De banken hebben er bij een Europese lage kortetermijnrente weinig baat bij om mensen te belonen.
Shutterstock De banken hebben er bij een Europese lage kortetermijnrente weinig baat bij om mensen te belonen.

Rente blijft historisch laag: wat betekent het voor uw geldbeugel?

De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde aan dat ze de beleidsrente nog minstens tot eind 2019 handhaaft op het huidige historische lage niveau van 0%. Maar wat betekent dat voor uw geldbeugel?

De hoofdtaak van de ECB omvat het handhaven van prijsstabiliteit in het eurogebied, om de koopkracht van de gemeenschappelijke munt in stand te houden. Ze mikt daarvoor op een inflatie van 2 procent. Een opgave die Mario Draghi, de huidige president van de ECB, al heel wat kopzorgen heeft bezorgd. Hij dreigt een uniek record neer te zetten, aangezien hij gedurende zijn ambtstermijn van acht jaar de beleidsrente geen enkele keer heeft verhoogd.

Tip: Vergelijk hier de top 10 spaarrekeningen met de hoogste basisrente.

Op de recente bestuursvergadering pijnigde de ECB zich de hersenen over hoe ze de lage economische groei en inflatie kan opkrikken. Naast het verstrekken van kredieten aan de commerciële banken beschouwt de ECB ook de beleidsrente als een belangrijk instrument. Ze blijft minimum tot 2020 gehandhaafd op het historisch lage niveau van 0%. Dat heeft ook een impact op uw spaarboekje en woonkrediet.

Sparen: bodemrentes behouden

De banken hebben er bij een Europese lage kortetermijnrente weinig baat bij om mensen te belonen, aangezien ze zelf goedkoop geld ter beschikking krijgen van de ECB. Bovendien knabbelen de lage hypotheekrentes aan de winsten die de banken uit woonleningen genereren, zodat ook daar weinig ruimte is om iets door te schuiven naar de spaarders. Dat alles doet vermoeden dat onze spaarrekening de komende maanden niet meteen gouden tijden zal beleven. 

TipVergelijk hier spaarproducten die een veelvoud van de minimumrente opleveren.

Kredieten blijven ‘goedkoop’

Bij een lage rente kunnen bedrijven en consumenten goedkoper geld lenen. De ECB wil op die manier investeringen aanmoedigen. Bovendien tempert de inflatie de rente. Die stijgt nauwelijks en klokte in januari af op 1,38 procent. Dat is nog een eind verwijderd van de ongeveer twee procent die de ECB beoogt.

Het lijkt er dus sterk op dat de rente voor een woonkrediet weinig tot niet zal stijgen. De gemiddelde Belgische rentestand van woonleningen met een looptijd van twintig jaar schommelde het afgelopen jaar tussen 1,5 procent en 2 procent. Wie nu bij de bank aanklopt, mag dus eenzelfde percentage verwachten. Vergelijk hier welke prijs kandidaat-kopers recentelijk hebben onderhandeld.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Vijf redenen om uw bankier ontrouw te zijn

Minder bekende banken bieden vaak hoogste spaarrentes

Hoe verdient u nog geld met uw hypotheek?

Bronspaargids.be

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Jonkers

    Vooral de mensen die "iets" opzij gezet hebben tijjdens hun 45 jaar werken zijn hiervan de dupe. Gedaan met kleinkinderen weekje zee.......

  • Jan Van Rompaey

    Iemand met een dik pensioen, die kan nog sparen. De anderen moeten van armoede hun spaarboekje plunderen.

Lees meer