4 Onze sommelier Sepideh proeft en keurt tien luxe Bordeaux-wijnen.
Steven Richardson Onze sommelier Sepideh proeft en keurt tien luxe Bordeaux-wijnen.

Exclusief voor abonnees

Onze sommelier proeft scherp geprijsde luxe Bordeauxs: “Deze wijnen zijn perfect voor de feestdagen”

Nee, bij het online flashsalesplatform Veepee — het vroegere Vente-Exclusive — vind je niet alleen kleding en schoonheidsproducten. Geregeld kan je er ook wijn op de kop tikken. Met de eindejaarsfeesten in het verschiet wachten er vanaf 2 december scherp geprijsde Bordeaux. Onze huissommelier Sepideh Sedaghatnia gaat op jacht naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. Meer vind je in ons wijndossier.

Château Carbonnieux Grand Cru Classé de Graves 

60% sauvignon, 40% sémillon - 13% - 2017 
€ 89,90 voor 3 (of € 29,96 per fles) 

“Fris en sappig”

“Een klassieke schoonheid uit een prima wijnjaar. De appellatie Pessac-Léognan heeft kalkachtige, kiezelrijke grond en staat garant voor wijnen met flink wat fraîcheur. Deze houtgelagerde sauvignon heeft een mooie neus vol kalk, rokerigheid en frisse citruszestes van vooral limoen en pompelmoes, en ook nog eens aroma’s van appeltjes en vers brood. In de mond overheerst sappigheid maar toont ook de zuurtegraad zich gebalanceerd. Een zuiver smakenpalet met een lange afdronk.”

Drinken bij: ”Schaal- en schelpdieren en — door de houtrijping — zelfs gevogelte.”

Chablis William Fèvre 
chardonnay - 12,5% - 2017 - 
€ 49,90 per 3 (of € 16,63 per fles) 

“Prima prijs-kwaliteit”

 “Vroeger werd chablis weleens ‘oesterwater’ genoemd omwille van de zuiverheid en hoge aciditeit. Perfect bij oesters dus. Dit is een volle, fruitige chardonnay van een gereputeerde wijnbouwer, met in de neus vooral aroma’s van meloen, ananas, peer en appel. Dit exotische tikje laat vermoeden dat deze wijn wat sur lie (in de droesem, gist op de bodem van het wijnvat, red.) heeft gelegen. Ook het vervolg in de mond klopt: eerst evenwichtige, medium zuren, waarna witsteenfruit, meloen en peren het overnemen. Heel sappig en voldoende rond, met ook nog eens een voldoende lange afdronk. Prima prijs-kwaliteit en vrij laag prijskaartje voor een feestwijn.”

Drinken bij: “Zoete schaaldieren als kreeft of langoustines met pakweg saffraansaus.”

Pouilly-Fuissé Bouchard Père & Fils

chardonnay - 13% - 2017
€ 54,90 per 3 (of € 18,30 per fles)

“Boterig met exotische aroma’s”

“Een wijn uit het zuidpuntje van de Bourgogne heeft sowieso meer zon én aroma’s van exotisch fruit. Ook deze chardonnay, met in de eerst wat timide neus vooral amandelen en marsepein, samen met witsteenfruit als nectarine, abrikoos en perzik, terwijl ook de boterigheid al wat doorkomt. Die boter duikt meteen ook in de mond op, net als de sterk aanwezige zuren. Correcte afdronk.”

Drinken bij: “Gebakken vis of kalkoen met romige sauzen.”

Chassagne-Montrachet Olivier Leflaive

chardonnay - 13% - 2015 - 
€ 54,90 per fles

“Topgastronomisch niveau”

“Een karaktervolle neus met boterigheid, hazelnoten en amandelen, pure perzik, een tikje vanille. Alleen hieraan ruik je het topgastronomische gehalte van deze wijn. Ook de mond is af: eerst wat subtiele zuren, maar algauw nemen fruitsmaken het over. Met tegelijk een haast letterlijk fluwelen streling van tong en verhemelte. Frisse, lange afdronk. Niet goedkoop, maar met eindejaar toch wel de prijs waard.”

