Getty Images

Sluipverbruik: hoeveel kost het je en hoe kan je het vermijden?

We staan er nauwelijks bij stil, maar overal in huis bevindt zich elektronica die een hele dag stroom verbruikt, ook wanneer de toestellen eigenlijk niet werken. Maar wat kost ons dat en hoe kunnen we sluipverbruik vermijden?

Wat is het?

Sluipverbruik, ook wel sluimerverbruik genoemd, duidt op het stiekeme verbruik van elektrische toestellen in en om uw huis. De continue, verborgen energieafname situeert zich zowel op het vlak van stand-by lampjes, als opladers en decoders of modems. Het ene sluipverbruik valt gemakkelijker te vermijden dan dat van een meer cruciaal apparaat. Het spreekt voor zich dat een onophoudelijke werking van de koelkast onontbeerlijk blijft. Dergelijke toestellen categoriseren we niet onder de noemer sluipverbruik.

TipEnergieleveranciers vergelijken? Bekijk hier de beste aanbiedingen.

Meten is weten

Hoeveel we per jaar aan sluipverbruik uitgeven, valt moeilijk in algemene cijfers uit te drukken. Slimme energiemeters maken het vandaag wel mogelijk om alle sluimerverbruikers op te sporen. U plaatst het apparaatje tussen het te meten toestel en het stopcontact en het vermeldt het exacte verbruik. Eenmaal u de grootste sluipverbruikers kent, gaat u best na waar een besparing mogelijk is en hoe u die realiseert. De oplossingen variëren van het uittrekken van de stekker tot het gebruik van een stekkerdoos met schakelaar, een stekker met timer-functie of – de meest drastische keuze – het vervangen van het toestel.

Lees ook: Wie nu van energieleverancier verandert, kan meer dan 500 euro besparen

De grootste sluimerverbruikers

Om u een beeld te geven van de impact op de energiefactuur in een doorsnee gezin zette Sibelga, distributienetbeheerder voor gas en elektriciteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de vijf grootste boosdoeners op een rijtje.

1. Computer met randapparatuur: 33 euro / jaar.

2. Tv met digicorder of dvd-speler: 15 euro / jaar.

3. Koffiezetapparaat: 6 euro / jaar.

4. Hifi-installatie:  6 euro / jaar.

5. Oven met digitale klok: 4 euro / jaar.

De vijf grootste verbruikers kosten u jaarlijks samen dus 64 euro. Het spreekt voor zich dat oudere apparaten meer verbruiken dan de nieuwste versie met een gunstig energielabel. Of een wifimodem eveneens tot de categorie sluipverbruik behoort, valt te betwisten. Weinig mensen willen vandaag nog hun modem voortdurend aan- en uitschakelen. Al kan dat uiteraard wel wanneer u op reis vertrekt.

Vergelijken loont

Naast het uitschakelen van sluipverbruik kunt u uw verbruiksfactuur nog op andere manieren beperken. Zo is het momenteel zeer interessant om uw energiecontract te vergelijken met het marktaanbod.

Vergelijk de goedkoopste energietarieven op mijnenergie.be en bespaar tot honderden euro’s.

Lees ook:

Slechts 1 op 5 Belgen kent elektriciteitsverbruik

Tips tegen een (al te) hoge energiefactuur

Goedkope energieleverancier zoeken? Zo vergelijkt u best

Bronmijnenergie.be.

30 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • mathieu optRoodt

    ik verbruikte in 2018 voor 330euro aan stroom, doch mijn eind faktuur komt op 950euro, das 620euro voor taksen ,dirtibutie, aansluiting enz enz, laat me dan maar 64euro betalen voor sluimerverbruikers,das teminst nog goedkoper als de taksen,

  • Jo Hendrik

    En het sluipverbruik van de verhoogde BTW werd niet vermeld ?

Lees meer