overheerst in deze tropische neus, met daarbij ook nog eens de toetsen van boter, vanille en brioche — samen met witsteenfruit, meloen en abrikoos. Het lijkt haast op een chardonnay uit Piemonte of een macon uit Bourgogne. Het vervolg in de mond is al even geslaagd met een frisse start van zestiness, gevolgd door voldoende fruittoetsen — vooral witsteenfruit — en een lange afdronk.”

Serveren bij: zeetong, kip met currysaus, parelhoen

5. Entre-Deux-Monts Chardonnay

• chardonnay - 2018 - 12%

• Entre-Deux-Monts, Westouter (www.entre-deux-monts.be)

• 15,20 euro - Rob The Gourmets’ Market (www.rob-brussels.be)

“Verrassend fris”

“De neus is aanvankelijk wat aards en stoffig, maar na enkele minuten in het glas is die wat tropischer geworden. Vooral aroma’s van abrikoos en ananas, met toch wat aardse kweepeer op de achtergrond. De smaak is verrassend fris voor het toch warme oogstjaar 2018, met in de hoofdrol vooral een fris samenspel van appelen en kweepeer. Ook de structuur en afdronk zijn meer dan correct.”

Serveren bij: gegrilde vis, groenteschotel

6. Château Bon Baron ‘Blanc de Noir’

• pinot noir - 2017 - 12,5%

• Château Bon Baron, Dinant (www.chateaubonbaron.be)

• 17,95 euro - Colruyt

“Topper”

“Het is eens wat anders: een witte wijn gemaakt van een blauwe druif — daarom dat de kleur een beetje ‘roestig’ oogt. De neus toont zich heel complex, met vooral ‘rode’ aroma’s van rood fruit als besjes, framboosjes, rode appel, rozen en gedroogde theeblaadjes. De mond is plezant: perfect gebalanceerd met een mooie fruitmix van appel, kweepeer, rood fruit en een lange afdronk. Ook de zijdigheid en creaminess maken dit tot een gastronomische topper.”

Serveren bij: patrijs, parelhoen, rosbief, steak tartaar met kaviaar

7 4. Entre-Deux-Monts Chardonnay 2017 5. Entre-Deux-Monts Chardonnay 2018 6. Château Bon Baron ‘Blanc de Noir’
rv 4. Entre-Deux-Monts Chardonnay 2017 5. Entre-Deux-Monts Chardonnay 2018 6. Château Bon Baron ‘Blanc de Noir’

7. Domaine du Chenoy Terra Nova

• rondo, pinotin, regent - 2018 - 12%

• Domaine du Chenoy, Emines (www.domaine-du-chenoy.com)

• 16,90 euro - Cru

“Op het randje”

“De complexe, uitnodigende neus doet me aan die van ‘cabernet franc’ denken, met rokerige, zwoele aroma’s van groene pepers, potloodgrafiet, stro en rode pruimen en bramen. Terwijl ook de mond niet tegenvalt, waarbij op de tong vooral de pruimen opduiken. De tannines en afdronk zijn medium, maar toch toont de smaak zich de hele tijd levendig en sappig. Qua prijs wel balancerend op het randje.”

Serveren bij: quiche, wok van groenten, kip aan ‘t spit

8. Château Bon Baron ‘Red Lion’

• cabernet dorsa, gamaret, garanoir - 2015 - 12,5%

• Château Bon Baron, Dinant (www.chateaubonbaron.be)

• 17,99 euro - Colruyt

“Rijpe, volle neus”

“Heel toffe zwoele, florale neus met vooral aroma’s van wilde aardbeien, veenbessen en rode kersen, samen met zoete specerijen als vanille. Rijp, vol en rond in de neus en toch wat lichtvoetiger in de mond met vooral fruitaccenten van aardbei en framboos. De tannines houden zich gedeisd en laten het fruit bovendrijven tot in de medium afdronk.”

Serveren bij: aperitiefwijn, gevogelte

7 7. Domaine du Chenoy Terra Nova 8. Château Bon Baron ‘Red Lion’
rv 7. Domaine du Chenoy Terra Nova 8. Château Bon Baron ‘Red Lion’

9. Brut de Bioul Blanc de Blancs

• johanniter, bronner - 12%

• Château de Bioul, Bioul (www.chateaudebioul.be)

• 18,50 euro - Rob The Gourmets’ Market (www.rob-brussels.be)

“Ideaal aperitief”

“De stevige en aanhoudende pareling laten het beste vermoeden en dat blijkt ook. Want vanonder de kleine bubbeltjes komen naast aroma’s van room en wat geroosterd brood vooral die van appel en wat peren naar boven. Ook het vervolg in de mond is even fris en fruitgedreven, met vooral de peer in de hoofdrol, ondersteund door wat meloen en appel. Qua smaak doet dit wat een perencider denken. Met ook nog eens een voldoende lange afdronk is dit een ideaal aperitief.”

Serveren bij: aperitiefwijn, schaal- en schelpdieren

10. Schorpion Chardonnay

• chardonnay - 2011 - 12%

• Schorpion, Kortessem (www.schorpion.com)

• 29,95 euro - Rob The Gourmets’ Market (www.rob-brussels.be)

“Superlekker”

“De neus kan zich alvast met de betere champagne meten: één en al aroma’s van room, boter, brioche, amandeltjes én zelfs wat marsepein — te danken aan die drie jaar lange rijping ‘sur lies’. Als er al een fruittoets in te ontdekken valt, is het die van geoxideerde appel. Ook de mond is even vol, rijk en intens — op de tong duikt opnieuw die brioche, samen met die romigheid. Supercomplex en superlekker. Wie dit blind tussen champagnes proeft, zal dit er niet kunnen uithalen. Gastronomische topper!”

Serveren bij: foie gras

7 9. Brut de Bioul Blanc de Blancs 10. Schorpion Chardonnay
rv 9. Brut de Bioul Blanc de Blancs 10. Schorpion Chardonnay

“Prijs zal altijd hoog blijven”

Belgische wijn wordt steeds beter, maar aan één handicap kan hij nooit ontkomen: “Door de beperkte schaalgrootte zal het prijskaartje altijd hoog blijven.”

Zelfs al floreert de Belgische wijnbouw als nooit tevoren — met 1.961.558 liter verdubbelde de productie in 2018 tegenover het jaar daarvoor — de prijs van een tricolore fles zal nooit naar het prijsniveau van pakweg een Franse zakken. “Omdat we er in België niet zomaar wijngaarden kunnen bij toveren”, verklaarde wijnautoriteit Frank Van der Auwera al eerder. “In België is zowat elk potentieel hoekje al ingenomen.”

De gemiddelde Belgische wijngaard is 30 are groot (3.000 m2, red.). Daar lachen ze in het buitenland eens mee

Frank Van der Auwera

Eén cijfer zegt alles: terwijl Frankrijk minstens 802.896 hectare aan wijngaarden heeft, is dat in België ocharme 383 hectare. Of ruim tweeduizend keer minder. “De gemiddelde Belgische wijngaard is 30 are groot (3.000 m2, red.). Daar lachen ze in het buitenland eens mee.”

Ook in Frankrijk, waar elke wijnbouwer gemiddeld 10,5 hectare bezit. En een grotere productie tot een lagere verkoopprijs en tegelijk voldoende winstmarge kan leiden.

“Maar dat zal voor de Belgische wijn onmogelijk blijven», aldus Van der Auwera. «Ik denk niet dat je ooit een Belgische witte wijn onder de 10 euro en een rode onder de 15 euro zal vinden, terwijl onze schuimwijnen met de prijs van een champagne zullen blijven flirten. En dat is perfect verklaarbaar: ook de Belgische wijnbouwers moeten er iets aan kunnen verdienen.”

Onze wijnexperts weten wel raad met al je vragen over wijn. Wij verzamelden hun tips en adviezen in ons wijndossier.

Lees ook binnen HLN+:

Nooit meer keuzestress dankzij je complete wijngids op 1 plek

Sommelier Sepideh proeft 7 rockwijnen: “Wijn van The Rolling Stones is seks in de fles”

Lees meer