Drinken bij: “Toast champignon, risotto of kalfsbereidingen.”

(lees verder onder de foto)

4 1. Pouilly-Fuissé Bouchard Père & Fils, 2. Chablis William Fèvre, 3. Chassagne-Montrachet Olivier Leflaive en 4. Château Carbonnieux Grand Cru Classé de Graves.
Steven Richardson 1. Pouilly-Fuissé Bouchard Père & Fils, 2. Chablis William Fèvre, 3. Chassagne-Montrachet Olivier Leflaive en 4. Château Carbonnieux Grand Cru Classé de Graves.

Château Badette Saint-Emilion Grand Cru

merlot - 15,5% - 2016
€ 79,90 voor 3 (of € 26,63 per fles)

“Stevig en vlezig”

“Achter de robijnrode kleur schuilt een assertieve, zwoelrijpe neus van pruimen, zoethout, zwarte kersen, een tikje chocolade, tabak en cederhout, samen met wat aardse tinten. De mond start stevig, met veel beet en erg aanwezige, maar malse tannines. Die vlezigheid houdt ook die stevige 15,5% alcohol mooi in het gareel. Met ook nog eens een heel lange afdronk heeft deze wijn stevig rood vlees nodig.”

Drinken bij: “Hertenfilet of stoofpotje van everzwijn. Maar heeft ook bewaarpotentieel.”

Château La Nerthe Châteauneuf-du-Pape
grenache, syrah, mourvèdre, cinsault - 14,5% - 2015
€ 99,90 per 3 (of € 33,30 per fles)

“Eerst elegant, later straf”

“Eigenlijk mag een Châteauneuf-du-Pape nooit op een feesttafel ontbreken, met die prachtige, boeiende stijl waarin tot dertien druivenrassen worden verwerkt. Onder de kersenrode kleur schuilt een zacht boeket met in de hoofdrol zoethout, ondersteund door garrigue-kruiden als tijm en rozemarijn, en klein rood fruit als kruisbessen, wilde aardbeien en een tikje vanille. De start in de mond is elegant en sappig, maar nadien duiken wat straffere tannines op, samen met de alcoholwarmte en weer tijm, drop en zoethout.”

Drinken bij: “Cassoulet, lamscarré of konijn met pruimen.”

Château Belgrave Haut-Médoc

74% cabernet sauvignon, 23% merlot, 3% petit verdot - 13,5% - 2015
€ 94,90 voor 3 (of € 31,63 per fles)

“Zal bij heel wat wijndrinkers in de smaak vallen”

“In het aangename aromaboeket is vooral de invloed van de laatrijpende cabernet sauvignon te merken, met vooral aroma’s van pepers, met een even geslaagd vervolg in de mond. Stevige aanzet, maar nadien een evenwichtige structuur met opnieuw pepers, kruiden, houttoetsen, rode kersen, vanille en zelfs wat gerookt spek. Zal bij heel wat wijndrinkers in de smaak vallen, maar misschien wel een euro of vijf te duur.”

Drinken bij: “Rund of lam.”

Château Le Crock Saint-Estèphe

53% cabernet sauvignon, 33% merlot, 9% cabernet franc, 5% petit verdot - 14% - 2016 - 
€ 89,90 voor 3 (of € 29,96 per fles)

“Bijna zwart”

“Sowieso is Saint-Estèphe een van de ‘strafste’ appellaties in de Bordeaux en dat is hier niet anders. Met niet alleen een zeer intense, haast zwarte kleur en een wat gesloten neus (zeker karafferen dus!) van eerst wat houtzaagsel, in de verte gevolgd door wat kersen en leder. Die combinatie en de krachtige, veelbelovende tannines wijzen op een wijn met veel lagen en potentieel, maar hij moet nog rusten. Koop hem gerust nu — over enkele jaren is hij ongetwijfeld duurder — maar ontkurk hem pas binnen twee à drie jaar. Tegen dan is het een prachtige wijn.”

