2
BELGA

Proximus-klanten krijgen twee weken gratis toegang tot betaalkanalen als compensatie voor storingen

Proximus zal twee weken lang alle betalende televisiekanalen openzetten voor alle klanten als compensatie voor de problemen van gisteren. Nog geen 24 uur na de storingen van gisteravond, doken er vandaag opnieuw storingen op. Klanten uitten hun ongenoegen op sociale media. De panne is intussen verholpen.

Het netwerk van Proximus lag gisteravond tussen 20 uur en 21.15 uur plat in een groot deel van Vlaanderen. Rond 21.15 uur werd het netwerk gradueel hersteld. Later op de avond waren de problemen van de baan. De oorzaak was een elektriciteitspanne in een van de datacenters. Klanten van Proximus TV in het hele land moesten het ongeveer een uur zonder tv stellen.

Normaal gezien treden dan back-upsystemen in werking, maar dat gebeurde niet. Het wordt nog onderzocht hoe dat komt, maar Proximus heeft "geen indicaties" dat er kwaad opzet in het spel is.

"De panne was nationaal. Sommige klanten hadden geen problemen, bij anderen duurde het vijf minuten tot anderhalf uur. Nog andere klanten konden maar een aantal zenders bekijken. Dat het een grote panne was, blijkt uit het feit dat ons callcenter al snel overbelast was", zegt communicatiedirecteur Nele Van Malderen. 

Als compensatie voor de storingen belooft het bedrijf twee weken lang alle betalende televisiekanalen open te zetten voor alle klanten. Zij krijgen gratis toegang tot de voetbal- en kinderzenders, 'movies' en series. Proximus zal hen zelf informeren hoe ze dat geschenk kunnen activeren. Op een financiële compensatie hoeven de gedupeerden niet te rekenen. "Daar is momenteel geen wettelijk kader voor", zegt consumentenorganisatie Test-Aankoop.

Nieuwe problemen

Nog geen 24 uur na de storingen, meldden klanten vanochtend opnieuw problemen. "In de nasleep  van gisterenavond merkten we vanochtend een instabiliteit op van enkele interne applicaties. Daardoor was onze website bij momenten niet bereikbaar en waren er bij sommige klanten problemen met internet en sms", aldus nog Van Malderen. Proximus zoekt naar de oorzaak van de instabiliteit, maar heeft ook bij de tweede panne geen indicaties van kwaad opzet.

 Na de middag waren ook die storingen echter van de baan. De website allestoringen.be bracht in kaart waar de storingen plaatshadden.

2
allestoringen.be

De Croo werkt aan compensatieverplichting

Intussen maakt minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) bekend dat hij telecomoperatoren in de toekomst wil verplichten om compensaties te geven bij langdurige onderbrekingen. Volgende maand hoopt hij een uitgewerkt voorstel in eerste lezing te laten goedkeuren door de ministerraad, zo meldt zijn kabinet. Daarna volgen nog een consultatieronde en overleg met de deelstaten.

De Croo vond inspiratie in Nederland, waar sinds juli vorig jaar een wettelijk kader van kracht is. Bij ons zijn operatoren nog niet verplicht om klanten een compensatie te geven. Bij onze noorderburen zijn ze verplicht om klanten te compenseren bij storingen van minstens twaalf uur, door een of meerdere dagen van het abonnementsgeld terug te betalen.

Ook problemen bij De Lijn

De panne bij Proximus veroorzaakte ook problemen bij De Lijn, waar klanten moeilijkheden ondervonden om sms-tickets aan te schaffen. De Lijn adviseerde hen om alternatieve manieren om te betalen te gebruiken. Een woordvoerder van de vervoersmaatschappij zegt dat de problemen sinds 13.30 uur van de baan zijn. Tickets die tijdens de panne niet werden afgeleverd, worden niet aangerekend.

290 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Perla De Pit

    Proxibrol, wat krijgen die dat proxibrol op gsm hebben maar niet op tv???? Ben vorige week 4x naar jullie winkel moeten gaan omdat simkaart niet ging!!! Ben dus in de kosten gevallen door jullie... Trein heen en terug plus de telefoons dat ik moest doen heb ik met iemand anders zijn gsm moeten doen dat Mobistar heeft...!!!

  • Ellen Vermeulen

    Weer ge wat erg is .... dat iedereen tegenwoordig schermverslaafd is .... Wat is een uur en half geen tv in een mensenleven? Speel een gezelschapsspel of praat met de mensen om je heen !!! Je kan nog verschieten hoe snel je 2 uur verder bent terwijl je je amuseert

Lees meer