Woonleningen
shutterstock Woonleningen

Rente woonleningen op laagste peil ooit

Lenen is nog nooit zo goedkoop geweest. De recente terugval van de rente op Belgisch staatspapier maakt dat de rente op woonkredieten is teruggevallen tot een evenaring van het diepterecord, zo blijkt uit cijfers van de vergelijksite Spaargids.be.

Voor een lening van 20 jaar met een vaste rentevoet werd een tarief van 1,29% genoteerd. Dat is een evenaring van het laagterecord uit februari 2016. Voor een lening met vaste rente op 25 jaar haalde iemand bij diezelfde bank een tarief van 1,50% binnen, het laagste ooit genoteerd bij Spaargids. Het laagste tarief zegt natuurlijk niet altijd alles. Het kan vertekend worden door speciale omstandigheden. Maar ook het gemiddelde van de beste drie onderhandelde rentevoeten - dus reële tarieven onderbouwd met een schriftelijke bevestiging - zit op laagterecords. Voor een lening met vaste rente op 20 jaar bedraagt het 1,36%. Dat is amper iets hoger dan de 1,33% die ooit werd gehaald. Voor de lening op 25 jaar is er met 1,53% wel een nieuw laagterecord.

Tip: Vergelijk hier de goedkoopste tarieven voor woonleningen.

Laagste rente door gepersonaliseerde prijszetting?

Dat KBC tweemaal als laagste noteert, noemt de bank “wellicht een toevalligheid” en geen algemene beleidslijn. Sinds enige tijd werkt ze met een sterk gepersonaliseerde prijszetting, waarbij er naargelang het risicoprofiel en het globale klantenbeeld redelijk wat prijsverschil kan optreden. Insiders benadrukken evenwel dat KBC zich momenteel erg agressief gedraagt op de markt, en volop bezig is om marktaandeel in te pikken van concurrenten. 

Lees ook:

Last van huiskriebels? Zo pakt u de aankoop van uw droomhuis aan

Zoveel kan u lenen met weinig eigen inbreng

Vijf zaken die je bankier niet altijd vertelt over de woonlening

Bron: spaargids.be

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Dirk Van Den Bossche

    Vooral gronden veel te duur , deze prijs had in index moeten zitten om geen enorme bedragen te moeten betalen. Maar hier telt de bescherming van de grootgrondbezitters.

  • Theo Beyens

    Prijzen vastgoed daardoor op hoogste pijl .

Lees meer