(lees verder onder de foto)

4 1. Château Belgrave Haut-Médoc, 2. Château Badette Saint-Emilion Grand Cru, 3. Château La Nerthe Châteauneuf-du-Pape en 4. Château Le Crock Saint-Estèphe.
Steven Richardson 1. Château Belgrave Haut-Médoc, 2. Château Badette Saint-Emilion Grand Cru, 3. Château La Nerthe Châteauneuf-du-Pape en 4. Château Le Crock Saint-Estèphe.

Château de la Commanderie Lalande-de-Pomerol

o.a. cabernet sauvignon, merlot - 13,5% - 2016
€ 94,90 voor 6 (of € 15,81 per fles)

“Weinig complex”

“Meestal de betaalbare Pomerol-versie. De diep kersenrode kleur verbergt een gesloten aromaboeket, dat eerst wat lucht nodig heeft. Nadien dwarrelt vooral rood fruit omhoog — kersen, bessen, rode pruimen —en in de verte wat hout van sigarenkistjes. De mond is toegankelijk, met niet al te complexe, sappige tannines. Ook de afdronk is veeleer medium. Een weinig complexe wijn die je beter niet naast stevige feestgerechten plaatst.”

Drinken bij: “Ossobuco of kalf met tomatensaus.”

Château Bourgneuf Pomerol

o.a cabernet sauvignon, merlot - 14,5% - 2015
€ 119,90 voor 3 (of € 39,96 per fles)

“Zelfs cacao in de neus”

“Pomerol is geografisch altijd wat een buitenbeentje in Bordeaux geweest, met dat wat afgelegen plateau vol kleigrond. Vanonder de medium kersenrode kleur duikt een open, brede neus op vol kaneel, zoethout, bramen, pruimen, zwarte kersen en zelfs wat cacao en gerolde sigaar. Zeer aangenaam, maar zeker eerst te karafferen. De mond kenmerkt zich door romige, vlezige tannines — haast om op te kauwen — die ook voor een voldoende lange afdronk zorgen.”

Drinken bij: “Stevig wild  hertenfilet, hazenrug en wagyu-rund.”

(lees verder onder de foto)

4 1.Château Bourgneuf Pomerol en 2. Château de la Commanderie Lalande-de-Pomerol
Steven Richardson 1.Château Bourgneuf Pomerol en 2. Château de la Commanderie Lalande-de-Pomerol

Het eindoordeel van Sepideh

“Wil je aan de feesttafel alleen twee betaalbare wijnen — één witte en één rode die bij de meeste gerechten passen — kies dan voor Chablis William Fèvre en Château Belgrave. Mag het wat meer zijn en wil je verschillende wijnen inpassen in een menu, ga dan voor Château Carbonnieux (bij de schaal- en schelpdieren in het voorgerecht), Chassagne-Montrachet (voor fazant, kwartel of gebakken vis in het tussengerecht) en Château Bourgneuf Pomerol (voor rood vlees en kaasschotel).

Alle wijnen zijn vanaf maandag 2 december verkrijgbaar via veepee.be gedurende zeven dagen.

Ontdek alle tips en adviezen van experts over wijn in ons wijndossier.

Sommelier Frank Van der Auwera proeft en selecteert de 10 allerbeste wijnen onder de 10 euro

6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • DONALD BORREMANS

    Er zijn veel betere wijnen dan de Franse !

  • heiko werner

    France wijnen zijn nietmeer wat zij waren, massaproductie en het proberen om elk jaar de selfde smaak te kreeren doen de uit zo variatie rijke wijnen de das om. Ik ben uitgewijken na Slovense wijnen, hier heb je nog kleine wijnbedrijven de elk jaar opnieuw verrassen met interessante smaakten. Hier in Slovenië word wijn nog met liefde gemaakt, en dat proef je ook. PS: heerlijke organische wijnen van af 9€ zijn hier nog mogelijk ;-)

Lees meer