thinkstock

Ook compensatie mogelijk voor luchtvaartpassagiers als tweede vlucht buiten EU vertraging oploopt

Luchtvaartpassagiers kunnen bij intercontinentale vluchten met tussenstops ook aanspraak maken op compensatie wanneer de tweede vlucht buiten de Europese Unie grote vertraging oploopt. Dat blijkt uit een arrest dat het Europees Hof van Justitie vandaag heeft geveld. Voorwaarde is wel dat de passagiers hun reis met een Europese maatschappij in een Europese luchthaven hebben aangevat.

Het Hof boog zich over een klacht van elf passagiers die bij de Tsjechische luchtvaartmaatschappij Ceske aerolinie een vlucht van Praag naar Bangkok via Abu Dhabi hadden aangekocht in één enkele boeking. De eerste vlucht werd uitgevoerd door de Tsjechische maatschappij en verliep vlekkeloos. De tweede vlucht, die op basis van een codesharingovereenkomst werd uitgevoerd door Etihad Airways, kwam echter met vele uren vertraging aan in Thailand. 

Op basis van een Europese verordening kunnen passagiers bij vertragingen van meer dan drie uur compensaties eisen, maar Ceske aerolinie weigerde daarop in te gaan. De maatschappij vond dat ze niet aansprakelijk kon gesteld worden voor de vlucht van de Verenigde Arabische Emiraten naar Thailand omdat die door een andere luchtvaartmaatschappij was uitgevoerd. 

Eén geheel
Niet dus. In het arrest wijst het Hof erop dat de verordening rechtstreeks aansluitende vluchten in het kader van één enkele boeking als één geheel beschouwt. Voorwaarde is enkel dat de luchthaven van vertrek in de Europese Unie ligt. De verplichting tot betaling van compensatie berust bij de uitvoerende luchtvaartmaatschappij, en dat is volgens de Europese rechters in dit geval Ceske aerolinie.

Het oordeel belet Ceske aerolinie echter niet om een vordering in te stellen tegen Etihad Airways om de kosten op die manier terug te winnen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer