Photo News

Rechter mag overheid verplichten luchtkwaliteit te meten op meest vervuilde plaatsen in de stad

Een rechter mag de overheid verplichten om de luchtkwaliteit te meten op de meest vervuilde plaatsen in de stad. Ook zijn waarden van individuele meetstations beslissend, en niet enkel de gemiddeldes die naar beneden getrokken kunnen worden door meetstations op minder vervuilende plekken. Dat heeft het Europese Hof van Justitie geantwoord op een vraag van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. 

Voor de Brusselse rechtbank twisten een aantal Brusselaars en de ngo ClientEarth met het Brusselse gewest over het luchtkwaliteitsplan van de hoofdstad. Volgens de klagers neemt hun overheid het niet te nauw met de Europese regels. Zo zou de rapportering van de luchtkwaliteit te wensen overlaten. 

In zijn arrest bevestigt het Hof dat de Europese regels de bevoegde overheden verplichten om de luchtkwaliteit op dusdanige manier te meten dat gegevens worden verkregen over de verontreiniging op de meest vervuilde plaatsen. 

De overheid behoudt volgens het Hof wel de vrijheid om locaties te kiezen, maar ze moet de keuze van die locaties documenteren en de rechter moet kunnen toetsen of de Europese verplichting is nagekomen. Burgers kunnen dus naar de rechter trekken om locaties aan te vechten. De rechter is ook bevoegd om desnoods een bevel uit te vaardigen om ervoor te zorgen dat de plaatsing van de meetstations voldoet aan de Europese criteria.

Het Hof stelt ook dat een gemiddelde, bepaald op basis van de resultaten van verschillende meetstations, geen goed beeld geeft over de blootstelling van de bevolking aan vervuilde lucht. Bij de beoordeling over de vraag of de Europese grenswaarden worden nageleefd, moet de overheid zich wel degelijk baseren op het niveau van verontreiniging op élk afzonderlijk meetpunt.

De ngo ClientEarth reageert verheugd op de beslissing en spreekt over een belangrijk precedent. “Het is nu overduidelijk dat burgers de overheid kunnen aanklagen als ze denken dat er een probleem is met hoe de luchtkwaliteit kan worden gemeten. Brussel kan de slechte luchtkwaliteit op sommige plekken niet langer verbergen door een stadsbreed gemiddelde te gebruiken.”

Karin De Schepper, een van de Brusselse burgers die naar de rechter was getrokken, zegt dat de beslissing “een duidelijk signaal is, niet alleen naar de toekomstige Brusselse regering, maar naar alle overheden. Als ze van schone lucht geen prioriteit maken, zullen ze de wettelijke gevolgen moeten dragen. Er zijn geen excuses meer.”

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • james vroman

    goede zaak ..nu kun je fabrieken dwingen er iets aan te doen !!

  • jaak Peeters

    Dat europees hof heeft daar niks, maar dan ook niks aan te vertellen. Wij hebben NOOIT de toestemming gegeven om zo'n tuin op te richten. Die kerels stellen gewoon zichzelf aan en verklaren vervolgens dat wij hun oekazes moeten gehoorzamen. @ Pierre Debieste: heel juist!!

Lees meer